Ha Tokaj, akkor szüret!

Publikálás dátuma
2017.08.31. 17:46
FOTÓ: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Szokatlanul korán kezdődött a szüret a Tokaji borvidéken, köszönhetően a meleg, napos nyárnak; az idei aszú pedig akár csúcsminőségű is lehet - közölte a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke csütörtökön.

Prácser Miklós elmondta: mivel elég eső esett, a talajban elegendő nedvesség van a szőlőnek. Mivel sok volt a napsütés, számítottak rá, hogy a megszokottnál hetekkel hamarabb el kell kezdeni a betakarítást, elsősorban a borvidék déli területein.

Hozzátette: ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt - ebből körülbelül 5-600 mázsára számítanak -,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is. Ugyancsak tart a pezsgőalapanyag betakarítása, ezek esetében ugyanis nem a cukorfok, hanem elsősorban a savmennyiség a döntő, ami már most megfelelő - mondta Prácser Miklós.

Az elnök azt is elmondta, hogy a hagyományos fajták szürete szintén viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál.

A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet. Bár az időjárás még befolyásolhatja a szőlő további fejlődését, de a jelenlegi érettségi állapot alapján az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti - közölte Prácser Miklós.

Hozzátette: idén a Tokaji borvidéken összesen mintegy 300 ezer mázsa szőlőre számítanak, ami átlagos mennyiségnek tekinthető.

Szerző

LMP: Fidesz-haverok a húsosfazéknál

Az LMP szerint a kormány azért vette el a kórházi beszerzéseket az önkormányzatoktól, hogy a "haverokat" engedje a húsosfazékhoz. 

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján példaként említette azt a lélegeztetőgép-beszerzési tendert, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság állított le, majd 50 millió forintra büntette az Állami Egészségügyi Ellátó Központot.

Az LMP politikusa szerint ebben a tenderben 700 millió forintos indokolatlan túlköltekezésre készültek azzal, hogy a közbeszerzésből kizárták "a haveri Novelmedix Kft.-nél" ekkora összeggel kisebb ajánlatot tevő, de csúcskategóriás gépekkel pályázó General Electric világcéget.

Ebből az árkülönbségből akár 1500 légkondicionáló berendezést is vásárolhattak volna a kórházak, a gépek az elhúzódó meleg időben akár életeket is menthettek volna - mondta Hadházy Ákos, aki szerint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban hazugsággal próbálta eltitkolni az olcsóbb árajánlatot.

Szerző

Mobilgát - A többség támogatná a népszavazást

A budapestiek elsöprő többsége népszavazással védené meg a Római-partot a mobilgáttól, már közvélemény-kutatás alapján is. Már most több, mint 5000-en aláírták az előregisztrációt a népszavazásért - írja közleményében Pataki Márton, a Együtt elnökségi tagja.

A Greenpeace megbízásából készített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a budapestiek 58 százaléka az Együttel azonos álláspontot képvisel a Római-part ügyében. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke felhívja a figyelmet, hogy a megkérdezettek 57 százaléka által támogatott népszavazásra az egyetlen lehetőséget az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezése jelenti. Ennek sikere érdekében előregisztrációs kampányt folytatnak, amelyet már most több, mint ötezren aláírtak. A Greenpeace megbízásából a Závecz Research készített reprezentatív közvélemény-kutatást a budapestiek Római-parttal kapcsolatos álláspontjáról. Az Együtt által támogatott, a part természetes állapotát megőrző, a jelenlegi Királyok-Nánási úton húzódó árvízvédelmi létesítményt megerősítő elképzelést a megkérdezettek 58 százaléka, a Tarlós István és a Fidesz által erőltetett parti mobilgátat csak 19 százalék támogatja.

A megkérdezettek 57 százaléka népszavazást támogatna ebben a kérdésben, míg mindössze 11 százalék támogatná, hogy a Fővárosi Közgyűlés önállóan döntsön. A népszavazást támogatókon belül többségben vannak azok, akik egy III. kerületi népszavazást látnának indokoltnak, ennek a kikényszerítésére azonban nincs lehetőség, mivel az árvízvédelem a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

Szerző