Hadgyakorlatdömping a szomszédban

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:32
Fotó: AFP-Sputnik
Ukrajna, majd Oroszország is felvonultatja katonai arzenálját. Nő a feszültség.

Tizenöt ország részvételével kezdődött meg hétfőn az ezévi Rapid Trident. A nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) megyében, a lengyel határ közelében, Javorivban zajló hadgyakorlat szeptember 23-ig tart. Ugyancsak hétfőn a nem NATO-tag svéd hadsereg is megkezdte az elmúlt 20 év legnagyobb hadgyakorlatát, az Aurora 17-et, közel 20 ezer katona részvételével.

Az ukrán védelmi tárca előre jelezte, az idén a korábbiaknál is nagyobb méretű lesz a Rapid Trident, 2500 ukrán katona vesz részt a tréningen. Tavaly június 27. és július 8. között ugyancsak a javorivi lőtéren rendezték meg a Rapid Trident-2016-ot, akkor is Ukrajna és 14, főként NATO-tagország és 1800 ukrán katona részvételével. Az idei hadgyakorlat parancsnoka Szergej Litvinov, aki a megnyitón elmondta, a NATO-partnerországok támogatása felbecsülhetetlen segítség az ukrán hadsereg számára. Sztyepan Poltorak védelmi miniszter közleményében azt hangsúlyozta, a NATO tagországokkal való közös felkészülésre az ukrán hadseregnek azért van szüksége, mert az lehetőséget ad a szövetség kritériumainak és szabványainak átvételére.

Ez az idei nyár második nagy ukrajnai hadgyakorlata, júliusban Odessza megyében került sor a nagyszabású fekete-tengeri Sea Breeze–2017 nemzetközi hadgyakorlatra.

A Rapid Trident 2017 különlegessége azonban az, hogy szinte egybeesik az orosz-fehérorosz Zapaddal, amelyet a balti országok és Lengyelország aggodalommal figyel és tiltakozik megrendezése ellen. A Zapad szeptember 14-én kezdődik, zömében fehérorosz területen zajlik, s bár Moszkva többször hangsúlyozta, hogy kizárólagosan védelmi jellegű és terrorelhárítási rendeltetésű, a balti államok és Varsó félelme nem enyhül. A nemzetközi sajtóban megjelent az a hír is, hogy a Zapad mintegy 100 ezer katonát vonultat fel, de ezt Moszkva többszörösen tagadta, leszögezve, hogy 12700 orosz és fehérorosz katona illetve 700 harci eszköz, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a kalinyingrádi, a leningrádi és a pszkovi megyében zajló gyakorlatokon.

A legnagyobb aggodalmat nyilván a kalinyingrádi manőverek okozzák, hiszen az orosz enklávé a balti államok közé ékelődik. Júliusban az Egyesült Államok a Zapad menetrendjének ismeretében első alkalommal Patriot rakétaelhárító üteget telepített Litvániába, a 11-én kezdődött „Tobruq Legacy 2017” elnevezésű hadgyakorlatra. A vilniusi védelmi minisztérium közleménye szerint a légvédelmi rendszer telepítésével Washington elkötelezettségét bizonyította Litvánia biztonsága mellett, s készségét, hogy stratégiai csapásmérő képességet telepítsen a régióba, hangoztatta a közlemény. A három balti államnak ugyanis csak rövid hatótávolságú légelhárító eszközei vannak, és ez annak fényében sem megnyugtató számukra, hogy a NATO négy harccsoportot, több mint ezer katonát állomásoztat a régióban.

Törökország tovább ingerli a NATO-t
Oroszország és a NATO-tag Törökország aláírta az Sz-400-as (Triumf) típusú orosz légvédelmi rakéták megvásárlásáról szóló szerződést – nyilatkozta kedden Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök „haditechnikai együttműködési" ügyekben illetékes tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek. Az Sz-400-as rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas – emlékeztet az MTI. A NATO-n belül ugyanakkor nem fogadták kitörő örömmel, hogy Törökország mind szorosabbra fűzi a szálakat Oroszországgal.

