Előfizetés

Cselgáncs-vb - Könnyes kezdés, kiesésekkel

Kovács Gyöngyike
Publikálás dátuma
2017.08.29. 07:56
Fotó: Molnár Ádám
Mindkét magyar azonnal kiesett a budapesti cselgáncs-világbajnokság tegnapi nyitónapján: Szabó Csaba és Csernoviczki Éva is elveszítette első meccsét, és befejezte szereplését.

A hazai rendezésű cselgáncs-vb délelőtti programjára lassan érkeztek a nézők a Papp László Sportarénába a délelőtti programra, mire azonban első magyarként Szabó (60 kg) tatamira lépett, már népesebb szurkolótábor is összegyűlt.

Az első világbajnokságán induló dzsúdós, nehéz ellenfelet kapott Elios Manzi személyében. Az olasz tavaly részt vett a riói olimpián, 2016-ban pedig Eb-bronzérmes volt, egyértelműen a mérkőzés esélyesének számított. Ehhez képest Szabó kitűnően tartotta magát, igaz, kapott két intést, de a hosszabbításban az olasz is így járt. A ráadásban a következő akció vagy intés döntött, és mivel Szabót figyelmeztették ismét, ő veszített. “Nem éreztem jogosnak az utolsó intést, talán egyensúlyvesztés miatt adták. Elsőként hazai versenyzőként nem volt bennem drukk, szeretek itthon versenyezni. Sajnálom, hogy csak egy meccsen küzdhettem, de pozitívan próbálom felfogni ezt az egészet” - nyilatkozta a Népszavának Szabó.

Nem sokkal utána, már Csernoviczki állt a tatamin, akitől sokan érmet reméltek. Egyértelműen a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar sportoló volt a párharc esélyese, azonban ellenfele, a gyakorlatilag ismeretlen 18 éves Melissa Hurtado nyert. Egy wazarit érő dobásból Csernoviczki úgy ért földet, hogy a keze beszorult, így a kubai versenyző leszorította, s ipponnal győzött.

A csalódott versenyző édesapja, s egyben edzője, Csernoviczki Csaba úgy fogalmazott, hosszú felkészülésen vannak túl lányával, s talán lazábban kellett volna a vb-re edzeniük. “Éva nagyon dekoncentráltan kezdett, a magyar közönség rendre feldobja őt, most mégsem ez történt. Benne volt, hogy érmet nyerhet, mind fizikálisan, mind lelkileg teljesen rendben volt, jók voltak az előjelek. Igazán sajnáljuk, hogy így alakult” - értékelt az edző.

“Éreztem én is, hogy sokkal görcsösebb vagyok, mint máskor a versenyek alatt. Nem indítottam olyan helyzetekből, amikor nekem lett volna jó a fogás, sokkal agresszívabbnak kellett volna lennem a mérkőzés alatt” - nyilatkozta könnyeivel küszködve a dzsúdós.

A versenyző hozzátette, gondolkozik azon, hogy a későbbiekben egy súlycsoporttal feljebb, 52 kg-ban indul. Ma ebben a kategóriában két magyar induló lesz Pupp Réka és Szabó Katinka révén.

Együtt: legyen látható a befektető!

Már meg se rezdülünk; újabb céget vásárolt meg az Orbán Viktor közeli barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, akit már Magyarország leggazdagabb vállalkozói között tartanak számon. 

Az Index által közölt hír arról szólt, hogy a nagyvállalkozó és Jászai Gellért tulajdonában lévő Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. valamint a Konzum PE Magántőkealap 49 százalékos részesedést szerzett az elsősorban ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető cégben, az Appeninn Holding Nyrt.-ben. A tranzakcióval a miniszterelnök-közeli érdekcsoportok ismét egy olyan vagyonelemmel lettek gazdagabbak, melyről senki nem tudja, valójában kinek a tulajdona. A Konzum-féle zárt körű, nyílt végű magántőkealapok ugyanis lehetőséget adnak arra, hogy az igazi tulajdonosok rejtőzködjenek, hiszen semmilyen nyilvános adatbázisból nem tudható, kiknek a pénzét is kezelik.  

Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független képviselő, az Országgyűlésben olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely felszámolja a nyílt végű, zárt körű magántőkealapokkal való trükközést. A javaslat lényege: az ilyen alapok befektetési jegyeit csakis dematerializált (olyan névre szóló értékpapír, amelynek nincs sorszáma, a tulajdonos nevét, egyértelmű azonosítására szolgáló adatokat pedig az értékpapírszámla tartalmazza) formában, értékpapír-számla vezetéshez kötve lehessen előállítani. Így nyomon követhető a befektetési jegyek tranzakciója és valós tulajdonosa azonosítható.

Tőkeprogramok vállalkozásoknak

A kormány meghosszabbította a Széchenyi Tőkebefektetési Alap futamidejét és 8 milliárd forinttal megemelte annak tőkéjét, valamint döntött két új tőkealap indításáról, amelyek közép-magyarországi és határmenti vállalkozások fejlesztését segítik szeptembertől – jelentette be Varga Mihály budapesti sajtótájékoztatóján. A nemzetgazdasági miniszter közölte azt is, hogy egy új tőkealap felállításáról is döntött a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet viseli. Az alap összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg – írta közleményében a tárca.