Borul a vonatközlekedés a Balatonnál

Publikálás dátuma
2017.09.09. 16:28
FOTÓ: Népszava
Jelentős változásokra kell számítani a dél-balatoni és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Balatonboglár-Fonyód-Balatonszentgyörgy-Nagykanizsa szakaszon a hétfőtől október 5-éig tartó pályafelújítás miatt - közölte a Mávinform szombaton.

A közlemény szerint december 9-éig folytatódik a Kaposvár-Fonyód vonal felújítása, emiatt a vonatok helyett buszok közlekednek.  A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest-Nagykanizsa, valamint a Balatonszentgyörgy-Keszthely vasútvonalon szeptember 11-étől. Balatonszemes és Nagykanizsa között vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni mindkét irányban, egyes buszok csak Balatonszentgyörgyig közlekednek - tették hozzá.  A balatonszentgyörgyi csatlakozások biztosítása érdekében a Balatonszentgyörgy-Keszthely-Tapolca-Ukk-Celldömölk közötti néhány vonat részben módosított menetrend alapján közlekedik majd. A Pécs-Kaposvár-Tapolca-Celldömölk vonalon közlekedő vonatok utasait a Kaposvár-Fonyód-Balatonszentgyörgy szakaszon autóbuszok szállítják - írták.

Szerző

Kósa elnök maradt Debrecenben

Publikálás dátuma
2017.09.09. 14:43
Kósa Lajos a Fidesz Álljunk ki Magyarországért! rendezvénysorozatának záróeseményén FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Kósa Lajos maradt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség debreceni csoportjának az elnöke - tájékoztatott a párt szombaton.

A tisztújító közgyűlésen újraválasztották az alelnököket - Halász Jánost, Pajna Zoltánt, Pósán Lászlót, Rácz Róbertet, Papp Lászlót és Széles Diánát - is, a megbízatásuk két évre szól.

Kósa Lajos csütörtökön ismerte el, hogy lemond a Fidesz-frakció éléről, és tárca nélküli miniszterré lép elő. A frakcióvezetőt Orbán Viktor a Modern Városok Program megvalósításának felügyeletére kérte fel. A képviselőcsoport vezetését Gulyás Gergely veheti át a Fidesz őszi Velencére kihelyezett frakcióülésén jövő kedden. Kósa a hvg.hu-nak korábban azt mondta: a fideszes politikus neve nem alap nélkül merült fel". A leköszönő frakcióvezető jelezte továbbá: azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának élén frakciótársa, Németh Szilárd kövesse őt. 

 

Szerző

"Tiltakozzunk közösen" - Tüntet az ellenzék az Agóránál

Publikálás dátuma
2017.09.09. 13:47
Korábbi ellenzéki tüntetés. A kép illusztráció! FOTÓ: Népszava
Ellenzéki tüntetést hívott össze vasárnap délután 4 órára a Közös Ország Mozgalom az Alkotmány utcában felállított Agórához. A demonstrálók az  ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény ellen tiltakoznak, ami korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. A tüntetéshez csatlakozott a DK, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MOMA, a Momentum és a Párbeszéd is. 

Tiltakozzunk közösen az igazságtalanság ellen! - írják a szervezők a Facebookon közzétett felhívásban. Az akcióhoz az ellenzéki pártok már csatlakoztak, de a Közös Ország Mozgalom jelezte, hogy a tüntetésre meghívták a Fideszt, a Jobbikot és a Kétfarkú Kutya Párt képviselőit is, az ő részvételükre is számítanak. 

Az ukrán parlament kedden fogadott el egy módosítást az oktatási törvényhez, amivel 3 év átmeneti idő után megfosztanák a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A jogszabály hátrányosan érinti a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság iskolarendszerét - állítja dr. Tóth Mihály alkotmányjogász. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke elmondta: az ukrán Ráda által elfogadott új oktatási törvény alapjaiban változtatja meg az ország közoktatási rendszerét, így annak nyelvhasználati szabályozását is. Sajnos a nemzeti kisebbségek nyelveinek kárára. Különösen hátrányosan érinti ez az országos rendszeren belül a magyar tannyelvű oktatást. Hogy miért? Mert az orosz és román nyelven folyó tanítást leszámítva a magyar közösség rendelkezik a legfejlettebb iskolai hálózattal az óvodáktól a felsőoktatási intézményekig. Tóth Mihály meglátása szerint az ukrán törvényhozók döntése szöges ellentétben áll az Alkotmánynak az anyanyelvi oktatást, a nyelvek szabad használatát, a nyelvi alapon való diszkrimináció tilalmát és a meglévő jogok szűkítésének tilalmát szavatoló rendelkezéseivel, valamint számos nemzetközi szerződés előírásaival, többek között az ukrán–magyar alapszerződés vonatkozó tételeivel is.

Hasonló véleményen van Orosz Ildikó is. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke úgy véli, a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében. Az oktatási törvény kisebbségellenes rendelkezései kapcsán Orosz Ildikó elmondta: Úgy érezzük, visszatértek a legsötétebb sztálini idők a magát demokratikus államnak nevező Ukrajnában. Felháborító, hogy az ukrán parlament a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sértő törvényt fogadott el. A KMPSZ elnöke jelezte, a kárpátaljai magyar szervezetek elsőként Petro Porosenko elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá az ukrán alkotmányt és a kisebbségek anyanyelvű oktatásra vonatkozó jogait semmibe vevő törvényt. 

Lásd még: Nyelvháború Ukrajnában

Szerző
Frissítve: 2017.09.10. 10:57