Felrobbant a vegyi üzem Houstonnál

Publikálás dátuma
2017.08.31. 10:59
FOTÓ: Thomas B. Shea / AFP
Ahogy azt az Arkena vegyi üzem vezetése előrejelezte, valóban felrobbant az elárasztott Houston-közeli gyár a Harvey hurrikán okozta áradás miatt, ami elöntötte a generátorokat, így a vegyi anyagokat áramellátás híján nem lehetett hűteni.

A Houstontól félórányi autóútra fekvő Crosbyban lévő Arkema vegyi üzem már pénteken leállította a termelést, mielőtt a hurrikán elérte volna a térséget. 102 centiméternyi esőre azonban ők se számítottak, így az áradás elöntötte a hűtő- és biztonsági berendezéseket működtető generátorokat. Megszakadt az áramellátás, emiatt pedig megszűnt a vegyi anyagok hűtése. Richard Rower vezérigazgató korábban a Reutersnek ezt mondta: Az anyagok felrobbanhatnak és erőteljes tüzet okozhatnak. Az áradás és az irányítás elvesztése miatt nincs lehetőségünk arra, hogy ezt megakadályozzuk - idézi a vezetőt az Index.

A hvg.hu most azt írja, hogy valóban robbanásokat lehetett hallani a vegyi üzemnél.

FOTÓ: Brendan Smialowski / AFP

FOTÓ: Brendan Smialowski / AFP

Az égő vegyszerekből felszabaduló fekete füst bőr-, szem- és tüdőirritációt okoz. A szakemberek arra számítanak, hogy a tűz nem terjed majd tovább, elővigyázatosságból azonban a dolgozókat és a környéken élőket két és fél kilométeres körzetben már kedden kimenekítették.

A Texast, illetve Louisianát és Kentuckyt sújtó hurrikánnak és áradásoknak eddig 33 halálos áldozata van.

FOTÓ: MARK RALSTON / AFP

FOTÓ: MARK RALSTON / AFP

Szerző
Frissítve: 2017.08.31. 14:02

Olajembargóval sújthatják Észak-Koreát

Japán ENSZ-nagykövete keményebb szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben. Közölte, hogy amerikai illetékesekkel folytat tárgyalásokat erről, s Washington szintén támogatja a rakétakísérletek miatti szankciók szigorítását. 

Besso Koro elképzelhetőnek tartotta, hogy olajembargóval sújtják Phenjant. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet szerint a külföldön dolgozó észak-koreaiak hazautalásainak letiltása is szóba jöhet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden elítélte az észak-koreai ballisztikus rakétateszteket, de nem hozott újabb büntetőintézkedéseket Kim Dzsong Un rezsimjével szemben.

Abe Sinzo japán kormányfő és Donald Trump tegnap telefonon egyeztetett, s egyetértettek abban, hogy fokozni kell a nyomást Phenjanra. Az amerikai elnök korábbi kijelentésének – „A tárgyalások ideje lejárt” – ellentmondva James Mattis védelmi miniszter azt nyilatkozta, az Egyesült Államok soha nem fogy ki a diplomáciai megoldásokból. Oroszország ugyancsak ellenezte, hogy katonai megoldással próbálják nukleáris programja feladására kényszeríteni Észak-Koreát.

Szerző

Lövöldözés Kaliforniában - Megöltek egy rendőrt

Publikálás dátuma
2017.08.31. 10:15
A Ramada Inn szálló, ahol a lövöldözés történt Forrás: Google View
Egy rendőrt megöltek, két másikat megsebesítettek a kaliforniai Sacramentóban. Két nőt és egy férfit vettek őrizetbe.

Egy seriffhelyettest és két autópálya-járőrt lőttek meg egy Ramada Inn szállónál. Az incidens reggel 8-kor kezdődött, amikor az autólopásokkal foglalkozó különleges egység két nőt látott beszállni egy lopott autóba. A rendőrök követték a kocsit és letartóztatták a gyanúsítottakat.

Közben egy másik egység házkutatási paranccsal érkezett a szállóhoz. Egy férfi nagyerejű fegyverrel – szemtanúk szerint valószínűleg géppisztollyal - az ajtón keresztül tüzet nyitott a bekopogó rendőrökre, két járőrt meglőtt, a serifhelyettest később, a szobája erkélyéről vette célba, őt is lelőtte. A támadónak sikerült elmenekülnie a hotelből, a rendőrség autós üldözés után vette őrizetbe. Egy szürke Dodge Challengerrel hajtott el, a jármű délután 1 óra körül karambolozott, közölte a KCRA helyi tévé. Rendőrségi helikopter körözött a lövöldözés helyszíne fölött, az embereket hangszórón figyelmeztették, hogy keressenek fedezéket. A környező iskolákat lezárták. Helyi idő szerint délután három körül állt helyre a forgalom, akkor oldották fel a lezárásokat – közölte a Sacramento Bee című lap.

A seriffhelyettes életét veszítette, a két sérült rendőrt és a lövöldözőt kórházban kezelik.

Szerző