Előfizetés

A Brexit csak egy állomás

A mai napon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr meghívására Budapestre látogatok, hogy a Visegrádi Négyekkel a külső gazdasági kapcsolatokról egyeztessek. Barátságunk régre nyúlik vissza. Az Egyesült Királyság mindig is erős szövetségese és támogatója volt Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának, és ez a jövőben sem fog változni. Azért találkozom ma a Visegrádi országok minisztereivel, hogy tovább erősítsem a már meglévő gazdasági kapcsolatainkat és biztosítsam őket arról, hogy Közép-Európa a jövőben is barátjaként tekinthet az Egyesült Királyságra.

Az Egyesült Királyság és a V4-ek kapcsolatának mélységét többféleképpen is mérhetjük, hisz nagyon szoros a gazdasági együttműködésünk. Az Egyesült Királyság és a V4-ek közti kereskedelem értéke megközelíti az évi 10500 milliárd forintot. Majd minden tizedik Szlovákiában gyártott járművet a mi piacainkon értékesítenek. Az Egyesült Királyság Lengyelország első három kereskedelmi partnere között szerepel. Számos brit vállalat pedig Csehországot és Magyarországot választotta közép-európai központjának, mint például a Rolls Royce vagy a BP. Az elmúlt évtizedekben a brit cégek erős üzleti kapcsolatokat alakítottak ki az Önök országaiban működő megbízható vállalkozásokkal.

Brit gazdasági és pénzügyminiszterként mindennél jobban tisztában vagyok azzal, mennyire fontos, hogy a piacok nyitottak maradjanak és zökkenőmentesen működjenek azok után is, hogy kilépünk az EU-ból. Ezért egy olyan átmeneti időszakról szeretnénk megállapodni, mely bizonyosságot nyújthat a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is. Ezzel elkerülhető lesz, hogy egyik napról a másikra megszűnjön a tagországi státuszunk, mindenféle átmenet nélkül. Mi mindig is egy kereskedő-, vállalkozóbarát nemzet voltunk, melyen az Unióból való kilépésünk sem fog változtatni.

Barátságunk mélységét az állampolgárok országaink közti szabad mozgása is jól mutatja. A V4-es országok mintegy 1,2 millió állampolgára él jelenleg az Egyesült Királyságban, és természetesen az Önök országaiban is sok brit állampolgár talált otthonra. Ezért szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy a brit kormány nevében biztosítsam Önöket a Nagy-Britanniában élő barátaik és rokonaik jogairól. Ők közösségünk megbecsült tagjai, éppúgy, ahogy brit állampolgáraink is az Önök országaiban. A gazdasági, kulturális és szociális élet fontos szereplői. Éppen ezért fontos, hogy annyi bizonyosságot nyújtsunk számukra, amennyit csak lehet, hogy státuszuk a jövőben is változatlan marad. Ezért a Brexit tárgyalások során a brit kormány számára kiemelten fontos, hogy egy olyan megállapodás szülessen, mely éppúgy vonatkozik a brit, mint az uniós állampolgáraira is.

Bizakodással tekintünk a jövőre, illetve a jövő rejtette kihívásokra. 2009-re a brit államadósság elérte a II. világháború utáni szintet és 8 százalékon állt a munkanélküliség. Az azóta eltelt időben háromnegyedével csökkentettük az adósságunkat, 2,9 millió új munkahelyet hoztunk létre és a foglalkoztatottsági szintünk soha nem látott rekordokat dönt.

Noha 2019 tavaszán kilépünk az Európai Unióból, továbbra is elkötelezett partnerei maradunk a közép-európai régió országainak, és közösen nézünk szembe a jövőben rejlő kihívásokkal, mint például az illegális bevándorlással és a gazdasági reformok szükségességével. Katonai eszközökkel a jövőben is hozzájárulunk majd uniós műveletekhez és a biztonsági együttműködés részeként továbbra is egyeztetünk a harmadik országokra kivetett szankciókról, közös külpolitikai álláspont kialakításán dolgozunk majd. Továbbra is közös érdekünk, hogy gazdaságaink virágozzanak, ezért bízom benne, hogy tovább mélyíthetjük kapcsolatainkat, melyek már idáig is oly sok előnnyel jártak állampolgáraink számára.

A földesúr ebédje

A legnagyobb gyerekem most kezdte a felső tagozatot: ötödikes lett és az iskolában összevonták az osztályukat egy másik osztály felével. Tekintettel arra, hogy így az osztályba több új tanuló is bekerült, a szülők egy része lecsófőző napot szervezett a közösség összehozására. A főzőnap profin volt megszervezve, megérkezésünkkor már várt a fa és a bográcshely, illetve az alapanyag is (persze mindenki kifizette a maga részét). Jó volt a hangulat, azt is előre megbeszéltük, hogy melyik bográcsba mehet csípős, és melyik marad gyerek-kompatibilis.

Az első furcsaság az volt, hogy a helyszínen megjelent a polgármester, majd kisvártatva nyugdíjasok kezdték körbeállva kérdezgetni, hogy melyik bográcsban milyen lecsó fő. Én biztosítottam őket, hogy a miénkben székely, és egy fél medvét is belevágtam. Majd az egyik nyugdíjas megjegyezte, hogy ő az első kerületi újságból értesült a bográcsozásról, ahol lecsófőző családi napot hirdettek a helyi sportközpontba. Na, ekkor esett le, hogy miért járt arra a polgármester, és miért fényképezett bőszen a főzés kellős közepén, és miért jöttek a szülők által szervezett rendezvényre a nyugdíjasok. De hát lecsó volt bőven, jutott is, maradt is.