Hasonlóképpen tart a Zapadtól Varsó is. Lengyelország a moszkvai cáfolatok ellenére tart attól, hogy Oroszország és Fehéroroszország a jelzett nagyobb haderőt vonultatja fel, de amint Michal Dworczyk lengyel nemzetvédelmi miniszter-helyettes sajtótájékoztatón elmondta, mindenekelőtt attól, hogy a gyakorlat után az orosz haderő teljes egészében visszavonul a lengyel és a balti országok határainak közeléből. Dworczyk megfogalmazása szerint a Zapad-17 sok kétséget és aggodalmat ébreszt, Oroszország „eddigi lépéseire való tekintettel” is. A tisztségviselő egyben kiemelte, hogy mindezek ellenére a lengyelek teljes biztonságban érezhetik magukat, a NATO keleti szomszédságában a fejleményeket nemcsak a lengyel hatóságok, hanem az észak-atlanti szövetség egésze is „éber figyelemmel kíséri”.

Oroszország mindenkit biztosított, hogy hadereje szeptember 30-ig visszatér eredeti állomáshelyére. Emlékeztetett arra is, hogy Moszkva előre értesítette az EBESZ tagállamait a készülő hadgyakorlatról, és augusztus 1-jén meghívót küldött a megfigyelőknek is a katonai manőverek záró szakaszára, bár a gyakorlat mérete alapján a bécsi egyezmény erre nem kötelezi. A gyakorlaton a nemzetközi média meghívott képviselői is jelen lehetnek.

A NATO, legalábbis az utóbbi hetek nyilatkozatai alapján nem aggódik különösebben. Augusztus végén Jens Stoltenberg főtitkár közölte, a szövetség figyelemmel kíséri majd az orosz-fehérorosz hadgyakorlatot, a napokban pedig újra megerősítette, hogy nincs félelemre ok. Stoltenberg augusztus 25-én Varsóba utazott a lengyel aggodalmak eloszlatására, a Beata Szydlo kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón arra szólította fel Moszkvát, hogy tartsa be a fegyveres erők átláthatóságáról szóló megállapodást. A főtitkár ez alkalommal elmondta: minden államnak joga van hadgyakorlatokat szervezni, Moszkva júliusban tájékoztatást adott róla, a NATO pedig figyelemmel fogja kísérni. A szövetség e héten is megismételte álláspontját.

Stoltenbergnek leginkább Litvániát nem sikerült megnyugtatnia. Múlt héten Linas Linkevicius litván külügyminiszter felszólította Oroszországot, vessen véget a kardcsörtetésnek a NATO keleti peremén, és hagyjon fel a tervezett Zapad hadgyakorlatokkal.

Itt nincs vodka!
Mintegy 300 fehérorosz aktivista tiltakozott múlt hét végén Minszkben az „Egy békés Fehéroroszországért!" jelszó alatt. A demonstrálók többek között „Orosz katonák menjetek haza, itt nincs vodka” feliratú molinókkal vonultak fel.
A résztvevőket nem tartóztatták le, ami nem szokványos dolog Aljakszandr Lukasenka elnök országában. Egy márciusi szociális jellegű megmozduláson több száz embert hurcoltak el és több mint százat rövid börtönbüntetésre vagy magas pénzbírságra ítéltek.

Szerző

Börtönt kapott a félmillió fontot elcsaló műkereskedő

Négy év börtönbüntetésre ítélte egy angol bíróság azt a neves műkereskedőt, aki visszaélve állásával harminc éven át ellopta megbízói műtárgyait, köztük Ronnie Woodnak, a Rolling Stones gitárosának számos festményét.    

A 69 éves Jonathan Poole elismerte bűnösségét 26 rendbeli csalásban és lopásban, 32 hasonló vádat azonban tagadott. Az általa ellopott festmények értéke mintegy félmillió fontra (168 millió forint) rúg - olvasható a BBC hírportálján. A gloucesteri bíróságon az ügyész a Thomas Crown-ügy című nagysikerű hollywoodi filmhez hasonlította az ügyet. 

