Merkel örül az Orbán-kormány ellen hozott ítéletnek

Publikálás dátuma
2017.09.10. 14:01
FOTÓ: Christoph Schmidt / DPA
Van esély a menekültek európai uniós tagállamok közötti szolidáris elosztására - mondta Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban. Az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletéről szólva azt mondta: nagyon üdvözli a bíróság döntését.

A tagállamok nagy többsége nem perelt a menekültek elosztása miatt, és nem az az álláspontja, hogy soha nem akar befogadni egyetlen menekültet sem. Ezért "látok esélyt arra, hogy a nem nagyon távoli jövőben eljutunk a menekültek szolidáris elosztásáig, ha kitartóan dolgozunk és figyelembe vesszük valamennyi tagország egyéni adottságait és eltérő gazdasági erejét" - mondta a kereszténydemokrata (CDU) politikus.

Valószínűleg jobban ki lehet alakítani egy elosztási mechanizmust, ha "a menekült- és a migrációs politika minden további eleme stabil", vagyis ha eredményes a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelem, hatékony az uniós külső határok védelme, az EU fejlesztési partnerségi kapcsolatot alakít ki Afrikával és sikerül messzemenően felszámolni az embercsempészetet. 

Ebben az esetben "eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben". Azonban "legkésőbb ekkor meg kell követelni a belső szolidaritást az Európai Unióban", mert ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz, ami "keserű" következményekkel járna a tagországok közötti összetartást illetően - mondta a német kancellár.

Arra a felvetésre, hogy vannak eltérések Magyarország és Szlovákia álláspontja között, azt mondta: "valóban látok árnyalatokat és eltéréseket a visegrádi országoknál; főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb, ezért ésszerű minden kormánnyal külön tárgyalni".

Az észak-afrikai Líbiából a Földközi-tengeren át Olaszországba vezető migrációs útvonal ügyéről elmondta, hogy a megoldás "alapmintája" az EU-Törökország menekültügyi megállapodás, amelyet azonban nem lehet egy az egyben a líbiai helyzetre alkalmazni, mert gyenge a helyi kormány. Ezért törekedni kell megerősítésére, és a parti őrség fejlesztése révén arra, hogy meg tudja védeni tengeri határát, és gondoskodni kell arról, hogy a nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével javuljon a menekülttáborokban élők helyzete.

Természetesen a legjobb az lenne, ha az emberek nem is indulnának el Líbia felé a Szahara sivatagon keresztül, ezért együtt kell működni az olyan tranzitországokkal, mint Niger, és a Szahara túlsó oldalán fekvő származási országokkal. Az ugyanis biztos, hogy csökkenteni kell az életszínvonalbeli különbségeket, különben "érthető módon" mindig lesznek zavargások és menekülthullámok - mondta Angela Merkel a migráció mellett egy sor más témára is kitekintő terjedelmes interjúban.

Szerző

Tombol a hurrikán - Elképesztő, mit művelt az óceánnal Irma (Videó!)

Publikálás dátuma
2017.09.10. 12:33
FOTÓK: NICHOLAS KAMM / AFP
Megérkeztek a Florida Keys szigetcsoportra az Irma hurrikán első orkán erejű széllökései - közölte szombat éjjel az amerikai országos hurrikánközpont (NHC). A hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre. A hurrikán a Bahamáknál például olyan erős volt, hogy a szél egyszerűen elvitte a vizet a partoktól. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az NHC adatai szerint az egyik állomáson előbb óránkénti 119 kilométeres szelet regisztráltak. Az Irma közepe óránkénti 200 kilométeres széllel tartott Florida Keys fel, ahova időközben már meg is érkezett. Az NHC időközben négyes erősségűre felminősítette a trópusi ciklont. Méretére jellemző, hogy nagyobb, mint Florida állam területe.

