"Mintha horrorfilmben szerepelnék" - Halottak az Irma nyomában (videók)

Publikálás dátuma
2017.09.07. 09:41
AFP fotó
KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: AFP

A hurrikán szerda este már Puerto Ricót is megtépázta. Floridából menekülnek az emberek - tudósít az Euronews. Áthaladt a francia Antillákon az Irma hurrikán, hatalmas pusztítást hagyva maga után. A térségben, amelyre ekkora hurrikán még soha nem csapott le, legkevesebb nyolcan életüket vesztették, annak ellenére, hogy a riasztás a legmagasabb szintű volt, vagyis a teljes lakosságot biztonságba helyezték.

Együttérzünk azokkal, akik a mi országunkban, bár néhány ezer kilométerre innen, nincstelenné váltak, mindenüket, esetleg szeretteiket is elvesztették, és azok mellett állunk, akik a francia szárazföldön vagy másutt most nagyon félnek. Az egész ország mellettük áll, és a segélycsapatok már úton vannak a segítségükre – mondta Emmanuel Macron francia elnök, aki azt ígérte, minél előbb elkezdik az újjáépítési munkálatokat. Az Irma óránként 22 kilométeres sebességgel halad tovább, semmi sem állhatja útját. Szerda estére már Puerto Ricoba is megérkezett.

Florida partjait az előrejelzések szerint pénteken éri majd el. Az ott élők az értékeiket mentik, vannak, akik például a hajójuk nélkül nem akarják elhagyni a térséget. Florida kormányzója szerint keményen felkészültek a viharra, és szerinte a floridaiaknak és arra kell koncentrálniuk, hogy a családjaikat védjék. – A tulajdon pótolható, a család nem – mondta. Floridában szükségállapotot hirdettek, és evakuálásra szólították fel a félsziget déli részén élőket.

MTI frissítés:

A nem végleges adatok szerint legalább nyolcan meghaltak és 21-en megsebesültek a francia Antillákon a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma tombolásában - jelentette be csütörtökön Vincent Boichard tábornok, a polgári szolgálat illetékese, aki a szomszédos Guadeloupe-ról irányítja a mentést. A Karib-tengeri szigetcsoport két tagjával, Saint-Barthélémy és Saint-Martin szigetekkel, amelyekre szerdán csapott le a legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma, egyelőre semmilyen közvetlen kapcsolat nincs, nem működik sem az áram-, sem a telefonszolgáltatás. A Guadeloupe-ról érkező tudósítások szerint a szigeteken "apokaliptikus" állapotok uralkodnak, a hurrikán súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az épületek 95 százalékában.

Annick Girardin, Franciaország tengerentúli területeinek minisztere hatvan katona, hatvan tűzoltó, valamint a Vöröskereszt 38 munkatársának kíséretében csütörtökön megérkezett Guadeloupe-ra. A repülőtéren a miniszter nem kívánta az áldozatok számát megerősíteni, csak annyit mondott a sajtónak, hogy "kutyákkal érkezett, miután "sajnos Saint-Bathélémy-n sok munka lesz, nagyon jelentősek a károk".
Saint-Martin szigetének Franciaországhoz tartozó részén a repülőtér egyik leszállópályát sikerült megtisztítani, az elsősegélyek ide érkeznek majd közvetlenül Guadeloupe-ról. A hatóságok azt remélik, hogy a nap folyamán légihidat lehet indítani. Ezenkívül tengeri úton is küld Franciaország segítséget, mindenekelőtt víztartályokat.

Gérard Collomb belügyminiszter a Franceinfo hírrádióban azt mondta, hogy az áldozatok száma "a nap folyamán természetesen emelkedni fog" és minden információ egyelőre részleges, miután nagyon nehéz a szigetekkel kommunikálni.

Korábban a kormány "erős aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy a két szigeten élő mintegy 11 ezer ember közül hétezren nem akartak biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. "Nagy a félelem" miattuk - mondta a tárcavezető. A francia kormány szerda este válságtanácskozásra ült össze. Részt vett rajta Emmanuel Macron államfő is, aki utána kijelentette, hogy áldozatokkal kell számolni, mert a vihar pusztítása "kegyetlen". Megígérte, hogy a lehető leghamarabb tervet készítenek az újjáépítésre, és külön pénzalapot hoznak létre ennek fedezetéül.

