Előfizetés

US Open - Történelmi spanyol-siker

Publikálás dátuma
2017.09.12. 07:51
Fotó: AFP/Jewel Samad

A világelső spanyol Rafael Nadal 16. Grand Slam-bajnoki címét szerezte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnap éjszakai fináléban három játszmában (6:3, 6:3, 6:4) legyőzte a dél-afrikai Kevin Andersont. Az idei Roland Garroson is nyertes Nadalnak ezzel immáron 16 GS-győzelme van, így az örökranglistán továbbra is csak az idén hozzá hasonlóan két nagy tornán nyertes Roger Federer előzi meg 19 elsőségével.

„Egyszerűen hihetetlen, ami idén történt. Bajokkal, sérülésekkel és rossz játékkal teli évek után minden összejött” – mondta a döntő után a spanyol klasszis.

Fotó: AFP/Jewel Samad

Fotó: AFP/Jewel Samad

Nadal 2014 óta – egészen az év elejéig – csak árnyéka volt önmagának. Folyamatosan csuklósérülés gyötörte, időközben vakbélműtéten esett át, s sokan azt vizionálták, 2014-es párizsi sikere után képtelen lesz nagy tornán diadalmaskodni. Az idei Garroson viszont igazolta, hogy nem véletlenül tartják a valaha élt egyik legjobb salakos játékosnak, ezúttal pedig kemény borításon sem talált legyőzőre.

Érdekesség, hogy ellenfele is komoly sérülés után tért vissza a pályára: Anderson súlyos csípősérülésből felépülve jutott el a döntőig New Yorkban.

"Mivel egy korúak vagyunk, gyermekkorunk óta sokszor találkoztunk egymással, egész életemben csodáltam Rafa játékát, aki a tenisz egyik legismertebb nagykövete - jelentette ki Anderson. - Nem így képzeltem el a döntőt, de Nadal nagyszerű játékos és legyőzött."

Hispánok az élen
Nadal sikerével megerősítette vezető helyét a férfi teniszezők világranglistáján. Érdekesség, hogy hétfőtől a női ranglista élén is egy hispán versenyző áll, a nyolcaddöntőben búcsúzó Garbine Muguruza személyében. Korábban még sosem vezették egy időben spanyolok a női és férfi rangsort.
Ami a magyarokat illeti: Babos Tímea négy, Gálfi Dalma hat helyet csúszott vissza, így előbbi a 63., utóbbi a 148. helyen áll. A férfiaknál azonban pozitív változás történt: Fucsovics Márton négy, Balázs Attila három helyet lépett előre. Előbbi így a 113., utóbbi a 164. helyen található.

Gyárfás nem lesz újra MÚSZ-elnök

Publikálás dátuma
2017.09.11. 20:44
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Gyárfás Tamást ugyan jelölték, ő azonban nem vállalja az elnökjelöltséget a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szeptember 24-én sorra kerülő tisztújító közgyűlésén.

A MÚSZ-t 23 éven keresztül irányító sportvezetője hétfőn elmondta, nem tudja, melyik tagszervezet jelölte őt, azonban nem vállalja az elnökjelöltséget, ugyanis azok az okok, amelyek miatt november 30-án lemondott posztjáról, továbbra is fennállnak. 

A szövetség korábbi információi szerint az 1980-ban olimpiai aranyérmes Wladár Sándor jelölt még a posztra. A MÚSZ hétfőn azt közölte, hogy szerdán hozza nyilvánosságra a jelöltek nevét. 

A MÚSZ éléről a tagok szeptember 1-jén hívták vissza Bienerth Gusztáv elnököt, aki hét hónapig irányította a szervezetet. A közgyűlést azért kellett összehívni, mert a hazai rendezésű világbajnokságot követően a sorozatos lemondások után működésképtelenné vált az elnökség.

Kassai is vezet meccset a BL-ben

Publikálás dátuma
2017.09.11. 13:03
Kassai Viktor FOTÓ: Vajda József
A Nemzeti Sport információja szerint Kassai Viktor is feladatot kapott a Bajnokok Ligája jövő héten induló új szezonjának nyitányán: a magyar játékvezető irányítja a D-csoportból a kedden 20.45 órakor kezdődő Olympiakosz Pireusz–Sporting CP mérkőzést.

Kassai segítői Ring György és Tóth Vencel lesznek, az alapvonalnál Bognár Tamás és Andó-Szabó Sándor működik közre, míg Berettyán Péter lesz a negyedik játékvezető.