Előfizetés

„Nem akarunk háborút"

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:39
Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Fotó: AFP/Kena Betancur

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat fogadott el Észak-Koreával szemben, ám a büntető intézkedések közel sem olyan szigorúak, mint amilyeneket az Egyesült Államok korábban javasolt. A helyi idő szerint hétfő este elfogadott szankciók szabályozzák az észak-koreai olajimportot és a textilexportot. A nemzetközi közösség célja – mutat rá a BBC elemzése –, hogy a nukleáris programjával egyre nagyobb riadalmat keltő rezsimet megfosszák az olajból származó profittól, amelynek jelentős részét fegyverkezésre fordítja.

Az Egyesült Államok – amely kiemelten érintett a konfliktusban, hiszen Phenjan a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy négy rakétát lő ki az USA csendes-óceáni külbirtoka, Guam irányába – szigorúbb szankciókat javasolt, köztük az olajimport teljes betiltását, ám Észak-Korea szövetségesei, Kína és Oroszország csupán az enyhébb szankciókba ment bele.

Az észak-koreai állami hírügynökségen, a KNCA-n dühös hangvételű közleményt adott ki a phenjani vezetés a szankciók hírére, és megfenyegette a nemzetközi közösséget, hogy ha túlzottan szigorú büntető intézkedéseket fogad el, „az Egyesült Államok megfizet”. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás utána hangsúlyozta, hogy a szankciók kivetése kényszerhelyzet. „Nem szolgált örömünkre, hogy újabb büntető intézkedéseket kellett életbe léptetnünk. Nem akarunk háborút”.

Titkosszolgákra vadászik Erdogan

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Törökországban a nemzeti hírszerzés 45 korábbi alkalmazottja ellen – írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. A kormány gyanúja szerint a titkosszolgálat munkatársai tagjai a tavalyi puccskísérlet felelősének tartott tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak. Egy augusztus végi intézkedés a nemzeti hírszerzést Recep Tayyip Erdogan elnöki hivatala alá rendelte, ennek értelmében a titkosszolgálat vezetője helyett az államfő elnököl majd a szervezet koordinációs tanácsának ülésein.

Clinton: Trump az 1984-et idézi

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:36

Hillary Clinton egykori amerikai külügyminiszter, korábbi elnökjelölt új könyvében George Orwell 1984 című regényének világához hasonlítja Donald Trump „valóság elleni háborúját”. „Ezt tették a szovjetek, amikor kiretusálták az ellenzékieket a fotókról, s ez történik George Orwell klasszikusában, az 1984-ben, amikor a kínzó négy ujját felmutatva addig gyötri áldozatát elektrosokkal, míg a rab 5 ujjat nem lát” – írja Clinton a What Happened című könyvben.