Szerző
Frissítve: 2017.09.07. 19:02

Tüntetés Marosvásárhelyen - Fotók

Publikálás dátuma
2017.09.07. 09:22

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT!  - FOTÓK: MTI/ BODA L. GERGELY

A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés a város prefektusi hivatala előtt 2017. szeptember 6-án. 

A KKM bekérette Románia nagykövetét

A marosvásárhelyi iskolaügy miatt szerdán berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét. Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta: a nagykövettel azt közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működését felfüggesztik.  A kormány úgy döntött, határozatlan ideig felfüggeszti Románia különböző nemzetközi szervezetekbe, például az OECD-be való jelentkezésének támogatását. (MTI)

A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett, a megszüntetés határára jutott gimnázium védelmére szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek a résztvevők. A tüntetésen felolvasták a szülők kiáltványát, amelyből kiderül: elvárják az oktatási minisztertől, hogy kormányhatározat vagy miniszteri rendelet által biztosítsa az iskola működését. Valamint az is, hogy a szülők megelégelték a hazugságot, azt, hogy állami intézmények vezetik félre őket, vagy mulasztják el a tájékoztatásukat a gyermekeik iskolájáról hozott döntéseikről. 

"Nem kell felnagyítani"

Mihai Tudose román miniszterelnök szerint hiba lenne felnagyítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium körüli problémákat, meggyőződése szerint Magyarország nem fogja emiatt elrontani kétoldalú kapcsolatait Romániával. A román kormányfőt az Antena 3 hírtelevízió szerda esti műsorában reagáltatták arra, hogy a marosvásárhelyi iskolaügy miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium berendelte Románia budapesti nagykövetét, és kiderült: Magyarország a katolikus egyház, a magyar kisebbségek, a gyermekek, az érintett családok és a romániai restitúciós folyamat elleni támadásként értékeli a történteket. Románia nem hadakozik senkivel, nincs baja egyetlen etnikai vagy vallási kisebbséggel sem - jelentette ki Tudose, aki szerint egy önkormányzati mulasztás okozott bizonytalan helyzetet a marosvásárhelyi iskola körül. Nem beszélt azonban arról, mi lenne a megoldás a felszámolás küszöbére került marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetére.

A román kormányfő - a bukaresti külügyminisztérium korábbi közleményével összhangban - a magyarországi választási kampány közeledtével hozta összefüggésbe a kemény hangú magyar kormányzati állásfoglalást, hozzátéve, hogy a román felet is felelősség terheli, amikor a probléma felnagyításával táplálja a feszültséget. (MTI

Szerző

A legnagyobb

Kossuth Pest vármegye gyűlésén 1844-ben nevezte elsőként - állítólag gúnyosan, mivel nem voltak jó viszonyban - Széchenyit a "legnagyobb magyarnak". Talán ő maga sem gondolta, mennyire találó állandó jelzőt adományozott a "nemes grófnak". Széchenyi egymaga többet tett az ország fejlődéséért, mint politikustársai összesen. Természetesen nem akarom kisebbíteni sem Kossuth, sem Deák, sem Eötvös József és mások érdemét, de dicsőséges útjukon Széchenyi indította el őket. Széchenyi emberi nagyságát az is mutatja, hogy - bár kölcsönösen nem kedvelték egymást -, amikor az ország érdeke azt igényelte, össze tudott fogni Kossuthal. Kossuth a pénzügy, Széchenyi a közlekedésügyi minisztérium vezetését vállalta el Batthyány kormányában. Külön szeretném megköszönni Takács Imre kiváló írását (A hazát szolgálta, szeptember 4. ), melyet csak annyival szeretnék kiegészíteni: Széchenyi valóban a hazát szolgálta önzetlenül, s bár zseni volt, mindig kételkedett önmagában. Vívódó, gondolkodó, folyton jobbra törekvő ember volt, aki megbecsültségét munkásságával és egész életével maga érdemelte ki.