Vádak Angela Merkel hivatala ellen

Publikálás dátuma
2017.09.04. 07:40
Fotó: AFP/Christof Stache

Vasárnap rendezték Angela Merkel német kancellár és szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz televíziós vitáját. Másfél órán keresztül ejtettek szót a migráció, a külpolitika, a szociális igazságosság és a belbiztonság kérdéséről. Az SPD elnöke számára ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy behozza, de legalábbis csökkentse a hátrányt a kereszténydemokratákkal szemben. A közvéleménykutasok szerint a CDU mintegy 15 százalékkal vezet az SPD előtt. Előzőleg a szociáldemokraták, valamint a ZDF televízió volt főszerkesztője, Nikolaus Brender azzal vádolta a kancellári hivatalt, hogy meghatározta, milyen keretek között rendezzék a vitát. A televízió egy másik vita megrendezését javasolta, ezt azonban Merkel, aki közismerten ódzkodik az ilyen vitáktól, elutasította. 

Szerző

Tüntetnek Marosvásárhelyen

Szerdára tüntetést hirdetett Marosvásárhelyre Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott helyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Az érsek - aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is - felhívásban közölte: az egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és a tereken, hanem a templomaiban és - ha szükséges - a törvényszéken keresi. Jelen helyzetben azonban az alapítvány "egy újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni" - olvasható a felhívásban.

Szerző

Trump kilépne a dél-koreai megállapodásból

Donald Trump előkészíti a Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi megállapodásból való kilépést. Így értesült a Washington Post. Ez meglehetősen váratlan lépés, amikor Szöul éppen az Egyesült Államok támogatására szorul az Észak-Koreával egyre jobban kiéleződő konfliktus miatt. Az amerikai elnök vezető munkatársait – H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót és James Mattis védelmi minisztert – bízta meg azzal, hogy tegyenek lépéseket a megállapodás visszavonásáért. Az egyezmény még Barack Obama elnöksége során, 2012-ben született.

Szerző