A műkereskedő ügyfélkörébe nemzetközileg elismert hírességek tartoztak, mások között Miles Davis és John Lennon vagyonkezelői, gazdag műgyűjtők és Ronie Wood is, aki fiatal korában képzőművészeti iskolába járt, majd később megfestette zenész- és művésztársai társai portréit. 

A neves műkereskedő által ellopott tárgyak között volt Diana hercegnő, Kate Moss, Mick Jagger, Bob Dylan, Jim Morrison és Bono portréja is. Poole a közép-angliai Cottswoldsban két galériát is működtetett, híres zenészek, művészek portréival kereskedve. A galériákat később pénzügyi nehézségek miatt be kellett zárni. A műkereskedő megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

"Miközben Thomas Crownt a kihívás inspirálta lopásra, mivel élete fullasztóan biztonságos volt, Jonathan Poole vagy játékszenvedélye pénzelése miatt lopott, vagy azért, hogy félretegyen öregkorára, illetve olyan életmódot finanszírozzon, amelyet nem engedhetett meg magának. Bár elismerte a rendőrségnek, hogy szerencsejátékos volt, soha nem fogjuk megtudni, mi motiválta őt ilyen nagymértékű lopásra" - mondta az ügyész vádbeszédében.

Szerző

Trópusi vírusok terjednek Olaszországban

Hét személy fertőzödött meg a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus által, ezért a a közép-olaszországi Lazio tartománybeli Anzio városában leállították a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. Másuttl a nyugat nílusi vírus miatt tiltották be a véradást - közölték az olasz egészségügyi hatóságok kedden. 

Anzióban négy, Rómában három személyt kezelnek kórházban a chikungunya-vírus tüneteivel. Az olasz fővárostól 60 kilométerre található Anzióban már péntektől egy hónapra betiltották a véradást, amely az Anzióban élőkre, valamint a tengerparti üdülőhelyen megfordult turistákra is érvényes. 

Hasonló intézkedés várható Rómában is: a véradás felfüggesztéséről a következő napokban döntenek. Addig is az olasz főváros egészségügyi szervei kedden rendkívüli szúnyogirtást rendeltek el Róma egész terület.

A hatóságok nem közölték, hogy a betegek milyen nemzetiségűek. Annyit hangsúlyoztak csupán, hogy az utóbbi hónapban az érintettek egyike sem járt trópusi országban.  A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti.

A betegség a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. A vírus Európában először 2007-ben az olaszországi Emilia-Romagna tartományban jelent meg, ahol 250 ember betegedett meg, egyikük az idős kora miatti komplokációkban életét vesztette. 

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben "utaztak" a szúnyog lárvái. A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti. 

Másik 23 olasz megyében kedden szintén a véradás leállítását rendelték el a következő egy hónapos időszakban az úgynevezett nyugat nílusi  vírus (WNV) megjelenése miatt, amelynek szintén a szúnyogok a  terjesztői . A WVN Olaszországban az augusztusi-szeptemberi időszakban jelenik meg, elsősorban a lovakat és az embert támadja meg.

Toszkánában kedden a szintén többek között az ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengue-lázzal szállítottak kórházba egy olasz férfit. Az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint a dengue-láz eseteinek száma év eleje óta jelentősen nőtt tavalyhoz képest, amikor egész évben 25 megbetegedést regisztráltak. 

Az észak Olaszországi Brescia egyik kórházában szeptember 4-én egy négy éves, más betegségben is szenvedő kislány maláriában halt meg. Az eddigi vizsgálatok szerint egy szennyezett injekcióstű fertőzte meg. A kórházban a kislánnyal egy időben két Burkina Fasóból érkezett gyereket kezeltek malária miatt.  Az olasz jobbközép sajtó szerint a trópusi betegségeket az Olaszországba érkezett migránsok hozták magukkal. Orvosszakértők szerint a trópusi betegségek az olaszországi éghajlat felmelegedésének következményei. 

Szerző
Témák
Olaszország