Tízezrek tüntettek Londonban a Brexit ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.09.10. 11:03
FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP
 Tízezrek tüntettek szombaton Londonban a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése ellen. A FŐ KÉPRE KATTINTVA TOVÁBBI FELVÉTELEKET LÁTHAT! FOTÓK: NIKLAS HALLE'N / AFP

A People's March for Europe (Népi felvonulás Európáért) címmel megrendezett demonstráción a szervezők szerint legalább 50 ezren vettek részt. A menet a Hyde Parktól indult, és Trafalgar-tér, majd a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall érintésével a parlament épülete előtti térre érkezett.

A tömeg a Whitehallról nyíló Downing Streetnél, a miniszterelnöki hivatalnak és rezidenciának otthon nyújtó, kerítéssel elzárt kis utcánál hangos pfújolásban tört ki. A tüntetés egyik mottója az Exit from Brexit (Kiszállás a Brexitből) volt. Több ezer tiltakozó az Európai Unió kék lobogóját emelte a magasba a parlament elé érve.

A demonstráció egyik főszervezője Sir Bob Geldof rockzenész és társadalmi aktivista volt. Részt vett a megmozduláson Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője is, aki kijelentette: meg kell állítani a Brexit-folyamatot, mert azt csak a Konzervatív Párt vezette "hozzá nem értő, működésképtelen, megosztott kormány akarja rákényszeríteni az országra".

FOTÓ: ALBERTO PEZZALI / NURPHOTO

FOTÓ: ALBERTO PEZZALI / NURPHOTO

A Liberális Demokraták az egyetlen országos parlamenti erő, amelynek programjában a kilépési folyamat visszafordítása szerepel. Cable a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: az emberek rá fognak jönni, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson - amelyen a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe - nem arra voksoltak, hogy elszegényedjenek, ezért az ő meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja.     

FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP

FOTÓ: TOLGA AKMEN / AFP


"Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit" - fogalmazott a brit liberális párt vezetője a minapi BBC-interjúban, hozzátéve: a kiutat egy újabb népszavazás kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

A szombati People's March for Europe demonstráció szervezői is azzal a felhívással hirdették meg a tüntetést, hogy újabb referendumot kell tartani a brit EU-tagságról, és e népszavazáson egyértelműen a választható lehetőségek között kell lennie a bennmaradásnak az Európai Unióban.

Szerző
Témák
London Brexit

Földrengés Mexikóban - 61-re nőtt a halálos áldozatok száma (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.09.10. 10:18

A 8,1-es erősségű földmozgás csütörtökön, éjfél előtt nem sokkal rázta meg a közép-amerikai ország déli részét. Ez volt a legnagyobb földrengés Mexikó elmúlt százéves történelmében, és több mint hatvan halálos áldozatot követelt.   KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: RONALDO SCHEMIDT / PEDRO PARDO/ AFP /MANUEL VELASQUEZ / ANADOLU AGENCY /DAN HANG

A mentés megkezdése óta folyamatosan nő az áldozatok száma, jelenleg 61 halottat számoltak össze a hatóságok, de ez a szám még nem a végleges, mert a mentések még javában folynak. A sebesültek száma meghaladja a 200-at. A legnagyobb pusztítást Tabasco, Oaxaca and Chiapas államban végezte a földrengés. 

A földrengés kiinduló pontja a guatemalai határ közelében volt, mintegy 100 kilométerre a partoktól, a tengerfenék alatt körülbelül 70 kilométeres mélységben. A térséget órákon át több erős utórengés rázta meg.  A hatóságok szökőárriadót adtak ki, de a hullámok végül nem okoztak kárt.

A térségben 1,8 millióan maradtak áram nélkül. Az erős rengést az 1000 kilométerre lévő fővárosban is érezték.

Mexikó történetének legpusztítóbb földrengése 1985-ben volt Mexikóváros közelében. Az akkori rengés 8,0-ás erősségű volt, és több mint 5000 ember halálát okozta. A szakértők szerint a mostani rengés kevésbé lakott, és kevesebb infrastruktúrával rendelkező területnél történt, ezért van nagy különbség az áldozatok számában.

Kövér részvétet nyilvánított
Részvétét fejezte ki Kövér László a Mexikó déli részét csütörtök éjjel megrázó földrengés miatt a mexikói képviselőház és a szenátus elnökének. A Jorge Carlos Ramírez Marín képviselőházi és Ernesto Cordero Arroyo szenátusi elnöknek címzett levelekben Kövér László azt írja: mély megrendüléssel értesült a pusztító földrengéssorozatról. A házelnök egyúttal a maga, az országgyűlési képviselők és a magyar nép nevében részvétét fejezi ki. Kövér László emlékeztet arra, hogy februárban hivatalos látogatáson járt Mexikóban, és személyesen is volt alkalma megtapasztalni Mexikó kulturális gazdagságát, lakosainak kedvességét és vendégszeretetét. "Így különösen fájó számomra látni az Önöket ért tragédiát" - húzza alá a házelnök.

Szerző

Bojkottálják a MOL-t

A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki azt sérelmezte, hogy a benzinkutaknál "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák.

A volt román államfőnek a pártja ifjúsági szervezete által szervezett nyári egyetemen tett kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte szombaton. Basescu a Székelyföldi legendárium csapatának a turisztikai térképét kifogásolta.  Traian Basescu kijelentette: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium kapcsán kialakul román-magyar konfliktusnak tulajdonképpen egy bírósági ítélet képezi az alapját, és Romániában "egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket" - idézte Basescut a hírügynökség. 

Azt kifogásolta azonban még hangsúlyosabban, hogy "a MOL benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén". Basescu hangsúlyozta, hogy mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

"Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak" - idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescunak a tengerparti Neptun üdülőhelyen tett kijelentését. 

Traian Basescu sérelmezte Kelemen Hunornak a román egyesülés centenáriumával kapcsolatos kijelentését is. Úgy vélte, Kelemen Hunor elfeledte, hogy Romániában született román állampolgár, amikor kijelentette, hogy december elseje nem ünnep a magyarság számára. Úgy vélte: ez az ország történelme és valósága iránti tisztelet hiányát jelzi. 

A Népi Mozgalom Párt (PMP) bojkottfelhívását először Eugen Tomac, a Párt ügyvezető elnöke hirdette meg az egyik közösségi oldalon. Illusztrációként a Székelyföldi legendárium csapata által készített kulturális és értéktérképet tüntette fel

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi legendárium projekt vezetője elmondta: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták. Megjegyezte: nem csak Székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is. A bojkottfelhívást a MOL egyelőre nem kommentálta.

Szerző