Fellélegezhet Theresa May

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:32
Fotó: Alberto Pezzali
Theresa May brit kormányfő „történelmi” jelentőségűnek nevezte, hogy a parlament keddre virradóra elfogadta a „visszavonási törvény” második olvasatát. A kilépés bonyolult jogalkotási folyamatának java azonban még hátravan.

Ha csak percekre is, de Theresa May lélegzetvételnyi szünethez jutott, miután a westminsteri parlament alsóháza kétnapos szenvedélyes vita után a vártnál meggyőzőbb 326-290 arányban megszavazta az 1972-ben, Nagy-Britannia csatlakozásával életbe lépett Európai Közösségi Törvény visszavonását. Ezzel a kormány egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az európai törvények a kilépés napjára, 2019. március 29-re átkerüljenek a brit jogrendszerbe. A kormány továbbá abban bízik, hogy a parlamenti döntés eredményeképp „zavartalan” lesz a távozás az Európai Unióból. A voks után Steve Baker kilépési államtitkár megjegyezte: nagyra értékeli, hogy a szavazás eredménye „az ország minden táján biztonságot ad a vállalkozásoknak, a szervezeteknek és a magánszemélyeknek is”.

A voks kimenetele leginkább a „főfegyelmezőnek” is nevezett Gavin Williamson konzervatív politikus érdeme, aki meggyőző erejével megakadályozta, hogy a frakció egyetlen tagja is „nemmel” voksoljon. A következetesen Európa-párti Kenneth Clarke, sokszoros tory miniszter, tartózkodott a szavazástól.

Kevésbé lehet elégedett Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére. A törvény elutasítására vonatkozó szigorúbb utasítását hét munkáspárti képviselő, köztük Caroline Flint, hagyta figyelmen kívül. A korábban Európáért felelős államtitkár, a Labour egyik hangadója jól érzékeltette saját frakciója, valamint oly sok más képviselő dilemmáját. Nehéz volt például azoknak a munkáspárti honatyáknak a helyzete, akiknek választókörzete a távozás mellett voksolt a Brexit-népszavazás során. Hasonlóan nagy kihívással kellett szembenéznie azon konzervatívoknak, például a londoniaknak, akik választókörzetében a többség az EU-tagság folytatása mellett állt ki. Flint a BBC-nek adott rádióinterjújában elmondta, „respektálja a referendum üzenetét, így azon kell fáradoznia, hogy a kilépés a lehető legsimább legyen”.

Theresa May olvasatában a parlament “a brit emberek akaratát kifejezésre juttatva történelmi döntést, egyben a kilépéshez vezető úton bizonyosságot és világosságot hozott”. A Munkáspártnak és a Liberális Demokratáknak – továbbá nagyon sok konzervatívnak – ugyanakkor az a véleménye, hogy a „visszavonási törvény” a parlament rovására óriási jogokkal ruházza fel a végrehajtó intézményeket.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt árnyék Brexit-minisztere „végzetesen elhibázottnak” minősítette a „parlamenti demokrácia megcsúfolásával” felérő törvényt, mely „nem biztosítja majd a dolgozók jogait és figyelmen kívül hagyja a környezetvédelem szempontjait is”. A toryk volt koalíciós partnerei, a lib-demek a történteket úgy fogták fel, mint „sötét napot a parlamentek anyjának életében”.

A „visszavonási törvényre” még komoly megpróbáltatások várnak a rövidesen kezdődő bizottsági szakaszban. Alig néhány órával a szavazás után a képviselők 139 módosító javaslatot és 29 záradékot nyújtottak be, összesen 59 oldal terjedelemben. Theresa May lényegében elvesztette az északír Demokratikus Unionistáknak köszönhető 13 fős parlamenti többségét, miután a beterjesztők között befolyásos tory politikusok is voltak. A követelések egyike, hogy a parlament a korábban megígért „deal vagy nem deal” jellegű voksolásnál érdemibb szavazást tarthasson a végső kilépési törvényről. A képviselők biztosítékokat követelnek, hogy megmaradjon a fékek és ellensúlyok rendszere: vagyis miniszterek ne kormányozhassanak rendeletek útján.

A Munkáspárt el akarja érni a kormánynál, hogy konzultáljon a parlamenttel és szerezze meg annak jóváhagyását az átmeneti állapot időtartamáról és feltételeiről szóló tárgyalásokon képviselt pozíciójához. Hilary Benn, a Brexitért felelős állandó bizottság munkáspárti elnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva biztosította az aggodalmaskodókat, hogy az összesen 64 órányi éles vita nem múlt el nyomtalanul. „A kormánynak nem lehet kétsége afelől, hogy meg kell változtatni a ’visszavonási törvényt’. A bizottsági szakasz befejezése után egészen másként fog kinézni, mint most”.

Börtönt kapott a félmillió fontot elcsaló műkereskedő

Négy év börtönbüntetésre ítélte egy angol bíróság azt a neves műkereskedőt, aki visszaélve állásával harminc éven át ellopta megbízói műtárgyait, köztük Ronnie Woodnak, a Rolling Stones gitárosának számos festményét.    

