Hivatalos - Andy Vajnáé a Bors is

Publikálás dátuma
2017.09.11. 12:20
Andy Vajna FOTÓ: Molnár Ádám
A Radio Bridge Media Holdings Ltd. ma bejelentette, hogy a Lapcom Zrt. részvényeinek 100%-ának eladására vonatkozó megállapodást írt alá az Avalue Befektetési Kft.-vel, az AV Investments leányvállalatával. A tranzakció zárásának feltétele, hogy a tulajdonszerzést a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezze - írja a mediapiac.com.

"A Lapcom megvásárlása médiabefektetéseim fontos mérföldköve. Célom, hogy a Lapcomhoz tartozó újságokat és online kiadványokat tovább fejlesszük. A kibővült médiaportfólió az együttműködési lehetőségek kiaknázásával, innovatív termékek fejlesztésével, digitális platformok erősítésével kíván továbbra is érteket teremteni helyi és országos fogyasztóinak valamint hirdetőinek” – nyilatkozta a tranzakció kapcsán az Avalue tulajdonosa, Andy Vajna.

Hogy terjeszkedhet Vajna?

Lapunk is megírta korábban a hvg.hu nyomán: a Mészáros Lőrinc-féle MKB pénzeli az Avelue Kft.-t, amely megveszi Vajnának a Lapcomot, benne a Bors bulvárlappal.

Az ügylet logikája egyszerű: a kormányközeli üzletemberek kezében levő bank a filmügyi kormánybiztosnak hitelez, hogy megvegye a kajmán-szigeteki tulajdonosától az erősen nyereséges Lapcomot, hogy aztán majd az onnan kivett osztalékból az Avalue visszafizethesse a kölcsönt. Ami több milliárdos tétel lehet – egyes számítások szerint közelíthet a 10 milliárdhoz -, hiszen a Lapcom nemcsak újságokat nyomtat, de szinte pénzt is: 2015 és 2016-ra 1-4-1,4 milliárd forint osztalékot fizetett.

Szerző

Szegény médiahatóság - Nincs saját üdülője

Publikálás dátuma
2017.09.11. 11:15
FOTÓ: Népszava
Luxuskörnyezetben pihenhetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai Hévízen egy négycsillagos, superior kategóriájú szállodában, ugyanis a médiahatóság a Hotel Carbonával közbeszerzésen kívül kötött hároméves szerződést (2017–2020 júliusa) összesen 197 millió forint értékben – derül ki a hatóság honlapjára feltett üvegzsebszerződésekből, melyekről a Magyar Nemzet ír.

A magyarázat szerint azért volt erre szükség, mert az NMHH-nak nincs saját üdülője, így ez olcsóbb megoldás volt, mint fenntartani egy ingatlant. Emellett a hévízi luxusszálloda adta a legolcsóbb ajánlatot.

 „Az üdülést a hatóságnál legalább egyéves közszolgálati/munkaviszonyban álló munkatárs igényelheti. A rendelkezésre álló helyeket negyedévente hirdeti meg a hatóság belső portálján, az üdülési lehetőségek odaítéléséről szociális bizottság dönt” – tudatta a lappal az NMHH.

Az első szerződést még 2000 márciusában kötötte az NMHH elődje, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a hotellel, de akkor még 35 millió forintba került egy év. Ezt a szerződést gyakran módosították, hiszen például 2014-ben már 42,6 millió forintba került a dolgozók üdültetése. Azóta még drágább lett, mivel a 2017–2020-as időszakra megkötött 197 millió forintos szerződés egy évre lebontva 65,6 millió forintot jelent. 

Szerző

Ismét nekimegy Hajdunak a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.09.11. 07:06

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze Hajdu László hétfőre. A XV. kerületi önkormányzat három napirendi pontot tárgyal, az első és legfontosabb a DK-s polgármester személyét érintő döntések.

A helyi Fidesz - közülük nyolc képviselő - ugyanis ismét azt kezdeményezi, hogy indítsanak fegyelmi eljárást Hajdu László ellen. Az előterjesztés még július elején született, ám akkor a kormányoldal többszöri kísérlete ellenére is elbukott, sőt a Fidesz-frakció tagjai két hónapon át nem vettek részt a testületi ülésen. Így kívántak "tiltakozni" az ellen - ami a fegyelmi indoklása is lenne -, hogy Hajdu egy helyi beruházást megakadályozott, mert nem volt arra elegendő fedezet a kerület költségvetésében, s mert túlárazottnak tartotta. Ezen felül a polgármester nem fogadott el egy, két óvoda és egy bölcsőde rekonstrukciójáról szóló beszámolót sem.

Azóta az ominózus beruházáshoz a kerület költségvetésében biztosították a 60 millió forintos többletforrást, ám a Fidesz ennek ellenére is partvonalra küldené Hajdut, amit a fegyelmi eljárással legalább másfél hónapra megtehet. Így ugyanis a polgármestert az eljárás idejére felfüggesztenék tisztségéből, hatásköreit bizottságokra bíznák, ami jelentősen lassítaná az önkormányzat napi működését. Ráadásul a bizottságokban a kormánypárti képviselők 90 százalékos többségben vannak, így az önkormányzat költségvetését érintő kérdésekben Hajdu akadékoskodása, vétója nélkül dönthetnének.

Noha Hajdu eddig is, ezután is a kompromisszumra törekedne a kerület érdekében, a Fidesz - most úgy tűnik - nem hajlandó erre. Az ügy hátterében források szerint a helyi fideszes országgyűlési képviselő áll. László Tamás 2010-14 között a kerület polgármester volt, önjáró politikusként, szinte árnyékpolgármesterként tevékenykedik Újpalotán, s lényegében egyszemélyben irányítja a kormánypártok helyi képviselő-csoportját is. A múlt héten ugyanakkor megkérdőjeleződött a László iránti elkötelezettség, hiszen a polgármesterrel együtt 21 fős testület legnagyobb, 10 fős Fidesz-frakciója elvesztette egy tagját, s ezáltal a többségét is.

Megírtuk: a 3. számú választó kerületet képviselő Merk Péter a múlt heti testületi ülésen jelentette be, kilép a frakcióból. Tiszta szívvel, tiszta kézzel nevű saját mozgalma tagjaként fogja képviselni a rákospalotaiak érdekét. Merk a képviselő-csoport és a helyi Fidesz vezetését helytartó-tanácsnak nevezte, akik éveken át akadályozták munkájában. Információink szerint ráadásul ezzel nem ért véget a helyi Fidesz bomlása, a frakcióhoz közelálló forrásunk úgy tudja, Merket követően újabb tag távozhat a kormánypártok soraiból.

Szerző