Putyin okozhatja Orbán vesztét

Publikálás dátuma
2017.09.02. 10:39
Schiffer András FOTÓ: Népszava
Nem helyosztót kellene játszani az ellenzéki pártoknak, hanem olyan helyzetet teremteni, ami választókerületenként egy irányba maximalizálja a szavazatokat – erről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Schiffer András, az LMP volt társelnöke.

Schiffer András nem fogadna túl nagy tétben arra, hogy 2018-ban kormányváltás lesz, de a csodát azért nem zárja ki.  A „csoda” nem is annyira belső folyamatokból fakadhat, hanem hogy az országhatáron kívül vannak-e bizonyos nem feltétlenül előre látható, és nem is feltétlenül általunk befolyásolható események, tendenciák - mondja.

Az interjú ezen a szálon folytatódik, idézzük:

– Akár arra is lehet gondolni, hogy egy külföldi állam bármilyen szinten beavatkozna a magyar belpolitikába?
– Nagyon szeretném hinni, hogy Közép-Európában olyasmi nem fordulhat elő, mint ami mondjuk Dél-Amerikában vagy Ázsiában. Orbán Viktort a magyar embereknek kell leváltani, és ők is fogják leváltani előbb-utóbb.

– Befolyásolhatja ezeket a bizonyos, ön által említett külső tényezőket az, hogy a magyar miniszterelnök háborús retorikát alkalmaz, amikor például Brüsszelről beszél?
– Nem nagyon látom be, hogy például a legnagyobb nyugat-európai hatalom, Németország miért akarná megbuktatni Orbán Viktort. A német nagyvállalatoknak soha nem volt olyan jó dolguk, mint a multisimogató, neoliberális gazdaságpolitikát folytató Orbán-kormány alatt.

És egy további részlet az interjúból:

– Nemrég derült ki, hogy a kampányban újra Magyarországra jön Putyin orosz elnök. Profitálhat ebből a kormánypárt?
– Nyilván nem. Azt kell látni, és erre Gyurcsány Ferenc 2004 és 2006 közötti példája kitűnő, hogy van olyan időszak, amikor valakin nem fog a golyó, de ha valamiért megtörik a varázs, akkor ugyanazok a lövések, amelyek addig leperegtek róla, halálra sebzik. 2014 októberétől is volt egy olyan periódus, amikor valami hasonló kezdődött el a Fidesznél. A látványos gazdagodások elkezdtek súlyos sebeket ejteni a kormánypárton, az utána bekövetkező migránskrízis lényegében mentőkötél volt számukra. Ráadásul a jobboldali hagyományvilágban 1849, 1945, 1956 emléke eleven, s az oroszbarátság nem pozitív. Előbb-utóbb, amikor megtörik a varázs, amikor már nem lehet fenntartani a kormányzás illúzióját, akkor például az oroszbarátság lehet egy olyan tétel, ami halálra sebzi Orbán Viktort. Nem biztos, hogy most, de előbb-utóbb ez sokba fog neki kerülni.

– Miből gondolja, hogy a – megfogalmazása szerinti – varázs megtörhet? A kutatások egyáltalán nem ezt mutatják.
– Mindaz, amivel a kormányzati kommunikáció dicsekszik, hogy a felületi számok mennyire jók, az nagyon ingatag lábakon áll. Nem a magyar gazdaság teljesítőképességén nyugszanak, hanem részben a fejlesztési forrásokon, részben pedig az idetelepített összeszerelő üzemeken. Ha nem lesz európai uniós forrás, vagy radikálisan csökken a mértéke, ha a kleptokrata kormány már mindent kiutalt offshore paradicsomokba, ha az autógyártás nem pörög akkora fordulatszámon, mint most, akkor két pillanat alatt bedőlhet az egész Patyomkin-falu.

A teljes interjút a Magyar Nemzetben találja.

Szerző

Ma is leállt a 3-as metró

A BKK csupán annyit közölt szombat hajnalban a Facebookon, hogy az M3-as metró helyett a Lehel tér és Újpest-Központ között pótlóbusz jár, járműhiba miatt. Azóta helyreállt a forgalom.

Szerző

Ma is leállt a 3-as metró

A BKK csupán annyit közölt szombat hajnalban a Facebookon, hogy az M3-as metró helyett a Lehel tér és Újpest-Központ között pótlóbusz jár, járműhiba miatt. Azóta helyreállt a forgalom.

Szerző