Floridában már az első károk is bekövetkeztek. Rick Scott kormányzó arról számolt be, hogy az erős szél és esőzés miatt 76 ezer ember maradt máris áram nélkül -  írja az atv.hu. Scott figyelmeztetett, hogy a vihar életveszélyes. "Fogytán az idő. Aki kitelepítési övezetben él, annak azonnal indulnia kell. Ez egy olyan katasztrofális vihar, amilyet ez az állam még sosem látott" - figyelmeztetett a kormányzó. Donald Trump elnök is arra figyelmeztetett, hogy az Irma "történelmi léptékű pusztító erejű viharnak" ígérkezik, és arra kérte az embereket, hogy fogadják meg az iránymutatást. A hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a Florida keleti partján fekvő Miami sincs biztonságban. Az NHC ráadásul arra számít, hogy a hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius-fokot, és a "kádmeleg" víz tovább táplálja a hurrikán erejét.

A hurrikán az elmúlt napokban a Karibi-szigeteken végzett hatalmas pusztítást, áldozatainak száma legalább 22. A vihar nyomán a tengerszint felett 38 méterrel fekvő Barbuda teljes lakosságát, azaz 1400 embert át kellett telepíteni a szomszédos Antiguára. Barbudát az Irma szinte teljesen letarolta. A hurrikánközpont figyelmeztetett, hogy az Irma által érintett térségekben a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék várható.

Közben valaki egy hihetetlen videót posztolt a Bahamákról, ahol a hurrikán olyan erősnek bizonyult, hogy egyszerűen elvitte vizet a partoktól - szúrta ki a 24.hu. 

A felvételen jól látszik, hogy ahol az óceánnak kellene lennie, ott csak a száraz tengerfeneket találjuk, vízicsigák és csónakok árválkodnak a homokon. Egy metereológus szerint az erős széllökések és az apály együtt idézhette elő a szokatlan jelenséget, cunami veszélye állítólag nem áll fenn ilyenkor. A posztot azóta frissítették, eszerint az óceán szép lassan elkezdett visszaszivárogni a partokhoz.

Szerző
Frissítve: 2017.09.10. 14:14

Tízezrek tüntettek Londonban a Brexit ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.09.10. 11:03
FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP
 Tízezrek tüntettek szombaton Londonban a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése ellen. A FŐ KÉPRE KATTINTVA TOVÁBBI FELVÉTELEKET LÁTHAT! FOTÓK: NIKLAS HALLE'N / AFP

A People's March for Europe (Népi felvonulás Európáért) címmel megrendezett demonstráción a szervezők szerint legalább 50 ezren vettek részt. A menet a Hyde Parktól indult, és Trafalgar-tér, majd a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall érintésével a parlament épülete előtti térre érkezett.

A tömeg a Whitehallról nyíló Downing Streetnél, a miniszterelnöki hivatalnak és rezidenciának otthon nyújtó, kerítéssel elzárt kis utcánál hangos pfújolásban tört ki. A tüntetés egyik mottója az Exit from Brexit (Kiszállás a Brexitből) volt. Több ezer tiltakozó az Európai Unió kék lobogóját emelte a magasba a parlament elé érve.

A demonstráció egyik főszervezője Sir Bob Geldof rockzenész és társadalmi aktivista volt. Részt vett a megmozduláson Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője is, aki kijelentette: meg kell állítani a Brexit-folyamatot, mert azt csak a Konzervatív Párt vezette "hozzá nem értő, működésképtelen, megosztott kormány akarja rákényszeríteni az országra".

FOTÓ: ALBERTO PEZZALI / NURPHOTO

FOTÓ: ALBERTO PEZZALI / NURPHOTO

A Liberális Demokraták az egyetlen országos parlamenti erő, amelynek programjában a kilépési folyamat visszafordítása szerepel. Cable a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: az emberek rá fognak jönni, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson - amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - nem arra voksoltak, hogy elszegényedjenek, ezért az ő meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja.     

FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP

FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP


"Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit" - fogalmazott a brit liberális párt vezetője a minapi BBC-interjúban, hozzátéve: a kiutat egy újabb népszavazás kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

A szombati People's March for Europe demonstráció szervezői is azzal a felhívással hirdették meg a tüntetést, hogy újabb referendumot kell tartani a brit EU-tagságról, és e népszavazáson egyértelműen a választható lehetőségek között kell lennie a bennmaradásnak az Európai Unióban.

Szerző
Témák
London Brexit