Brexit - Wales és Skócia is lázad

Publikálás dátuma
2017.09.11. 13:47
Több ezer ember vett részt Londonban a Brexit elleni tüntetésen szombaton. FOTÓ: NIKLAS HALLE'N / AFP
A brit gazdaság kevés jelét adja a javulásnak, és a gyenge növekedés akár egy évtizedig is tarthat, ha a kormány rosszul kezeli a Brexitet - írja a Világgazdaság.

A brit feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal, az elemzői várakozásokat meghaladva az idei év legnagyobb növekedését mutatta júliusban, de a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az építőipar élesen visszaesett, és a kereskedelmi szektor is gyengén teljesített. Az ipari teljesítmény növekedése 0,2 százalékra lassult, és az adatok a Reuters szerint azt valószínűsítik, hogy a Bank of England e heti ülésén továbbra is óvatos lesz a kamatemeléssel, noha az infláció meghaladja a 2 százalékos célt, és a 3 százalékhoz közelít.

Aggodalmukat fejezték ki a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) is. Felülvizsgált előrejelzésükben a fogyasztási kiadások növekedése miatt 1,5-ről 1,6 százalékra emelték a 2017-re szóló növekedési kilátásokat, jövőre azonban már csak 1,2, 2019-ben pedig 1,4 százalékos bővülést várnak.

A harmatos növekedés veszélyeire figyelmeztetett Alistair Darling is a BBC-nek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia egy teljes évtizedet elvesztegethet, ha nem kezeli jól a Brexitet. Úgy véli, eljött az ideje, hogy a brit kormány és Brüsszel is felnőtt módjára viselkedjen.

A kompromisszumkötést Theresa May kormányának már a héten meg kell kezdenie, a parlament ugyanis hétfőn szavaz először a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő törvénytervezetről. Az Independent értesülései szerint Wales és Skócia kedden hivatalosan is közölni fogja, hogy megvonja a támogatását May Brexit-politikájától, amennyiben a kormány nem hajt végre radikális változásokat a törvénytervezetben. 

Szerző

Magyarokat evakuálnak - Saint Martin szigetére is lecsapott Irma (Fotók!)

Publikálás dátuma
2017.09.11. 13:16
Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP
Legkevesebb tízen vesztették életüket Irma pusztításai következtében Kubában a hét végén - ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben. A hurrikán gyengül, de még mindig életveszélyes. Evakuálnak 9 magyar állampolgárt Saint Martin szigetéről. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Martin BUREAU / Valentine AUTRUFFE/ Lionel CHAMOISEAU / AFP

A hurrikán a szigetország után Florida felé tartott, ahol (hazai idő szerint) vasárnap éjjel csapott le, árvizeket hagyva maga után. Miami belvárosában a 200-230 kilométeres szél három toronydarut döntött össze, ezért a hatóságok felszólították azokat, akik hasonló építkezések közelében élnek, hogy költözzenek távolabbi szállásokra.

Irma a félszigeten végighaladva hétfőre tropikus viharrá csökkent, a szél sebessége 120 kilométer alatt van. Előrejelzések szerint tovább gyengülve halad át Georgia, Alabama, és Tennessee államokon.

Orlandóban leszakadt vezetékek jelentenek veszélyt, Jacksonville-t elöntötte a víz, a St. Johns folyón rekord áradást mértek. Floridában 6,2 millió otthon, a háztartások 62 százaléka maradt áram nélkül, több mint 160 ezren várták menedékszállásokon a vihar elvonultát.

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Közben a karibi térségben már megkezdődött a károk felmérése, és a romok eltakarítása.

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok mintegy 200 milliárd dollár kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek - idézte a Lloyd's of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Inga Beale azt mondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása. A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet - mondta a Lloyd's vezérigazgatója.

A szél által elsodort tetőért, valamint a házra rádőlt fa, repülő törmelék, villámlás, tűz okozta károkért legtöbb otthonbiztosítás általában fizet, de nem minden tulajdonos van tudatában, hogy árvízre külön szerződést kell kötnie. A törvények szerint ugyanis azoknak, akik hurrikán veszélynek kitett területen élnek, kötelező alap árvíz biztosítást kötniük, ha államilag támogatott jelzáloghitelt vettek fel. Azonban a Harvey nyilvánvalóvá tette, magas kockázatnak kitett területen kívül lévő tulajdonok is szenvedhetnek károkat.

Evakuálják a magyarokat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó 9 magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. Valamennyien szeretnék elhagyni a szigetet - közölte a miniszter. A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot - tette hozzá. 
Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva. Jelezte: emellett egy amerikai hajóval is kapcsolatban vannak, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt - mondta a miniszter.

Irma tegnap érte el Floridát, ahol körülbelül 50 ezer magyar él. Egy Miamiban élő nő néhány órával az Irma érkezése előtt azt mondta: összefogtak a magyarok, és mindenben segítik egymást. Létrehoztak például egy közösségi oldalt is, amelyen bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége.

A delmagyar.hu-nak sikerült felvennie a kapcsolatot három magyar diáklánnyal, akik jelenleg Orlandoban vannak. A város ugyancsak veszélyzónának minősül, ám sikerült biztonságos helyre húzódniuk. "Próbáltunk konzervet és vizet venni, de a boltok polcai már üresek voltak, a legtöbb benzinkutat pedig lezárták" - mondta egyikük.

Hemingway cicái átvészelték
Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza, Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt - adta hírül az NBC. A ház mind az 54 macskája is épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.

Szerző
Frissítve: 2017.09.11. 20:43

Putyin pártja verhetetlennek bizonyult

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség.

A hatalom pártja ugyanakkor a főváros, Moszkva több kerületében is elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. A végleges eredményeket várhatóan kedden teszik közzé.

A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások "régiós átlagának", amíg a Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával. A fővárosban a megfelelő tájékoztatás elmaradása miatt a liberális demokraták és a Jabloko párt részéről is kezdeményezték a moszkvai választási bizottság elnökének, Valentyin Gorbunovnak az elmozdítását.

A szövetségi parlament alsóházában megtartott két időközi választás közül az egyiken szintén az Egységes Oroszország jelöltje, Szergej Jahnyuk vezet és szerzi meg valószínűleg a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin mandátumát. A másik körzetben, ahol a kormánypárt nem állított jelöltet, a jelek szerint a liberális demokrata Borisz Pajkin győzött.

A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely a végeredményt befolyásolhatta volna. Ugyanakkor Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke még vasárnap kilátásba helyezte, hogy az Altáji körzetben semmisnek nyilvánítják a választási eredményeket az előre leadott szavazatok feltűnően és nehezen magyarázhatóan magas aránya miatt. Országosan több száz szabálysértésről érkezett bejelentés.

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország legfelsőbb tanácsának vezetője elmondta, hogy a szervezet megerősítette pozícióját az ország vezető pártjaként. Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja Központi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy pártja a Távol-Keleten és Szibériában növelte befolyását. Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére azt kifogásolta, hogy a szervezők nem biztosítottak "normális feltételeket" a választásokhoz.

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással.

Szerző