Ami ezután történt, annak azonban még mindig a hatása alatt vagyok.

Már mindegyik bográcsot levettük a tűzről, és már mindenki evett, amikor egyszer csak megjelent egy hetvenes éveiben járó bácsi, aki nagyon szegénynek, de makulátlanul tisztának látszott. Előhúzta a régimódi alumínium ételhordóját, és megkérdezte, hogy kaphat-e a lecsóból. Az egyik szervező elküldte a polgármesteri asztalhoz, mert úgy tudta, hogy ott is van lecsós bogrács és az lehet a "közcélú". A bácsi kisvártatva visszajött, hogy őt a polgármesteri asztaltól visszaküldték azzal, hogy ha itt adunk, akkor kaphat. Teleszedtük neki az egyik ételhordó edényt, de átfutott az agyamon, hogy ez talán nem lesz elég a következő hétre, ezért kértem még egy edényt, hogy a mi bográcsunkban főtt lecsóból is szedjek neki. Teleszedtem azt is, majd odaadtam a bácsinak, jó étvágyat kívánva.

Amikor visszafordultam, éles szóváltás ütötte meg a fülemet. Felnéztem és láttam, hogy az egyik szervező rokona, aki történetesen a kerületi alpolgármester, üvölt a bácsival: "Teszed vissza te éhenkórász, hát mit képzelsz?!"

Mondtam neki, hogy ezt én adtam az úrnak, vigye el nyugodtan, hozzátéve, hogy ahol a polgármesternek jut, ott jutni fog ennek az embernek is. De még mindig nem volt elég, odavágta az idős férfinak: "Akkor jegyezd meg, ennek az úrnak a vendége voltál, és meg ne lássalak itt legközelebb!"

Alpolgármester el, bácsi is sírva el.

Nem sokkal ezután, amikor már a gyermekeimre vártam, hogy távozhassunk, megkeresett az alpolgármester felesége, és azt magyarázta, hogy itt én vagyok a vendég, ezért viselkedjek. Persze megpróbáltam elmagyarázni, hogy akár vendég vagyok, akár nem - bár kifizettük a ránk eső részt és a főzésből is kivettük a részünket -, nem vagyok köteles eltűrni, hogy a szemem láttára bárkit is így megalázzanak, ráadásul mi nem egy ócska kampányrendezvényre, hanem osztálybulira fizettünk be. Majd később még egyszer megtalált, hogy béküljünk ki, nyilvánvalóan érezve a dolog súlyát. Elmondtam neki azt is, hogy nem lehet megalázni valakit azért, mert szegény, nem lehet valakinek megtiltani a belépést valahová, mert szegény, és nem lehet valakit leéhenkórászozni, csak mert szegény. És értse meg, hogy ez a két edénnyi lecsó ennek az embernek akár egy heti élelme is lehet!

Nem értette meg. Én pedig ezek után összeszedtem a gyerekeket, akik felnőtteket meghazudtoló érettséggel értették meg a távozásunk okát. Határtalanul büszke vagyok rájuk, nem úgy, mint a híresen konzervatív kerület elöljárójára, aki remélem, a szentmisén legalább meggyónja az embertelenségét.

Éljen a párt(ból)!

A világ leggyorsabb vagyongyarapodását produkáló gázszerelő, Mészáros Lőrinc (Felcsút) és családja már majdnem annyi földet birtokol Fejér megyében, mint amekkora a nevezetes mágnás, Habsburg József főherceg (Alcsút) családi birtoka volt ugyanott. Ám amíg a Habsburgoknak évszázadokig tartott a gyűjtögetés, Mészárosnak mindössze hét év alatt sikerült földnélküli Lőrincből az ország legnagyobb földesurai közé emelkednie. És ha eltekintünk a miniszterelnök telek- és páholyszomszédjának példás (példátlan?) gyarapodásától, a számok akkor is azt mutatják: az Orbán-kormány olyan mértékű átrendezést hajtott végre 2010 óta a birtokviszonyokban, amire az 1990-es rendszerváltás sem volt képes – pedig ott a tulajdoni reform volt a változás egyik kulcsa. Magyarországon utoljára a kommunistáknak sikerült az, ami most Orbánéknak: a talajvízszintig átalakítani a magyar vidék politikai, gazdasági és életviszonyait, függőségi rendszerbe szervezve papot, tanítót, földművest, iparost, napszámost és földönfutót. És nem is az a kérdés – bár a második „elmúltnyolcév” lezárásához közeledve talán indokolt lenne föltenni –, hogy akik hét éve a Fideszre voksoltak, azok valóban erre, vagyis az egész életük Fidesz alá rendelésére szavaztak-e. Hanem inkább az, hogy ha valaki demagógnak gondolja a „Fizessenek a gazdagok!” szlogent, mint szól vajon a „Gazdagodjanak a fideszesek!” változathoz. Merthogy az utóbbi – anélkül, hogy az érintett párt föl merte volna hímezni a zászlajára – mára maradék nélkül megvalósult. Tucatjával tudjuk sorolni azokat az embereket, akik attól váltak mérhetetlen vagyonok urává az utóbbi esztendőkben, mert bizalmi (hűbéri) viszonyba kerültek Orbán Viktorral. És egyet is nehéz lenne említeni, aki ilyen személyes nexus nélkül, netán a rossz viszony ellenére került volna be a kőgazdagok klubjába. A rendszert, ami kialakult, az ideológiai kültakaró alá nézve egyre nehezebb megkülönböztetni az előző pártállamtól. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az elszámolás, legalább magunkkal: tényleg ilyen országot akartunk?