Előfizetés

Csoknyai László lemaradt a dobogóról

Kovács Gyöngyike
Publikálás dátuma
2017.09.01. 07:51
Csoknyai László (kékben) FOTÓ: Molnár Ádám
Csoknyai László vigaszágon bronzéremért küzdött, ám végül nem sikerült győznie. Ungvári Attila még a tizenhat között búcsúzott.

A dzsúdó-világbajnokság negyedik napján Csoknyai László a 81 kg-os súlycsoportban fantasztikusan menetelt előre, vigaszágas bronzmérkőzésén azonban kikapott, s végül 5. lett. „Érmet akartam nyerni. A közönség miatt és magamért is egyaránt. Soha nem jutottam még eddig korábban, bár alapvetően csalódott vagyok. Azonban, ha nem az utolsó mérkőzés vereségét veszem figyelembe egyedül, azt kell mondanom, elégedett lehetek a világbajnoki ötödik helyezésemmel” – kezdte nyilatkozatát a bronzmérkőzésen alulmaradt Csoknyai László. A 29 éves versenyző szépen menetelt előre a tegnapi versenynap folyamán, egészen a negyeddöntőig, ahol a német Alexander Wieczerzak jobbnak bizonyult.

„A negyeddöntős ellenféllel szemben elbambultam a végén, az az én hibám volt, elismerem” – utalt az akkori vereségre Csoknyai, de már látszott is a versenyzőn, elszánt és megy tovább előre, a bronzmérkőzésig a vigaszágon. A mérkőzés kezdetekor is látszott rajta, küzdeni fog, azonban nem várt fordulat következett. Az iráni Saeid Mollaei egy perc után ippont szerzett, ezzel pedig egyből nyert, így Csoknyai végül ötödik, pontszerző helyen fejezte be a világbajnokságot.

„Ilyen ez a dzsúdó. Korábban is találkoztunk, kétszer elvertem már. Attól szép ez az egész, hogy egyszer ő győz, másszor én, most azonban ez így alakult sajnos. Koncentrált voltam egész nap, eldöntöttem, hogy én itt most érmet akarok nyerni, de elvitt a lendület. Nagyon köszönöm ennek a fantasztikus magyar közönségnek, hogy így szurkolt értem és Ungvári Attiláért is ezen a napon. Nagyon remélem, hogy ezzel a szerepléssel megtört valami, s a többi napon is sikeresek lehetnek még a többiek, és láthatnak majd érmeket a szurkolók” – fűzte hozzá Csoknyai, akire edzője is okkal lehet büszke.

„Nincs miért szégyenkeznünk. Tudtam, hogy ezen a vb-n sem lesz könnyű érmet szerezni, de Laci végre nagyon közel állt ehhez. Sikeres, jó felkészülésen vagyunk túl, majd kicsattant az erőtől. Mindent jól csinált, az utolsó meccsén kicsit jobban kellett volna pörögnie, gyorsabb is lehetett volna, de ennek az eredménynek is örülhetünk” – mondta Hangyási László.

Ungvári Attila, a másik 81 kg-os versenyző is érmet szeretett volna szerezni a magyar közönségnek a tegnapi nap, ő azonban az első két nyert forduló után, a harmadikban kikapott, így a 16 között búcsúzott. „Nagyon jó érzés, hogy ennyi ember szurkolt nekünk, csak azt sajnálom, hogy nem tudtam ennél jobb eredményt elérni előttük. Minden jól ment a versenynapomon, az utolsó meccsen az ellenfél ráült a lábamra, ebből pedig nem tudtam kilépni, az oldalamra dőltem, ami wazarit jelentett az olasz javára. Ez döntött végül” – fogalmazott a fiatalabbik Ungvári.

A mai napon pedig már 5 magyarért szurkolhat a közönség: Gercsák Szabina (70 kg), Erdélyi-Joó Abigél és Salánki Evelin (78 kg), valamint Tóth Krisztián és Vér Gábor (90 kg) lép tatamira. Erdélyi-Joó, illetve Tóth pedig jó eséllyel indulhat pontszerző helyért, s akár éremért is.

Houston - Már látják a napot, de újabb veszély közeleg

Varga Péter
Publikálás dátuma
2017.09.01. 07:40
Fotó: AFP/NASA GOES PROJEKT
Houston egy része továbbra is víz alatt áll, több tízezer ház lakhatatlanná vált. Csütörtökig 38-ra emelkedett a halálesetek száma.

Houston egy részén már visszavonulóban a hurrikán okozta ár, a napot is látják már, de újabb veszélyek jelentkeztek. A városon kívüli területen lévő olajfinomítókat és vegyi üzemeket ugyan bezárták, de Richard Rowe, az Arkema vezérigazgatója szerint megakadályozhatatlan, hogy a gyárban robbanások történjenek.

