Kevesebb iskolai hiányzás - Fenyegetéssel, retorzióval

Publikálás dátuma
2017.09.08. 13:42
Illusztráció/Shutterstock
Az elmúlt években mintegy negyedére csökkent az ötven órát meghaladó igazolatlan hiányzások száma: míg a 2009/2010-es tanévben 13 046 esetben hiányoztak igazolatlanul több mint ötven órát a diákok, addig a 2016/2017-es tanévben 3217 esetben - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kérdésére adott válaszából. 

Rétvári Bence szerint ez egyértelműen annak az intézkedésnek a sikere, amellyel az iskolalátogatáshoz kötötték a családi pótlék folyósítását. Ugyanakkor hozzátette: "az iskolalátogatás betartásának ezt az eszközét" a gyerekek kevesebb, mint 0,2 százalékánál kellett érvényesíteni.

A szabályozás 2012. szeptember elsejétől hatályos, azóta is sok kritika éri. Bangóné szerint az intézkedés kifejezetten a leghátrányosabb helyzetű családokat sújtja, több tízezer forinttal rövidítette meg az érintetteket. A kormány viszont úgy látja, az adatok is jól mutatják, a szabályozás a gyerekek egyenlő esélyeinek megteremtéséhez, a korai iskolaelhagyás megakadályozásához, a hátrányos helyzetű gyerekek hatékony felzárkóztatásához járul hozzá. Az Eurostat 2016-ra vonatkozó adatai ellenben arra világítottak rá, hogy a korai iskolaelhagyók aránya nem csökkent, hanem nőtt az elmúlt években Magyarországon, a 2010-es 10,8 százalékról 12,5 százalékra.

A kormány adataira Herczog Mária gyermekvédelmi szakértő szerint sem lehet egyértelmű sikerként tekinteni. A Gyerek, Család, Ifjúság Egyesület elnöke (és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja) lapunknak elmondta, a hiányzók számának csökkenésére vonatkozó adat szakmailag csak a részletek ismeretében lenne értelmezhető.

- Az a tény, hogy jelentősen csökkent az ötven órát meghaladó hiányzás, azt jelenti elsősorban, hogy az érintett tanulók fizikailag bent tartózkodnak az iskolában, de ettől még nem feltétlenül tanulnak vagy fejlődnek. Meg kellene nézni, hol voltak a hiányzások, mely területeken, iskolatípusokban és életkorban. A tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentése is hozzájárul a statisztika látszólagos javulásához - vélekedett a szakember.

Herczog szerint ráadásul aki ötven óránál többet hiányzik, sok okból teheti (például nincs megfelelő közlekedés, nincs cipője, kabátja, megalázzák, kicsúfolják az iskolában, le van maradva és nincs segítsége), nem lehet mindenkit megbélyegezni azzal, hogy "iskolakerülő". - Persze sok iskolakerülés van, de ezeknek az okait kellene megérteni és kezelni, mert a családi pótlék elvonása nem megoldás, legfeljebb fenyegetettség - mondta.

Szerző

Korszerűsítették a nagykanizsai kórház nővérszállóját

Több mint 330 millió forint ráfordítással korszerűsítették a nagykanizsai kórház konyhájának energetikai rendszerét és gépeit, illetve az intézmény nővérszállójának két épületét.

A fejlesztések pénteki átadásán Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy az elmúlt nyolc-tíz év alatt ötmilliárd forintot meghaladó ősszegből, tíznél is több fejlesztés valósult meg a megyei jogú város kórházában. Hozzátette, hogy az utóbbi hét-nyolc év során mintegy 500 milliárd forintot - többségében európai uniós forrást - fordított az állam a magyarországi egészségügyi rendszer fejlesztésére.

Szerző

Juhász Péter: elvittem Orbánnak Alijev azeri elnök ajándékát - Videó

Publikálás dátuma
2017.09.08. 12:43
Forrás: Juhász Péter/Facebook
Elvittem Orbánnak Ilham Alijev azeri elnök ajándékát, egy Arany Balta Díjat, amit a megkenhető diktátorok kapnak. A díjat az a diktátor érdemli ki, aki pénzért szabadon enged egy gyilkost, aki rasszista indítékból baltával verte szét egy másik ember fejét - mondja az Együtt elnöke azon a videón, amit a közösségi portálon tett közzé.

Orbán Viktor ezt tette meg 2012 augusztusában. Az azeri diktátor köreiből 2 milliárd forintnyi kenőpénz érkezett akkor, amikor Orbán elrendelte Safarov kiadatását és ezzel szabadon bocsátását. Az Együtt a pénzmosás gyanúja miatt bejelentést tesz a Nemzeti Adóhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájánál. Az ő dolguk kivizsgálni azt, hogy mi volt a pénz útja.  Korábban már Pintér Sándorhoz fordultunk, hogy ő is indítson vizsgálatot, mert ha valami, az az igazi terrorveszély, ha a miniszterelnök gyilkosokat enged szabadon pénzért - mondja a fevételen Juhász Péter.

lásd még: Azeri pénzek - A milliókból Nyíregyházára is juthatott

Szerző