Előfizetés

Mexikóban is lecsapott a vihar

Publikálás dátuma
2017.09.02. 11:56
FOTÓ: FERNANDO CASTILLO / AFP
Utcákat és házakat árasztott el a heves esőzéssel érkező Lidia trópusi vihar a mexikói Baja California üdülőhelyein és városaiban, a természeti katasztrófának négy halálos áldozata van - írja az atv.hu.

Egy ember eltűnt, a helyi tévék felvételein látni lehetett, amint gépjárműveket sodortak el a megáradt folyók. A hatóságok szerint a halottak száma még nőhet, a mentők a hét végén mérik fel a helyzetet a düledező házakkal teli falvakban.   

Los Cabos üdülőhely polgármestere, Arturo de la Rosa Escalante pénteken közölte, hogy két ember halálát a leszakadó áramvezeték okozta, egy nőt az utcán hömpölygő ár sodort magával, egy kisbaba pedig kiesett az anyja karjából, amint az elöntött utcán próbált átjutni. Mintegy 1400 ember keresett menedéket az ár elől az erre a célra létrehozott átmeneti szállásokon. 

Luis Genar Ruíz, az állami idegenforgalmi hivatal titkára elmondta, hogy húszezer külföldi turista rekedt a térségben, miután a vihar miatt felfüggesztették a légiközlekedést.

Putyin okozhatja Orbán vesztét

Publikálás dátuma
2017.09.02. 10:39
Schiffer András FOTÓ: Népszava
Nem helyosztót kellene játszani az ellenzéki pártoknak, hanem olyan helyzetet teremteni, ami választókerületenként egy irányba maximalizálja a szavazatokat – erről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Schiffer András, az LMP volt társelnöke.

Schiffer András nem fogadna túl nagy tétben arra, hogy 2018-ban kormányváltás lesz, de a csodát azért nem zárja ki.  A „csoda” nem is annyira belső folyamatokból fakadhat, hanem hogy az országhatáron kívül vannak-e bizonyos nem feltétlenül előre látható, és nem is feltétlenül általunk befolyásolható események, tendenciák - mondja.

Az interjú ezen a szálon folytatódik, idézzük:

– Akár arra is lehet gondolni, hogy egy külföldi állam bármilyen szinten beavatkozna a magyar belpolitikába?
– Nagyon szeretném hinni, hogy Közép-Európában olyasmi nem fordulhat elő, mint ami mondjuk Dél-Amerikában vagy Ázsiában. Orbán Viktort a magyar embereknek kell leváltani, és ők is fogják leváltani előbb-utóbb.

– Befolyásolhatja ezeket a bizonyos, ön által említett külső tényezőket az, hogy a magyar miniszterelnök háborús retorikát alkalmaz, amikor például Brüsszelről beszél?
– Nem nagyon látom be, hogy például a legnagyobb nyugat-európai hatalom, Németország miért akarná megbuktatni Orbán Viktort. A német nagyvállalatoknak soha nem volt olyan jó dolguk, mint a multisimogató, neoliberális gazdaságpolitikát folytató Orbán-kormány alatt.

És egy további részlet az interjúból:

– Nemrég derült ki, hogy a kampányban újra Magyarországra jön Putyin orosz elnök. Profitálhat ebből a kormánypárt?
– Nyilván nem. Azt kell látni, és erre Gyurcsány Ferenc 2004 és 2006 közötti példája kitűnő, hogy van olyan időszak, amikor valakin nem fog a golyó, de ha valamiért megtörik a varázs, akkor ugyanazok a lövések, amelyek addig leperegtek róla, halálra sebzik. 2014 októberétől is volt egy olyan periódus, amikor valami hasonló kezdődött el a Fidesznél. A látványos gazdagodások elkezdtek súlyos sebeket ejteni a kormánypárton, az utána bekövetkező migránskrízis lényegében mentőkötél volt számukra. Ráadásul a jobboldali hagyományvilágban 1849, 1945, 1956 emléke eleven, s az oroszbarátság nem pozitív. Előbb-utóbb, amikor megtörik a varázs, amikor már nem lehet fenntartani a kormányzás illúzióját, akkor például az oroszbarátság lehet egy olyan tétel, ami halálra sebzi Orbán Viktort. Nem biztos, hogy most, de előbb-utóbb ez sokba fog neki kerülni.

– Miből gondolja, hogy a – megfogalmazása szerinti – varázs megtörhet? A kutatások egyáltalán nem ezt mutatják.
– Mindaz, amivel a kormányzati kommunikáció dicsekszik, hogy a felületi számok mennyire jók, az nagyon ingatag lábakon áll. Nem a magyar gazdaság teljesítőképességén nyugszanak, hanem részben a fejlesztési forrásokon, részben pedig az idetelepített összeszerelő üzemeken. Ha nem lesz európai uniós forrás, vagy radikálisan csökken a mértéke, ha a kleptokrata kormány már mindent kiutalt offshore paradicsomokba, ha az autógyártás nem pörög akkora fordulatszámon, mint most, akkor két pillanat alatt bedőlhet az egész Patyomkin-falu.

A teljes interjút a Magyar Nemzetben találja.

Mészáros Lőrinc megint összekapart egy kis aprót

Publikálás dátuma
2017.09.02. 09:59
Mészáros Lőrinc FOTÓ: Népszava
Az eddigi öt mellé újabb három borászati cég került Mészáros Lőrinc multimilliárdos felcsúti polgármester érdekeltségébe. Az új szerzemények a Badacsonyi Pincészet Kft., a Tihanyi Borászati Kft., illetve a Tihany-Vin Kft. Mindegyikben néhány napja jegyezte be a cégbíróság tulajdonosnak a Mészáros-família agrárérdekeltségeit összefogó Búzakalász 66 Felcsút Kft.-t - írta a zoom.hu.

Néhány hete arról számolt be a Zoom, hogy a zánkai Canter Borház Kft. tulajdonosaként jelent meg Mészáros családi cége, a Búzakalász 66. Ez nem is azért volt izgalmas fejlemény, mert az ország egyik legmodernebb szőlőfeldolgozójáról és pincészetéről van szó, hanem mert a magyarországi milliárdosok közül Demján Sándort vásárolta ki, márpedig őt addig magasabban jegyezték becsült vagyona alapján Mészárosnál. Az újonnan megszerzett három cég ugyancsak Demján portfóliójából került Mészároshoz.

A Tihany-Vin annyiban elüt Mészáros eddigi boros szerzeményeitől, hogy itt az egyik társtulajdonosa a magyar állam. A Tihany-Vin megszerzésével annak leánycége, a Tihanyi Borászati Termelő Kft. is a Búzakalászé lett. A Badacsonyi Pincészetben az eddigi tulajok a Demján cégháló egyik Cipruson bejegyzett tagja, a Lapoma Company Ltd., illetve a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. volt. Utóbbiról a 24.hu úgy írt korábban, mint a balatoni borvidék egyik legnagyobb borászatáról, mindenesetre a Demján-féle boros társaságok közül több, mint egymilliárd forintos saját vagyonával a legnagyobbnak számít. A zánkai cégben eddig nem tűnt fel a Búzakalász 66 – legalábbis a cégjegyzék szerint.