Pupp Réka befejezte a cselgáncs-vb-t

Az 52 kilogrammos Pupp Réka búcsúzott a második fordulóban a budapesti cselgáncs-világbajnokság keddi versenynapján.

A paksi dzsúdós a Koreai NDK-beli Szong Szim Rim után rendkívül nehéz ellenféllel, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Charline Van Snickkel találkozott a 32 között. A világbajnok Braun Ákos tanítványa eddigi egyetlen mérkőzésükön kikapott a belga dzsúdóstól tavaly a párizsi Grand Slamen. A második összecsapás kiegyenlített küzdelmet hozott, a junior Eb-aranyérmes magyar remekül kibújt egy karfeszítési kísérletből, és 3 perc 55 másodpercig stabilan állta ellenfele rohamait. Öt másodperccel a vége előtt azonban Van Snick karfeltolás után egy kaszáló mozdulattal földre vitte őt, így ipponnal nyert.

Pupp Réka szomorúan összegzett: "A végén lankadt a figyelmem, láttam, hogy fárad az ellenfelem, de ez a kis kihagyás már elég volt neki. Bíztam a hosszabbításban, mert abban jó szoktam lenni, sajnos nem így alakult" - mondta. Edzője, a 2005-ben világ- és Európa-bajnok Braun Ákos szerint Van Snick nagyon ügyesen zárta le Pupp kezét, aki ezért nem tudott ellépni az akció elől. "Erőnlétileg ugyanakkor elégedett vagyok Rékával, a felénél kezdett fáradni a belga, aki Párizsban úgy lefojtotta őt, hogy el is ájult. Most sokkal jobban állta a sarat, ebben a súlycsoportban még kell rá egy kis izom, és akkor még jobb lesz" - tette hozzá.

Szerző

Jarmolenko érkezik Dembélé helyére

Publikálás dátuma
2017.08.29. 07:58
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Egybehangzó német és ukrán lapértesülések szerint a Dinamo Kijev futballistája, Andrij Jarmolenko a Borussia Dortmundnál folytatja a pályafutását. A támadóért 25 millió eurót fizet a Dortmund. A 27 esztendős Jarmolenko 2008 óta a Dinamo Kijev játékosa, a klub színeiben idáig 341 tétmérkőzésen 137 gólt szerzett.

Szerző

Cselgáncs-vb - Könnyes kezdés, kiesésekkel

Publikálás dátuma
2017.08.29. 07:56
Fotó: Molnár Ádám
Mindkét magyar azonnal kiesett a budapesti cselgáncs-világbajnokság tegnapi nyitónapján: Szabó Csaba és Csernoviczki Éva is elveszítette első meccsét, és befejezte szereplését.

A hazai rendezésű cselgáncs-vb délelőtti programjára lassan érkeztek a nézők a Papp László Sportarénába a délelőtti programra, mire azonban első magyarként Szabó (60 kg) tatamira lépett, már népesebb szurkolótábor is összegyűlt.

Az első világbajnokságán induló dzsúdós, nehéz ellenfelet kapott Elios Manzi személyében. Az olasz tavaly részt vett a riói olimpián, 2016-ban pedig Eb-bronzérmes volt, egyértelműen a mérkőzés esélyesének számított. Ehhez képest Szabó kitűnően tartotta magát, igaz, kapott két intést, de a hosszabbításban az olasz is így járt. A ráadásban a következő akció vagy intés döntött, és mivel Szabót figyelmeztették ismét, ő veszített. “Nem éreztem jogosnak az utolsó intést, talán egyensúlyvesztés miatt adták. Elsőként hazai versenyzőként nem volt bennem drukk, szeretek itthon versenyezni. Sajnálom, hogy csak egy meccsen küzdhettem, de pozitívan próbálom felfogni ezt az egészet” - nyilatkozta a Népszavának Szabó.

Nem sokkal utána, már Csernoviczki állt a tatamin, akitől sokan érmet reméltek. Egyértelműen a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar sportoló volt a párharc esélyese, azonban ellenfele, a gyakorlatilag ismeretlen 18 éves Melissa Hurtado nyert. Egy wazarit érő dobásból Csernoviczki úgy ért földet, hogy a keze beszorult, így a kubai versenyző leszorította, s ipponnal győzött.

A csalódott versenyző édesapja, s egyben edzője, Csernoviczki Csaba úgy fogalmazott, hosszú felkészülésen vannak túl lányával, s talán lazábban kellett volna a vb-re edzeniük. “Éva nagyon dekoncentráltan kezdett, a magyar közönség rendre feldobja őt, most mégsem ez történt. Benne volt, hogy érmet nyerhet, mind fizikálisan, mind lelkileg teljesen rendben volt, jók voltak az előjelek. Igazán sajnáljuk, hogy így alakult” - értékelt az edző.

“Éreztem én is, hogy sokkal görcsösebb vagyok, mint máskor a versenyek alatt. Nem indítottam olyan helyzetekből, amikor nekem lett volna jó a fogás, sokkal agresszívabbnak kellett volna lennem a mérkőzés alatt” - nyilatkozta könnyeivel küszködve a dzsúdós.

A versenyző hozzátette, gondolkozik azon, hogy a későbbiekben egy súlycsoporttal feljebb, 52 kg-ban indul. Ma ebben a kategóriában két magyar induló lesz Pupp Réka és Szabó Katinka révén.