MSZP: ne károsítsák tízmilliárdokkal a magyar családokat!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy csökkentse a gáz árát, és ne károsítsa meg tízmilliárdokkal a magyar családokat - mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az MSZP frakcióvezetője azt mondta: a Fidesz-kormány 2014 óta nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a nemzetközi piacokon jelentős mértékben csökkent az energiahordozók ára, így a kőolaj 50-60 százalékkal olcsóbb, mint a korábbi időszakban, ugyanakkor a magyar családok 3 éve ugyanazt az árat fizetik, mint 2014-ben. Az árkülönbözet 2016-ban több mint 50 milliárd forint volt, amely szerepelt a Magyar Földgázkereskedő mérlegében. Hozzátette: ez az összeg az éves 3,5 milliárd köbméteres lakossági fogyasztáshoz viszonyítva azt jelenti, hogy egy köbméter földgázért áfával együtt közel 19 forinttal többet fizetnek a magyar családok, mint amennyiért a földgázkereskedő azt beszerzi.

Hangsúlyozta: egy átlagos háztartás plusz költsége így meghaladja a 22 ezer forintot évente, vagyis átlagban kéthavi gázszámlával többet fizettet a fogyasztókkal a Fidesz-kormány, amely így bruttó 64,5 milliárd forintot vesz ki a magyar családok zsebéből. Az MSZP 2014 óta kilenc alkalommal kezdeményezte a gázár csökkentését, azonban erre a Fidesz mindig nemet mondott - mondta Tóth Bertalan. Közölte: az MSZP a parlament őszi ülésszakában törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a gáz árának csökkentése érdekében. 

Erre azért is szükség van, mert 2016. decemberi adatok szerint 100 ezer kikapcsolt fogyasztó, 1,8 millió díjhátralékos fogyasztó és 62 milliárd forintos díjtartozás volt az áram-, a gáz- és a távhőszolgáltatásban, és ez növekvő tendenciát mutat - tette hozzá a politikus.

Szerző

A Rogánt és Habonyt reptető cég lett a befutó Budaörsön

Publikálás dátuma
2017.08.31. 13:37
Forrás: Facebook/Habony Árpád
Több évtized után a Magyar Repülő Szövetség csütörtökön kivonul a budaörsi reptérről, az üzemeltetést pedig az a cég veszi át, amely ugyanazok tulajdonában van, mint a Rogán Antal és Habony Árpád helikopteres útjait is intéző Fly-Coop – tudta meg a hvg.hu. 

A portál informátorai már három héttel ezelőtt rebesgették, hogy a Fly-Coop Kft. tulajdonosának a cége veheti át a budaörsi repülőteret, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. visszaveszi az ingatlant az évtizedek óta ezt üzemeltető Magyar Repülő Szövetségtől (MRSZ).

Végül bejött a jóslat: Magyarország második legjelentősebb repülési központjának új üzemeltetője az Aeroglobe Kft. A cégnek ugyanaz a tulajdonosa, mint a Fly-Coopnak, azaz a Jakab család – Jakab Ernő és fia, Jakab Tamás.

Jakabék működnek a Somogy megyei Kadarkút repterén is, ide van bejegyezve az Aeroglobe, amely ráadásul az a cégük, amellyel összebútoroztak a kormány kedvenc biztonsági cégével, a Valtonnal. Az Aeroglobe és a Valton-Sec Kft. év elején alapított közös céget Hun-Jet néven, az állami események állandó biztonsági cége ezzel szállt be a légi bizniszbe. A Fly-Coop, Aeroglobe vezetésében részt vevő Jakab Tamás egyben a Valtonnal közös cég egyedüli ügyvezetője is.

Az MNV Zrt. kommunikációs osztálya megerősítette a portál információját, a vagyonkezelő már meg is kötötte a „határozott – 180 napos – időtartamra szóló bérleti szerződést az Aeroglobe Kft.-vel”. „A reptér birtokátruházásának lefolytatására tervezetten augusztus 31-én fog sor kerülni. A bérlő ettől az időponttól kezdve veszi át a reptér működtetésének feladatait” – közölték. A döntést azzal indokolták, hogy a cég „kellő tapasztalattal rendelkezik már repterek működtetésében, mely fő szempont volt a kiválasztás során annak érdekében, hogy a reptér biztonságos és folyamatos működése kellően biztosított legyen”.

Emlékezetes, hogy a helikopter-gate-re keresztelt botrány azután robbant ki, hogy az akkor még létező Népszabadság megírta: Rogán Antal propagandaminiszter helikopterrel érkezett családjával Szabó Zsófi esküvőjére. Később Habony Árpádról, Orbán Viktor titokzatos főtanácsadójáról derült ki, hogy ugyanennek a cégnek a helikopterével érkezett Ferihegyre, amikor Makaóból hazaérve a sajtó elől menekült.

Szerző

Orbán nem tartotta be a családoknak tett ígéretét

Publikálás dátuma
2017.08.31. 12:57
FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor a nyár elején még úgy harangozta be a tervezett könnyítést a családoknak, hogy a három- vagy többgyermekesek hiteladósságából 1 millió forintot elengednek, most azonban kiderült, hogy a kedvezmény csak a 2018. január 1-e után születendő gyermekek esetén érvényes - ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára jelentette be.

Az államtitkár azt mondta: a kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzálog-hitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek jövő január 1-je után születik, illetve már a várandósság 12 hetétől igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése.

Orbán Viktor még májusban azonban azt jelentette be, hogy az 1 millió forintos kedvezmény a már meglévő gyerekek esetén is érvényes. A családok budapesti világtalálkozójának első napján pontosan azt mondta: a jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból. Bár a hiteltartozás csökkentése a korábban született gyermekeknél is igényelhető, és nincs felső korhatár. Azaz akkor is jár valamennyi kedvezmény, ha a gyermek 2018 előtt született, sőt akkor is, ha már nagykorú, csakhogy nem 1 millió forint, ahogy azt a miniszterelnök ígérte. 

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a keret felülről nyitott. A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél - közölte. Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni. Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak - ismertette Hornung Ágnes.

Szerző