Előfizetés

A budapesti cselgáncs-vb jó reklámja volt a sportágnak

Tóth László, a Magyar Judoszövetség elnöke három érmet várt honfitársaitól a budapesti cselgáncs-világbajnokságon, de a három ötödik hellyel szakmailag is elégedetten zárta az eseményt, miként házigazdaként a rendezést.

„Rengeteg köszönő jókívánságot kaptam, illetve kapok folyamatosan a versenyzőktől, edzőktől, sportvezetőktől, hogy itt lehettek Budapesten, és ilyen nagyszerű kiszolgálásban részesítettük őket” – mondta Tóth László hétfőn az MTI-nek. Az elnök elmondta: a tőszomszédságban lévő Hotel Aréna jóvoltából a versenyzőknek nem voltak utazási gondjaik – hasonló méretű világverseny esetében ez ritkaság –, a Papp László Budapest Sportaréna edzőtermében pedig a vitaminsarok felállítása révén extra újítással kedveskedtek a főszereplőknek.

Tóth László hangsúlyozta: az esemény rangját emelte, hogy sok VIP-vendég érkezett a viadalra – többek között Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere –, illetve soha korábban ennyi újságíró nem dolgozott még sportági vb-n.

A magyar válogatott szakmai irányítói egy érem és egy pontszerző hely megszerzését tűzték ki célul, ezzel szemben az elnök három érmet várt.

„Mindig optimistább vagyok a szakvezetőségnél, és hiába nem szereztünk érmet, a három ötödik helyünk után sem vagyok csalódott” – fogalmazott. Hozzátette: számára az ötödik pozíció bizonyíték arra nézve, hogy abból bármikor lehet bronzérem, vagy akár végső győzelem is.

„Erős válogatottunk van, tele kiváló versenyzővel, bízom benne, hogy a következő világversenyeken, s ide sorolnám a tokiói olimpiát is, összejön az éremszerzés” – tette hozzá.

Tóth László a vb hangulatával is elégedett volt, mint elmondta, a franciákon, a japánokon és az oroszokon kívül ilyen atmoszférát a sportágban sehol máshol nem teremtenek a nézők.

„Mindenkinek tudtak szurkolni, örülni, nemcsak a magyar versenyzőknek, sportszerűen elismerték a teljesítményt” – folytatta az elnök, aki kiemelte: különösen arra büszke, hogy a magyar cselgáncstársadalmat is be tudták vonni az eseményekbe.

„Háromszáz, határon túli magyar származású fiatal dzsúdóst hívtunk meg erre a hétre, akik egyrészt Budapesten edzőtáboroztak, másrészt délután kilátogattak a küzdelmekre” – emelte ki Tóth, aki elárulta: naponta 1000-1300, a magyar „dzsúdócsaládhoz” kötődő sportembert láttak vendégül a vb-n. Emellett serdülő, ifjúsági és junior korú versenyzők a rendezésben segédkeztek, így ők testközelből is láthatták a sportág legjobbjait, példaképeiket, ami motivációt jelent számukra a jövőre nézve.

„Összességében a budapesti vébé jó reklámja volt a sportágnak itthon és külföldön, amire házigazdaként büszkék lehetünk” – fogalmazott a szövetség elnöke.

A 18 fős magyar küldöttség Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén három ötödik hellyel zárta az egy héten át tartó világbajnoki küzdelmeket a Papp László Budapest Sportarénában, ahol 126 ország 731 versenyzője lépett tatamira.

Megtört a varázs! - 48 éve nem nyertek magyar kosarasok Eb-meccset

Publikálás dátuma
2017.09.04. 17:57
Vojvoda Dávid MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 85-73-ra legyőzte hétfőn Csehországot az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának harmadik fordulójában, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese végig vezetett a sorsdöntő találkozón, és már az első negyedben 13 ponttal elhúzott. A legfeljebb hat pontra felzárkózó ellenfél képtelen volt tartani az Euroliga legjobb védőjének választott Hanga Ádámot és a 27. születésnapját ünneplő Vojvoda Dávidot. Előbbi 31, utóbbi 18 ponttal zárt.

Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is megverik, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

A nemzeti csapat - amely 48 év után nyert ismét Eb-meccset - kedden 19.30 órakor találkozik a románokkal a Polyvalent Csarnokban.

Lanzafame az elmúlt idény legjobbja

Publikálás dátuma
2017.09.04. 17:04
Davide Lanzafame, a Honvéd játékosa (b) és az újpesti Litauszki Róbert. MTI Fotó: Czagány Balázs
 A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) szavazásán az olasz Davide Lanzafamét, a bajnok Budapest Honvéd támadóját választották az elmúlt idény legjobb mezőnyjátékosának.

A HLSZ huszonhetedik alkalommal kérte ki a profi futballisták véleményét, a jelöltek ötfős listáját volt szövetségi kapitányok, jelenlegi NB I-es és NB II-es edzők, valamint csapatkapitányok, a HLSZ tisztségviselői, volt elnökei, korábbi díjazottjai és újságírók javaslatai alapján állították össze. A jelöltekre több mint 500 futballista adta le szavazatát.

"Ez egy különleges díj számomra, hiszen a kollégáim szavaztak meg, hatalmas elismerés. Ezt a díjat a játékostársaimnak, illetve Marco Rossinak ajánlom, akik mindannyian hozzásegítettek minket a bajnoki címhez" - nyilatkozta a hétfői ünnepélyes díjátadón Lanzafame.

A kapusoknál Kovácsik Ádám, a Videoton hálóőre nyert, ugyanakkor a szezon legszebb védéséért járó Fülöp Márton-díjat a ferencvárosi Dibusz Dénes érdemelte ki. A válogatott hálóőr a díjjal járó 200 ezer forintos jutalmát további 300 ezerrel kiegészítve felajánlotta a Fülöp Márton Alapítvány javára.

A legjobb külföldön futballozó játékosnak Nikolics Nemanját látták a társak.

A tavalyi év álomcsapatába a bajnok Honvédból hárman, a második Videotonból négyen kerültek be.

A legjobb női játékos Fenyvesi Evelin (Ferencváros) lett, míg a kapusok közül Szőcs Réka (MTK) vihette haza a díjat.
A díjátadón bejelentették, hogy a HLSZ-szel karöltve megalakult a Professional Footballers Agency (PFA) játékos-közvetítő iroda, amely - ahogyan elhangzott - a tisztességen, átláthatóságon, hitelességén alapul. Az iroda célja, hogy a játékostranzakciók során a futball szervezetén belül is maradjon megfelelő anyagi forrás. Ezt úgy akarja elérni a cég, hogy az átigazolások, illetve sportszerződések megkötését követően a felmerülő költségek levonása után a fennmaradó összeget a Labdarúgó Segély Alapítvány részére juttatják el, amely segíti a nehezebb helyzetbe került futballistákat.

A díjazottak:
A legjobb kapus:
Kovácsik Ádám (Videoton FC)
A legjobb mezőnyjátékos:
Davide Lanzafame (Budapest Honvéd)
A legjobb külföldön játszó játékos:
Nikolics Nemanja (Chicago Fire)
A legjobb másodosztályban szereplő játékos:
Lovrencsics Balázs (Soroksár)
Fülöp Márton-díj (a szezon legszebb védése):
Dibusz Dénes (Ferencváros)
A legjobb női kapus:
Szőcs Réka (MTK Hungária)
A legjobb női mezőnyjátékos:
Fenyvesi Evelin (Ferencváros)

A 2016/17-es szezon csapata:
Dibusz Dénes (Ferencváros) - Loic Nego (Videoton FC), Paulo Vinícius (Videoton FC), Juhász Roland (Videoton FC), Hangya Szilveszter (Vasas) - Berecz Zsombor (Vasas), Gera Zoltán (Ferencváros), Hidi Patrik (Budapest Honvéd) - Eppel Márton (Budapest Honvéd), Davide Lanzafame (Budapest Honvéd), Danko Lazovic (Videoton FC)