Porosenkónak tetszik az oktatási törvény

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:40
Fotó: AFP/Genya Savilov

Az ukrajnai nemzeti kisebbségek szervezetei, Magyarország és Románia kormánya is tiltakozik a kisebbségi anyanyelvi oktatást felszámoló új ukrán tanügyi törvény ellen. Az ukrajnai kisebbségek abban bíztak, hogy Petro Porosenko megvétózza a jogszabályt. Erre azonban semmi esély, az államfő tegnap Twitter üzenetben üdvözölte a törvényt. Porosenko az új oktatási törvényt a jövő Ukrajnájához vezető kulcsnak nevezte és köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett a koncepció kidolgozásában illetve azoknak, akik megszavazták azt.

Szerző

Büntetőjogi eljárás a katalán képviselők ellen

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:38
Fotó: AFP

Büntetőjogi eljárást kezdeményez a spanyol főállamügyész a függetlenségi referendumról szóló törvényt megszavazó katalán parlamenti képviselők ellen. José Manuel Maza főügyész csütörtökön ezt maga jelentette be sajtótájékoztatón. A katalán regionális parlament szerdán szavazta meg, hogy október 1-én függetlenségi referendumot tartanak annak ellenére, hogy a spanyol alkotmánybíróság több rendben is alkotmányellenesnek mondta ki azt.

A katalán parlamentben többségben vannak a szeparatista pártok, a felmérések szerint az autonóm régió lakosságának többsége is a Spanyolországból való kiválást támogatja. A szeparatista pártok jelezték, amennyiben a referendumon győznek az elszakadás hívei, két napon belül kikiáltják a független Katalóniát.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján bejelentette, kormánya alkotmánybírósághoz fordul a katalán függetlenségi referendum kiírása, illetve az annak megrendezését szabályozó törvény miatt és hangsúlyozta, hogy a katalán referendumot nem fogják megrendezni.

Szerző

Napkitörés veszélyezteti a mobilokat

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:35

Több erős napkitörést figyeltek meg még szerdán - írta az az Időkép. Azt még nem tudni, hogy a kitörést koronakidobódás is követte-e. Ha igen, az napokkal később eléri bolygónkat, s a geomágneses vihar megrongálhatja a Föld körül keringő műholdakat, szolgáltatáskiesést okozhat a mobiltelefonoknál, rongálhatja az elektromos eszközöket. Legutóbb 2006-ban észleltek ennyire erős napkitörést, az akkor órákig is tartó rádiójel-kiesést okozott.

Szerző