Menekültkvóta - Juncker kész tárgyalni Orbánnal

Publikálás dátuma
2017.09.08. 16:42
Jean-Claude Juncker FOTÓ: AFP/KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke találkozni fog Orbán Viktorral Tallinnban, a digitális uniós csúcstalálkozón, ahol a bizottság vezetője kész bármiről megbeszélést folytatni a magyar miniszterelnökkel - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője újságírói kérdésre válaszolva pénteken, a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, az Európai Bizottság sosem bocsátkozik "szóbeli ping-pongba" egyetlen tagország kormányával vagy kormányfőjével sem. A bizottság elnöke Orbán Viktornak írt, mindenki számára hozzáférhető levelében érthetővé tette a bizottság álláspontját minden vitás kérdést illetően - tette hozzá a szóvivő.

Orbán Viktor augusztus végén levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben a magyar miniszterelnök azt kérte az uniós testülettől, hogy az fizesse ki a magyar-szerb határ védelmét szolgáló rendszer és intézkedések költségeinek felét. Jean-Claude Juncker Orbán Viktornak küldött válaszlevelével kapcsolatban a szóvivő korábban elmondta, a bizottság kész arra, hogy minden tagállamnak támogatást nyújtson ahhoz, hogy megvédjék az Európai Unió külső határait és kezeljék a migrációt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt, hogy a szolidaritás kétirányú és kölcsönös, amelyből minden tagállamnak ki kell vennie a részét. A közösen vállalt kötelezettségeknek mindenkinek meg kell felelnie - húzta alá.

Szerdán az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban.

Szerző

Marosvásárhelyi iskolaügy - A szülői csoport üdvözli a fejleményeket

A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta pénteken a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot - közölte az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő közölte: a Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek. 

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta: a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást. Hozzátette: ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az illetékes intézmények immár minden részletre figyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön. Nem tölt el örömmel, hogy ez egyet jelent a katolikus iskola jogi státusának a megszüntetésével, de a gyerekek megvannak, a tanárok megvannak, az infrastruktúra megvan, csak éppen az iskola jogi személyisége hiányzik - részletezte. Szerinte átmeneti tanév következik az iskola diákjai számára, amely a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának az ernyője alatt telik el.

Csíky Csengele emlékeztetett rá: júniusban egyszer már ugyanezt a megoldást az önkormányzat is elfogadta, de az akkori határozatot formai hibákra hivatkozva a prefektus megtámadta, és ezáltal hatályon kívül helyezte. A szülői csoport szóvivője úgy vélte: sok tényező szerencsés együttállása vezetett el a pozitív megoldáshoz. E tényezők közé sorolta azt, hogy hétfőn kezdődik a tanév, és nem lehetett már tovább halogatni a döntést, de szerinte a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a római katolikus egyház tüntetése és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást.

A katolikus iskola diákjainak és tanárainak a más iskola ernyője alá történő besorolását Liviu Pop oktatási miniszter rendelte el csütörtökön. Az anyaintézmény kiválasztása azonban péntekre és a Maros megyei tanfelügyelőségre maradt. Ioan Macarie főtanfelügyelő korábban azt az álláspontját hangoztatta, hogy az iskola osztályainak egy részét a Bolyai Farkas Gimnázium alá, másik részét pedig a román tannyelvű Unirea Főgimnázium alá kell rendelni. A szülők elfogadhatatlannak tartották, hogy gyerekeik a magyar iskola ügyéhez mindvégig ellenségesen viszonyuló, perek sorozatát elindító Unirea Főgimnázium diákjai legyenek.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, és a megszűnés határára sodorta az intézményt. A Római Katolikus Gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis az iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.

Szerző

Dühöngő természet - Most Mexikóban rettegnek földrengés miatt

Publikálás dátuma
2017.09.08. 11:33
Fotó: Manuel Velasquez / Anadolu /AFP
Ahogy megírtuk, csütörtökön már tíz felett járt az Irma hurrikán halálos áldozatainak száma. A képek, videók tanúsága szerint a természeti jelenség elképesztő, a térségben eddig nem tapasztal erővel csapott le, iszonyú pusztítást hagyva maga után. Most pedig Mexikóban rengett a föld, és ott sincs kímélet. 

Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó déli részét. A mexikói kormány közlése szerint legkevesebb négyen vesztették életüket, ketten Chiapas államban, ketten Tabasco államban. Guatemalában egy ember halt meg - tudósít az Euronews.

Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) adatai szerint a földmozgás epicentruma a guatemalai határhoz közeli Pijijiapan városától 87 kilométerre délre volt, csaknem 70 kilométeres mélységben a Csendes-óceánban. 

A földrengés helyi idő szerint éjfél előtt pár perccel (közép-európai idő szerint péntek reggel 6:49-kor) volt, és a Pijijiapantól ezer kilométerre lévő fővárosban, Mexikóvárosban is lehetett érezni, ahol áramkimaradások voltak, és többen az utcákra futottak. Több utórengés is bekövetkezett: az első földmozgás után alig negyed órával újabb rengés volt a térségben. A Richter-skála szerint 5,7-es utórengés Paredon városától 29 kilométerre délre volt, szintén az óceánban. 

Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban, Costa Ricában, Nicaraguában, Panamában és Hondurasban cunami-figyelmeztetést adtak ki.

Szerző