London - Szigor vár a külföldiekre

Publikálás dátuma
2017.09.06. 20:40
Illusztráció: Shutterstock

A szerdai brit napilapok címoldalára került az eredetileg a Guardianben megjelent riogatás, mely szerint a Brexittel egyidejűleg, már a kétéves átmeneti időszak alatt befejeződik a munkaerő szabad áramlása a szigetországba. A belügyminisztériumból kiszivárogtatott tervezet szerint csak a legjobban képzett európai munkaerő maradhat két éven túl Nagy-Britanniában. 2019. március 29-től, a kilépés élesre fordulásának napjától a konkrét munkahely-ígérettel nem rendelkezőket csak néhány hónapig látják szívesen. A hat hónapnál több időre időre érkezőktől elvárják majd, hogy biometrikus azonosítóval ellátott tartózkodási igazolványt váltsanak ki. További szigorításként határátlépéshez a könnyen hamisítható személyazonosító igazolvány helyett kötelező lesz majd az útlevél használata. Letelepedési engedélyhez nehéz lesz hozzájutni. Az alacsony képzettségű dolgozók legfeljebb két, a magasan kvalifikáltak három-öt évre kapnak papírokat. Ahogy ez az Európán túlról bevándorló munkavállalókra is vonatkozik, megkurtítják a családtagok csatlakozási esélyeit.

A belügyminisztérium 81 oldalas, “Határok, bevándorlás, állampolgárság az Egyesült Királyságban a Brexit után” című tervezetének deklarált célja, hogy a “bevándorlásból a brit állampolgároknak is profitálniuk kell, nem csak a migránsoknak”. Az esetleg pánikba eső munkakeresőket talán megvigasztalja, hogy – amint azt a The Times napilap is kiemelte – még semmi sem dőlt el. Sőt, belügyminisztériumi tisztviselők is azt sugallják, az augusztusi keltezésű papír már nem is érvényes. A koncepció sokkal inkább tükrözi a korábbi belügyminiszter, Theresa May jelenlegi kormányfő, mint a tárca jelenlegi feje, Amber Rudd felfogását. A brüsszeli Brexit-tárgyalások megkezdése előtt Philip Hammond pénzügyminiszter igyekezett megnyugtatni főleg a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalatokat: nem kell tartaniuk az olcsó kelet-közép-európai dolgozók elvesztésétől. Egyébként a nyilvánosságra került dokumentum is említi, hogy “a restrikciókat kombinálni lehet az átmeneti és szezonális munkavállalást lehetővé tevő szisztémával”.

Szerdán Sir Michael Fallon védelmi miniszter igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, „2019-ben véget ér ugyan a személyek szabad áramlása, de szükség van az egyensúly megőrzésére. Nemhogy nem akarjuk becsapni az ajtót, de vonzóvá akarjuk tenni az országot a magasan képzett, a társadalom jobbításához hozzájáruló munkaerő előtt. Ám biztosítanunk kell azt is, hogy brit vállalatok készek legyenek brit dolgozók szak- és továbbképzésére”. A Sky News-nak nyilatkozó miniszter érzékeltette, hogy a brit társadalom a bevándorlás feletti ellenőrzés visszavétele miatt szavazott a kilépésre. A kormány célja az európai bevándorlók nettó számának a jelenlegi 250 ezerről évi százezer alá csökkentése.

Az előterjesztés említést tesz ugyan arról, hogy kikérik a kormány hivatalos tanácsadója, a Migration Advisory Committee, Bevándorlási Tanácsadó Testület és más grémiumok véleményét, de erre a kiszivárogtatásig nem került sor.

Robbantásra készülhettek Párizs közelében

Őrizetbe vett szerdán két embert a francia rendőrség, miután robbanószerkezet előállításra alkalmas eszközöket találtak egy lakásban a Párizshoz közeli Villejuif településen - közölte a nyomozóhatóság.

A tűzszerészek egyebek mellett gázpalackokat és elektromos vezetékeket is lefoglaltak. A két férfit a Villejuiffel szomszédos Kremlin-Bicetre városban vették őrizetbe délután, egyikük annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanóeszközöket találták. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást. 

A rendőrséget délelőtt "egy, az épületben dolgozó ember riasztotta, aki gyanús dolgokat észlelt egy lakásban" Párizs déli elővárosában - tájékoztatott a prefektúra. Az épület környékét teljesen lezárta a rendőrség, a tűzszerészek még jelenleg is dolgoznak a lakásban.

Szerző

Óriási pusztítást hoz az Irma hurrikán

Publikálás dátuma
2017.09.06. 19:13
FOTÓ: DPA/AFP
A legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött az Irma nevű hurrikán, mely pénteken éri el a karibi térséget, és szinte biztosra vehető, hogy óriási pusztítást fog okozni minden útjába kerülő szigeten – írja az AP. Puerto Rico, a Dominikai Köztársaság és Haiti északi részére nagyjából 300 kilométer sebességű széllökésekkel fog lecsapni. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Helene VALENZUELA / Michele Eve Sandberg/ AFP /DNA

A hurrikán útvonalán, Floridában, a Virgin-szigeteken és Puerto Ricóban szükségállapottal készülnek, és a Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West sziget evakuálását is elrendelték a hatóságok. A hatóságok halálos áldozatoktól tartanak, ezrek veszíthetik el az otthonukat áradásokban és sárcsuszamlásokban. Irma péntek délután érkezhet meg Kubába és a Bahamákra. A hurrikán ezután – az erejéből valamennyit veszítve – a meteorológusok becslései alapján szombat éjjel, vasárnap reggel éri el Floridát.

Irma több nyaralóövezetet is érinteni fog. Richard Branson milliárdos magánszigettel rendelkezik a Virgin-szigeteken, és nem hajlandó eljönni onnan a brutálerős hurrikán hatására sem - írja a Daily Mail.

A hurrikán miatt a térségben lévő Ferenc pápának is kitérőt kell tennie, írja az MTI. Az egyházfő az Alitalia olasz légitársaság gépével eredetileg Puerto Rico fölött repült volna át, ám Irma miatt a gép dél felé, Barbados, Grenada és Trinidad felé kénytelen kerülni, hogy eljuthasson Bogotába.

Irma után egy kettes fokozatú hurrikán követi a szupervihart, amit Josénak neveztek el. Bár ez önmagában nem jelentene veszélyt, de a helyreállítási és mentési munkákat könnyen akadályozni tudja majd. Emellett egy harmadik vihar is formálódóban van, az a Mexikói-öbölben: Katia. Utóbbi iránya és erőssége egyelőre még nem ismert, a meteorológiai adatokból csak annyi látszik, hogy formálódóban van.

Szerző