Előfizetés

Andy Vajna humoros arcát mutatta a Mafilm-partin (fotók)

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:45
Művészek egymás közt, Bencze Ilona, Kovács István, Sajgál Erika és Tóth Auguszta a gálán. Fotók: Vajda József
A magyar filmipar legikonikusabb hazai helyszíne, a Hunnia, vagyis a „Gyár” idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A képre kattintva galéria nyílik!

Korda Sándor 1917 októberében Corvin Filmstúdió néven a Róna utcai telepen hozta létre a magyar filmgyártás első stúdió bázisát – így nem csoda, hogy a tegnap este a helyszínen tartott születésnapi bulin Korda volt az egyik nagy rendezőnk, akire a jelenlévők megemlékeztek. A másik, sajnos ennek jelen aktualitása is van, a nemrégiben elhunyt Makk Károly személye, akit a szervezők első körben felkértek, hogy tartsa meg a filmgyár születésnapi beszédét. A kényszerű kötelességet, jelesül a helyettesítést Szabó István vállalta, aki pazar anekdotákat mesélt az öregekről, kortársaikról és még a fiatalabb tehetségeinkről is. Érezhető volt az Oscar-díjas rendező elképesztő nagy tisztelete Fábri Zoltán iránt is. Talán egy történet hiányzott, amit magáról mesélt volna el…

De persze, ettől függetlenül igazi ünnep volt tegnap a filmgyárban. Mintha (vagy talán végre) béke lenne a magyar filmszakmában, hiszen mintegy nyolcszáz filmes jött össze. Ezt a szakmai összetartást szimbolizálja a nem mellékesen a filmgyár immár évszázados története: az elmúlt időszakban a telepen a történelem viszontagságai, világháborúk, tulajdonos- és, névváltások, csődök és újraépítések, felújítások és modernizálások közepette egyetlen egy dolog maradt állandó. A filmkészítői tevékenység.

Ezen a pesti stúdióterületen a kezdetektől fogva a mai napig filmgyártás zajlott, akár Corvinnak, akár Hunniának, MAFILM-nek, vagy, ahogy most Filmalap Mafilm Igazgatóságnak hívják, elvégre 2010 óta az a Fidesz-kormány által létrehozott intézmény részeként működik a Mafilm.

„Együtt ünnepelnek az öregek a fiatalokkal, az álmaink ugyanazok, hogy minél több jó magyar film szülessen” – mondta Havas Ágnes a Magyar Nemzeti filmalap igazgatója – a mozgóképes béke programját propagálva. Még Andy Vajna filmügyi kormánybiztos is alázattal beszélt a színpadon: kissé humoros módon önmagát egy hangyához hasonlítva a magyar filmtörténet élő és már nem élő nagyjai mellett. Ezek szerint van humorérzéke!

Fábri Zoltán névadó lett
Corvin, Hunnia, Mafilm. Időrendben így követték egymást az „állami filmgyár” nevei. Az első igazgatók, Korda Sándor és Pásztory M. Miklós azért választották az akkor frissen felparcellázott zuglói mezőt, mert nem volt messze a várostól és a hatalmas ingatlan ideális volt filmforgatás céljaira. A századik születésnap egyik kézzelfogható filmtörténeti ténye, hogy a hármas és a négyes műtermeket mostantól Fábri Zoltán nevét viselik.

Kossuth-díjas művész lett a Pécsi Balett ügyvezetője

A pécsi közgyűlés csütörtöki döntésének értelmében októbertől Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt irányítja ügyvezetőként az idén önállóvá vált Pécsi Balettet fenntartó nonprofit társaságot.

A képviselő-testületi ülésen, a szavazás előtt Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere jelezte: a Pécsi Balett korábbi ügyvezetője, Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész művészeti vezetőként folytatja munkáját a társulatnál.

A Pécsi Balett közleménye szerint a társulat üdvözölte a közgyűlési döntést, kitérve arra is, hogy Uhrik Teodóra vezetői pályázatát a szakmai értékelő bizottság és a közgyűlés egyöntetűen támogatta. Annak fókuszában a táncműhely 57 éve élő alapértékeinek továbbvitele szerepel - fűzték hozzá.     

Mint felidézték, Uhrik Dóra neve összeforrt a Pécsi Balettel: alapító tagként csaknem hat évtizede dolgozik a társulatért. A Pécsi Balett márkanév - mint olvasható az összegzésben - "a hagyományokon alapuló innovációt, a komplex színházi gondolkodást, egyúttal a közönség számára befogadható táncszínházi élményt jelenti". Uhrik Teodóra személye és szakmai múltja garancia a tánctársulat további sikereire - írták.

Melegszik az idő - 30 fok is lehet a hétvégén

Publikálás dátuma
2017.09.07. 18:45
Illusztráció: Shutterstock
A hétvégén többször megerősödik a szél, helyenként zápor, zivatar is lehet. Több lesz viszont a napsütés és ismét melegszik a levegő, többfelé lehetnek 30 fok körüli maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken mindenütt több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. A szél az Észak-Dunántúlon élénk, néhol erős lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet az északi országrészben többnyire 6-11 Celsius-fok között, a felhős déli területeken 12-13 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet 20-25 fok között valószínű.

Szombaton délelőtt gyengén felhős, napos időre lehet számítani, de aztán felhősebb lesz az ég, keleten elszórtan, nyugaton néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Emellett sokfelé megerősödik, a Fertő tó környékén olykor viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 8-15 fok lehet. Napközben 25-29 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap napos idő várható, de többfelé megerősödik a szél. Délutántól a Dunántúlon valószínű helyenként zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 10-17 fok között valószínű. A nappali maximumok 26-31 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.