Ennek az az oka, hogy a szerves peroxidok hidegen tartását az áramellátás összeomlása, és a pótgenerátorok tönkremenetele miatt nem tudták megoldani. Amikor ezeknek az anyagoknak a hűtése megszűnik, melegedni kezdenek és ez gyorsan robbanáshoz vezet. Az üzem Huston központjától 40 kilométernyire észak-keleten, Crosbyban található. A hatóságok a dolgozókat már korábban elküldték, 11 munkás maradt a helyszínen, akik a veszélyes anyagot dizelmotorral hűtött kamionokba próbálták átszállítani, de több azok közül is elromlott.

Két robbanás fekete füstfelhőt kibocsátva csütörtök hajnalban 2 óra körül következett be. A közelben lakókat több mint két kilométeres körben már korábban kitelepítették, egy embert szállítottak kórházba, aki irritáló gázt lélegzett be, kilencen kivizsgálásra érkeztek.

Hat környékbeli olajfinomítóban már a károk felmérése folyik, kettőben csökkentett üzemben termelni is kezdetek. Egy nagy olajfinomítót Port Arthurban szerdán bezártak, miután termelését egy nappal korábban 40 százalékra csökkentették. A Harvey napi 4,4 millió hordó olaj finomítását tette lehetetlenné.

Drónok lepik el Texast
A Harvey az elmúlt évtized legpusztítóbb vihara, ami az USA-ra csapott le. Jelenleg még nincsenek pontos adatok, csak becslések a károk mértékét illetően, az S&P Global Ratings szerint a biztosított kár 6 milliárd dollárra tehető, a JPMorgan szerint inkább 10-20 milliárd között áll majd meg. Ennek nagy részét a biztosítók fogják viselni. Lesz, akinél nem csak az éves profit, de a tőke is megszenvedi majd a károk kifizetését. Ráadásul ez csak elenyésző része a költségeknek, hiszen ehhez hozzájönnek még a mentési munkálatok, gyorssegélyek, nem biztosított és biztosíthatatlan károk.
A károk felmérése, így a kártalanítás is minden eddiginél gyorsabban történhet majd, mivel a Harvey kiváló alkalmat teremt arra, hogy a drónok segítségével történő felmérési folyamatot teszteljék a biztosítók. Az Allstate úgy számol, hetente több ezer repülést tud majd végrehajtani drónflottája a kárt szenvedett, nehezen hozzáférhető helyek felett.

Közben a Harvey már csak trópusi viharként tovább vonul Louisiana észak keleti része és Északnyugat-Mississippi felé. Csütörtökig 38-ra emelkedett a halálesetek száma. Houston két repülőtere már megnyílt, limitált forgalom és humanitárius célú repülések számára.

Texasban mintegy 30 ezer embert sikerült a 230 menekültközpontban elhelyezni, legalább 30-40 ezer ház vált teljesen lakhatatlanná. Texas több mint 50 megyéjében van érvényben szükségállapot - mondta a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal igazgatója, Brock Long. Akár még évekig is szükség lehet önkéntes segélymunkások jelenlétére a térségben. Eddig 195 ezer texasi iratkozott fel a vihar elvonulta utáni újjáépítéshez kormányzati segítséget kérők listájára.

Tom Price egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg az életek mentése az elsődleges, de gondoskodni kell azokról, akik valamilyen súlyos vagy krónikus betegségben szenvednek. Houstonban és másutt is a vihar miatt leálltak a műveseállomások, bezártak gyógyszertárak. A vöröskereszt már megkezdte az inzulin és a legfontosabb gyógyszerek szállítását a térségbe.

Egekbe szökhet a benzinár
Az olajpiacon két fő kategória létezik: a nyersolaj és a kőolajszármazékok (benzin, gázolaj, kerozin, műanyagok). A két termékfajta ára általában párhuzamosan fut, de a hurrikán által teremtett helyzetben eltérő mozgást mutatnak. Mivel a finomítók nem működnek a nyersolaj iránti kereslet csökken, az ár esik. Ugyanakkor a származékok mennyisége is csökken, ezért az áruk emelkedik, mert a kereslet irántuk megmarad. Ha a finomítók nem állítják gyorsan helyre termelésüket, és a szállítási problémákat nem oldják meg, a benzin ára magasra szökhet és tartósan ott is maradhat. Az USA tartalékainak csökkenése is az árak emelkedését eredményezi. A katasztrófa előtt a finomítók szinte teljes kapacitással, a nap huszonnégy órájában működtek, és e mellett ott voltak a tartalékok is. Ugyanakkor hiába áll helyre a termelés, tartalékok hosszú idő alatt töltődnek fel, így ez is magasan tartja majd az árakat.

Párizs ismertette a munkaügyi reformot

Emmanuel Macron kormánya a szakszervezetekkel folytatott csütörtöki konzultáció után közzétette munkaügyi reformtervét, amelynek célja, a túl merev szabályozás enyhítése, s az állásteremtés. A jövőben a cégek könnyebben vehetnek fel és bocsáthatnak el dolgozókat. Edouard Philippe kormányfő és Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter szerint a reform kiegyensúlyozott, de nem mindenki fogadja majd örömmel. A két legnagyobb szakszervezeti szövetség azt ígéri, nem csatlakoznak a szeptember 12-re tervezett tiltakozó megmozdulásokhoz.