Putyin pártja verhetetlennek bizonyult

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg vasárnap, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség.

A hatalom pártja ugyanakkor a főváros, Moszkva több kerületében is elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. A végleges eredményeket várhatóan kedden teszik közzé.

A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások "régiós átlagának", amíg a Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával. A fővárosban a megfelelő tájékoztatás elmaradása miatt a liberális demokraták és a Jabloko párt részéről is kezdeményezték a moszkvai választási bizottság elnökének, Valentyin Gorbunovnak az elmozdítását.

A szövetségi parlament alsóházában megtartott két időközi választás közül az egyiken szintén az Egységes Oroszország jelöltje, Szergej Jahnyuk vezet és szerzi meg valószínűleg a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) élére kinevezett volt házelnök, Szergej Nariskin mandátumát. A másik körzetben, ahol a kormánypárt nem állított jelöltet, a jelek szerint a liberális demokrata Borisz Pajkin győzött.

A Központi Választási Bizottság és az orosz belügyminisztérium szerint sehol sem történt olyan jelentős szabálysértés, amely a végeredményt befolyásolhatta volna. Ugyanakkor Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke még vasárnap kilátásba helyezte, hogy az Altáji körzetben semmisnek nyilvánítják a választási eredményeket az előre leadott szavazatok feltűnően és nehezen magyarázhatóan magas aránya miatt. Országosan több száz szabálysértésről érkezett bejelentés.

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország legfelsőbb tanácsának vezetője elmondta, hogy a szervezet megerősítette pozícióját az ország vezető pártjaként. Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja Központi Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy pártja a Távol-Keleten és Szibériában növelte befolyását. Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokraták vezére azt kifogásolta, hogy a szervezők nem biztosítottak "normális feltételeket" a választásokhoz.

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartottak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett egymással.

Szerző

Lövöldözés Dallas elővárosában - Nyolcan meghaltak

Nyolc halálos áldozatot követelő lövöldözés volt vasárnap a texasi Dallas egyik elővárosában, Planóban. 

A helyi idő szerint este nyolc óra körül kitört lövöldözés a Dallastól mintegy 30 kilométernyire északra fekvő település egyik lakásában történt. A veszekedés, majd a lövöldözés hangjaira a szomszédok kihívták a rendőrséget. Addigra a gyanúsított már hét embert agyonlőtt, a rendőr rálőtt a gyanúsítottra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

David Tilley, a planói rendőrség szóvivője elmondta, hogy a hét áldozat és az elkövető azonosítása még tart, és még feltételezések sincsenek az elkövető lehetséges indítékaira. A rendőrök a hét agyonlőtt ember mellett két súlyosan sebesült áldozatot is találtak, őket kórházba vitték, ám állapotukról egyelőre nem adtak tájékoztatást.

A CBS televízió jelentése szerint az áldozatok valamennyien felnőttek.

Szerző

Szélsőjobboldaliak zavarják meg Merkel fellépéseit

Mindössze két hét van hátra a német parlamenti választásig. Angela Merkel újabb kancellári megbízatásához nem férhet kétség ugyan, a mostani kampány azonban az ő idegrendszerét is megviseli, ami azért is érdekes, mert politikai szempontból ennyire visszafogott választási hadjáratra nemigen volt példa az ország történetében. Nem is legveszélyesebb kihívója, a szociáldemokraták elnöke, Martin Schulz keseríti meg az életét, hanem a szélsőjobboldaliak, akik minden választási fellépésén hangulatot keltenek ellene, kifütyülik, paradicsommal dobálják meg. Elsősorban a volt NDK területén fogadják ilyen ellenségesen, de nem csak ott találkozik ellenégeskedéssel.

Pénteken Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Wolgastban ismétlődött meg egy dicstelen jelenet: szélsőjobboldaliak ezt skandálták: „Tűnj el innen”, majd paradicsommal dobálták meg az őt szállító járművet. Néhány nappal korábban őt magát dobták meg a zöldséggel, amit a lehető legnagyobb higgadtsággal vett tudomásul.

Lassan azonban a kancellár, valamint a kereszténydemokrata CDU vezetése is kezdi elveszíteni a türelmét. Szombaton a párt élesen tiltakozott a szélsőjobboldali Alternatívánál (AfD) a sorozatos akciókért. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a története során a Bundestagba először bekerülő jobboldali radikális párt hergeli az embereket, s felelős a történtekért. Peter Tauber, a CDU főtitkára „magukat hazafiaknak nevező személyekről” tett említést, akik „az egyik kezükkel az AfD plakátjait ragasztják a falra, miközben a másikat Hitler-köszöntésre emelik fel”. A politikus a Neue Osnabrücker Zeitungnak elmondta, hogy lényegében nincs is olyan kampányrendezvény, ahol ne bukkannának fel szélsőjobboldaliak. „Kiabálnak, durváskodnak, folyamatosan idegesítik azokat a békés polgárokat, akik csak azért jöttek, hogy meghallgassák a felszólalókat” – tette hozzá Tauber, aki megjegyezte, e tekintetben ez a kampány tényleg más, mint a többi.

Merkelt Mecklenburg-Elő-Pomerániában 150 szélsőjobboldali várta. Ők kizárólag a rendzavarás miatt érkeztek. Előzőleg Heidelbergben is paradicsommal dobálóztak, a szászországi Torgauban „csak” füttykoncerttel készültek, csakúgy, mint a brandenburgi Finsterwaldéban, ahol végig fütyültek a kancellár beszéde alatt.

A kancellár hangoztatta: nem foglalkozik ezekkel az incidensekkel. „Számomra fontos, hogy olyan helyekre is ellátogassak, ahol nem csak szívélyes fogadtatásban részesülök” – fejtette ki. Mint mondta, bátorítania kell azokat, akik elítélik a rendbontókat, a gyűlöletkeltőket. Hozzátette, saját választókörzetében, Mecklenburg-Elő-Pomerániában is keresi a párbeszéd lehetőségét azokkal, akik politikáját bírálták. „Dialógusnak azonban nincs értelme azokkal, akik csak fütyülnek és üvöltöznek”.

Aggasztó fejleménynek nevezte a történteket Thomas de Maiziere belügyminiszter. Úgy vélte, aki nem hajlandó elviselni más véleményt, s plakátokat semmisít meg, másokat pedig leordít, azt nem lehet demokratának nevezni.

Szerző