Óriási pusztítást hoz az Irma hurrikán

Publikálás dátuma
2017.09.06. 19:13
FOTÓ: DPA/AFP
A legmagasabb, ötös fokozatúvá erősödött az Irma nevű hurrikán, mely pénteken éri el a karibi térséget, és szinte biztosra vehető, hogy óriási pusztítást fog okozni minden útjába kerülő szigeten – írja az AP. Puerto Rico, a Dominikai Köztársaság és Haiti északi részére nagyjából 300 kilométer sebességű széllökésekkel fog lecsapni. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Helene VALENZUELA / Michele Eve Sandberg/ AFP /DNA

A hurrikán útvonalán, Floridában, a Virgin-szigeteken és Puerto Ricóban szükségállapottal készülnek, és a Miamitól 200 kilométerre fekvő, 22 ezer lakosú Key West sziget evakuálását is elrendelték a hatóságok. A hatóságok halálos áldozatoktól tartanak, ezrek veszíthetik el az otthonukat áradásokban és sárcsuszamlásokban. Irma péntek délután érkezhet meg Kubába és a Bahamákra. A hurrikán ezután – az erejéből valamennyit veszítve – a meteorológusok becslései alapján szombat éjjel, vasárnap reggel éri el Floridát.

Irma több nyaralóövezetet is érinteni fog. Richard Branson milliárdos magánszigettel rendelkezik a Virgin-szigeteken, és nem hajlandó eljönni onnan a brutálerős hurrikán hatására sem - írja a Daily Mail.

A hurrikán miatt a térségben lévő Ferenc pápának is kitérőt kell tennie, írja az MTI. Az egyházfő az Alitalia olasz légitársaság gépével eredetileg Puerto Rico fölött repült volna át, ám Irma miatt a gép dél felé, Barbados, Grenada és Trinidad felé kénytelen kerülni, hogy eljuthasson Bogotába.

Irma után egy kettes fokozatú hurrikán követi a szupervihart, amit Josénak neveztek el. Bár ez önmagában nem jelentene veszélyt, de a helyreállítási és mentési munkákat könnyen akadályozni tudja majd. Emellett egy harmadik vihar is formálódóban van, az a Mexikói-öbölben: Katia. Utóbbi iránya és erőssége egyelőre még nem ismert, a meteorológiai adatokból csak annyi látszik, hogy formálódóban van.

Szerző

A rendőrség szerint nem diszkriminált a székelyföldi eladó

A román országos diszkriminációellenes tanács megállapította, nem történt hátrányos megkülönböztetés a székelyudvarhelyi áruházi ügyben, amelyben egy román férfi azt állította, azért nem akarták kiszolgálni, mert nem beszélt magyarul - közölte szerdán a román hatóság.

Az intézmény vezetőségi testülete hivatalból indított eljárást, miután egy vlogger videofelvételt tett közzé, amelyben azt próbálta bizonygatni: egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grillezőjében az elárusítónő azért nem szolgálta ki, mivel nem beszélt magyarul és románul szólt hozzá.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Hargita megyei szervezete szerdán bejelentette: gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett az ügyészségen ismeretlen személy ellen, ugyanis a video blogger nyilvánosan nem fedte fel kilétét. Ölvedi Zsolt, az EMNP székelyudvarhelyi elnöke szerint uszító szándékkal készült a felvétel, és leszögezte, pártja minden ilyen esetben feljelentést fog tenni az elkövetők ellen.

Az esetnek rendkívül nagy visszhangja lett a román médiában és a közösségi oldalakon. A diszkriminációellenes tanács vezető testülete egyhangúan megállapította, hogy a videó készítője nem járt el etikusan, részigazságokat közölt, és nem szolgáltatott korrekt bizonyítékokat állítása alátámasztására.

A testület szerint a férfi elmulasztotta közölni, hogy a rögzített beszélgetés előtt már kétszer beszélt az elárusítóval, aki elmondta neki, hogy a grillező csak 10 órakor nyit, előtte nem szolgálhatja ki. Az áruház által közölt információk szerint a férfi mindhárom alkalommal nyitás előtt próbált vásárolni.

Rámutattak: a videofelvétel megsérti az alapvető etikai szabályokat, hiszen kivágtak belőle részeket. Megállapították: készítője provokált, és izgatott magatartásával, rosszhiszeműen értelmezte az elárusító viselkedését, tudva, hogy más vásárlókat sem szolgáltak ki. A film azt a beszélgetést sem tartalmazza, olvasható a tanács indoklásában, amelyet a férfi az elárusító felettesével folytatott, és aki közölte vele, hogy a zárva tartás miatt nem tudják kiszolgálni.

A diszkriminációellenes tanács elítél minden olyan viselkedést, amely etnikai gyűlöletet szít, ugyanakkor azt javasolta az áruháznak, hogy olyan, a vásárlókkal kapcsolatba lépő dolgozókat alkalmazzon, akik elfogadhatóan ismerik a román nyelvet. A tanács kitér a román fogyasztóvédelem bírságolási jegyzőkönyvére is. A hatóság ugyanis az eset kapcsán tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra. Megállapították, hogy a jegyzőkönyv nem hátrányos megkülönböztetés eseteként vizsgálta az ügyet, hanem az elárusító viselkedését szankcionálta úgy, hogy az ellenőrök nem vettek figyelembe minden körülményt. Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke egy közösségi oldalon azt írta, hogy a fogyasztóvédelem által kiszabott bírság törvénytelen. Az eset kapcsán a román fogyasztóvédelmi hatóság átfogó vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy sérül-e a székelyföldi üzletekben a vásárlók román nyelvű tájékoztatáshoz való joga.

Szerző

Terrortámadásra készült egy rendőrőrsnél - Lelőtték a merénylőt

A török rendőrség állítólag öngyilkos merényletre készülő terroristát lőtt le szerdán a dél-törökországi Mersinben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a feltételezett terrorista, akinek a testén robbanóövet találtak a hatóságok, a város egyik központi rendőrőrse ellen tervezett támadást végrehajtani.  A belügyminisztérium közölte: a terrorista szíriai állampolgár és az Iszlám Állam tagja volt.

A tartományi kormányzóság írásos nyilatkozata alapján a rendőrség az őrs közelében egy gyanúsan viselkedő férfira, akit arra szólított, hogy álljon meg. A gyanús férfi nem engedelmeskedett a kérésnek és tovább sétált a rendőrőrs felé, majd mielőtt a kezét a válla alatt található kábelre tette volna, lelőtték.

Az Anadolu értesülései szerint a lelőtt férfi az apjával együtt bérelt egy lakást a rendőrőrs mögötti utcában. Sait Kücükoglu, a lakás tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy a bérlők három évvel ezelőtt állítólag Szíriából érkeztek Mersinbe. Nem dolgoztak, rokonaik, szomszédaik segítették őket - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy soha nem gyanakodott rájuk, a lelőtt férfi a kezdetek óta beteg volt, az oldala mintha le lett volna bénulva, ami miatt fél éve kórházi kezelésre is járt.

Az IÁ dzsihadistái és kurd kisebbség függetlenségéért harcoló szélsőségesek az utóbbi években számos pokolgépes, illetve öngyilkos merényletet követtek el különböző török városokban.

Szerző