Pusztít a hurrikán Floridában - Magyarok is veszélyben (Videók!)

Publikálás dátuma
2017.09.10. 18:48

Megérkezett Florida partjaihoz az Irma névre keresztelt trópusi ciklon. Milliókat evakuáltak az állam nyugati részéről. Floridában körülbelül 50 ezer magyar él, a Délmagyarország meg is szólaltatott három magyar diáklányt, akik Orlandóban élnek. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: JIM WATSON / AFP

Mit sem vesztett erejéből az Irma hurrikán, ami teljes erővel csapott le Floridára vasárnap. A Washington Post tájékoztatása szerint az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) négyes erősségűre minősítette a ciklont, miután az egyik meteorológiai állomáson 119 kilométer/ órás széllökéseket mértek. A Saffir-Simpson-féle hurrikánskála (amin az ötös a legmagasabb érték) szerint ebben a kategóriában a tengerparti területeken erős erózióra (a víz, a jég és a szél pusztítása), a belterületek jelentős víz alá kerülésére, az épületek tetőszerkezetének erőteljes megrongálódására lehet számítani.

A Fow News élőben közvetíti a hurrikán pusztítását a Youtube-on:

Dél-Florida partjain lévő településeken már a reggeli órákban több százezer háztartásban okozott áramkimaradást az ítéletidő. A hatóságok már szombaton 6,3 millió embert (Florida népességének mintegy harmada) szólítottak fel, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek biztonságos területre. Miami körzetében 42 menedékhelyet nyitottak meg, amelyek közül több már néhány órával később teljesen megtelt. Rick Scott kormányzó figyelmeztette a lakosságot, hogy a hurrikán életveszélyes lehet, akik a felszólítás ellenére sem hagyják el a kitelepítési zónákat, azoknak a hatóságok nem tudják garantálni a biztonságukat.

Az Irma átmérőjét 560 kilométeresre becsülik, de az NHC előrejelzései szerint tovább növekedhet, erősödhet. A ciklon közepén legalább 200 kilométer/órás lehet a szélerősség. Michael Brennan, az NHC hurrikánszakértője szerint Florida nyugati partjai tartoznak a leginkább veszélyeztetett zónák közé, de a keleti parton található városok sincsenek biztonságban. A hurrikán várható útvonalán fekvő katonai létesítményeket is evakuálták, az amerikai haditengerészet ugyanakkor hadihajókat mozgósított; ezek egészségügyi segítséget, biztonsági és logisztikai támogatást tudnak majd nyújtani.

Irma az elmúlt napokban a Karib-térségben pusztított, Kubát szinte teljesen letarolta, házak tetejét szakította le, városokat árasztott el. A BBC eddigi értesülései szerint legalább 25 ember halálát okozta. A biztosítótársaságok becslései szerint a hurrikánkárok elérhetik a 200 milliárd dollárt.

Magyarok Floridában

Floridában nagyjából 50 ezer magyar él, többségük az elmúlt napokban már elmenekült az ország más részeibe - írta a hirado.hu. Egy Miamiban élő nő néhány órával az Irma érkezése előtt azt mondta: összefogtak a magyarok, és mindenben segítik egymást. Létrehoztak például egy közösségi oldalt is, amelyen bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége.

A delmagyar.hu-nak sikerült felvennie a kapcsolatot három magyar diáklánnyal, akik jelenleg Orlandoban vannak. A város ugyancsak veszélyzónának minősül, ám sikerült biztonságos helyre húzódniuk. "Próbáltunk konzervet és vizet venni, de a boltok polcai már üresek voltak, a legtöbb benzinkutat pedig lezárták" - mondta egyikük.

Robert DeNiro újjáépítené Barbudánt
A szigeten az épületek 90 százaléka megsérült, és a lakosság fele otthon nélkül maradt. A világsztár rendszeresen megfordul Barbudán, hiszen saját szállodakomplexuma is van a szigeten.


Lerombolt egy börtönt Irma - Több mint száz rab szökött meg

A brit Virgin-szigeteken a hatalmas erejű szél annyira megrongált egy börtönt, hogy több mint száz rabnak sikerült kiszabadulnia. A pontos létszámot még nem lehet megmondani, de valahol 100 és 120 közé teszik.

Elképesztő, mit művelt az óceánnal Irma 

Valaki egy hihetetlen videót posztolt a Bahamákról, ahol a hurrikán olyan erősnek bizonyult, hogy egyszerűen elvitte vizet a partoktól - szúrta ki a 24.hu. 

A felvételen jól látszik, hogy ahol az óceánnak kellene lennie, ott csak a száraz tengerfeneket találjuk, vízicsigák és csónakok árválkodnak a homokon. Egy metereológus szerint az erős széllökések és az apály együtt idézhette elő a szokatlan jelenséget, cunami veszélye állítólag nem áll fenn ilyenkor. A posztot azóta frissítették, eszerint az óceán szép lassan elkezdett visszaszivárogni a partokhoz.

Szerző
Frissítve: 2017.09.10. 19:29