A 69 éves Jonathan Poole elismerte bűnösségét 26 rendbeli csalásban és lopásban, 32 hasonló vádat azonban tagadott. Az általa ellopott festmények értéke mintegy félmillió fontra (168 millió forint) rúg - olvasható a BBC hírportálján. A gloucesteri bíróságon az ügyész a Thomas Crown-ügy című nagysikerű hollywoodi filmhez hasonlította az ügyet. 

A műkereskedő ügyfélkörébe nemzetközileg elismert hírességek tartoztak, mások között Miles Davis és John Lennon vagyonkezelői, gazdag műgyűjtők és Ronie Wood is, aki fiatal korában képzőművészeti iskolába járt, majd később megfestette zenész- és művésztársai társai portréit. 

A neves műkereskedő által ellopott tárgyak között volt Diana hercegnő, Kate Moss, Mick Jagger, Bob Dylan, Jim Morrison és Bono portréja is. Poole a közép-angliai Cottswoldsban két galériát is működtetett, híres zenészek, művészek portréival kereskedve. A galériákat később pénzügyi nehézségek miatt be kellett zárni. A műkereskedő megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

"Miközben Thomas Crownt a kihívás inspirálta lopásra, mivel élete fullasztóan biztonságos volt, Jonathan Poole vagy játékszenvedélye pénzelése miatt lopott, vagy azért, hogy félretegyen öregkorára, illetve olyan életmódot finanszírozzon, amelyet nem engedhetett meg magának. Bár elismerte a rendőrségnek, hogy szerencsejátékos volt, soha nem fogjuk megtudni, mi motiválta őt ilyen nagymértékű lopásra" - mondta az ügyész vádbeszédében.

Szerző

Trópusi vírusok terjednek Olaszországban

Hét személy fertőzödött meg a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-vírus által, ezért a a közép-olaszországi Lazio tartománybeli Anzio városában leállították a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. Másuttl a nyugat nílusi vírus miatt tiltották be a véradást - közölték az olasz egészségügyi hatóságok kedden. 

Anzióban négy, Rómában három személyt kezelnek kórházban a chikungunya-vírus tüneteivel. Az olasz fővárostól 60 kilométerre található Anzióban már péntektől egy hónapra betiltották a véradást, amely az Anzióban élőkre, valamint a tengerparti üdülőhelyen megfordult turistákra is érvényes. 

Hasonló intézkedés várható Rómában is: a véradás felfüggesztéséről a következő napokban döntenek. Addig is az olasz főváros egészségügyi szervei kedden rendkívüli szúnyogirtást rendeltek el Róma egész terület.

A hatóságok nem közölték, hogy a betegek milyen nemzetiségűek. Annyit hangsúlyoztak csupán, hogy az utóbbi hónapban az érintettek egyike sem járt trópusi országban.  A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori. A betegség emberről emberre nem terjed, csakis a szúnyog terjesztheti.

A betegség a 19. század óta ismert, de kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. A vírus Európában először 2007-ben az olaszországi Emilia-Romagna tartományban jelent meg, ahol 250 ember betegedett meg, egyikük az idős kora miatti komplokációkban életét vesztette. 

Olasz egészségügyi források szerint a chikungunya-vírus az Ázsiából érkezett használt gumiabroncsokkal jutott be Itáliába: a gumiabroncsokban felgyülemlett vízben "utaztak" a szúnyog lárvái. A vírust az Olaszországban 1990 óta elterjedt ázsiai tigrisszúnyog is terjeszti. 

Másik 23 olasz megyében kedden szintén a véradás leállítását rendelték el a következő egy hónapos időszakban az úgynevezett nyugat nílusi  vírus (WNV) megjelenése miatt, amelynek szintén a szúnyogok a  terjesztői . A WVN Olaszországban az augusztusi-szeptemberi időszakban jelenik meg, elsősorban a lovakat és az embert támadja meg.

Toszkánában kedden a szintén többek között az ázsiai tigrisszúnyog terjesztette dengue-lázzal szállítottak kórházba egy olasz férfit. Az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint a dengue-láz eseteinek száma év eleje óta jelentősen nőtt tavalyhoz képest, amikor egész évben 25 megbetegedést regisztráltak. 

Az észak Olaszországi Brescia egyik kórházában szeptember 4-én egy négy éves, más betegségben is szenvedő kislány maláriában halt meg. Az eddigi vizsgálatok szerint egy szennyezett injekcióstű fertőzte meg. A kórházban a kislánnyal egy időben két Burkina Fasóból érkezett gyereket kezeltek malária miatt.  Az olasz jobbközép sajtó szerint a trópusi betegségeket az Olaszországba érkezett migránsok hozták magukkal. Orvosszakértők szerint a trópusi betegségek az olaszországi éghajlat felmelegedésének következményei. 

Szerző
Témák
Olaszország