Előfizetés

Pörög Észak-Korea nukleáris programja

Észak-Korea felgyorsította egy új atomreaktor építési munkálatait, miközben meglévő atomreaktorát is teljes gőzzel üzemelteti - hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) pénteken közzétett éves jelentésében.

 Az új nukleáris létesítmény nagyobb lesz, mint a jongbjoni kísérleti reaktor, amely hasadóanyagot állít elő Phenjan nukleáris kísérleteihez. Az észak-koreai vezetés két föld alatti kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, s nemrégiben rakétacsapással fenyegette meg az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot. A NAÜ jelentése jórészt műholdas megfigyelésen alapszik, a világszervezet szakértőit nem engedik be Észak-Koreába.

Az IS szolgálatába állt a család

Publikálás dátuma
2017.08.26. 07:31
El Cordobés olvasta fel az Iszlám Állam Spanyolországnak szóló, fenyegető videóüzenetét
Spanyolország alig tért magához a 15 ember életét követelő múlt heti katalóniai merényletek után, az Iszlám Állam (IS) máris újabb fenyegetéssel próbálja a félelmet fenntartani. A terrorista szervezet fennállása óta első alkalommal publikált spanyol nyelvű videóüzenetet, amelyben a nyelvet tökéletesen beszélő fiatal férfi újabb merényletekre figyelmeztet.

Péntekre a spanyol sajtónak sikerült kinyomoznia, hogy ki is valójában El Cordobés (a córdobai). A 22 éves Muhammad Yasin Ahram Pérez Córdobában született, spanyol anyától és marokkói apától. Az anyja, Tomasa Pérez Mollejas harmadikos gimnazista volt, amikor 1994-ben beleszeretett Abdelah Ahramba, és otthagyta a középiskolát. „Teljesen elcsavarta a fejét. De hát kiskorú volt!” – mesélte az El Paísnak egy a családot ismerő forrás. Egy évvel később megszületett Muhammad, a hat testvér közül a legidősebb. A szomszédok emlékei szerint a gyerekek az iskolában töltött időn kívül a nap nagy részében otthon, a négy fal között voltak. „Alig tették ki a lábukat az utcára. Amikor Tomasa főbérlője megkérdezte tőle, hogy miért hord kendőt, a nő gorombán csak annyit mondott neki, hogy ha baja van vele, akkor inkább elköltöznek” – mesélte a spanyol napilapnak egy régi szomszéd.

A család Andalúziából Barcelonába költözött, majd az észak-afrikai spanyol enkláve, Ceuta lett az otthonuk. 2014-ben végül feladtak mindent, és az apa kivételével – aki 10 éves börtönbüntetését tölti a marokkói Tangerben terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt – mind Szíriába költöztek, hogy az IS soraiban harcoljanak. Tomasa 17 éve nem lépett kapcsolatba a szüleivel. Hosszú idő után talán most először, az IS videójában látták viszont az unokájukat. Az üzenet szakértők szerint új stratégiáról árulkodik.

„Most először mutat az IS egy spanyol állampolgárt egy hivatalos üzenetben. Jelentős és igen aggasztó fejlemény, mert a szervezet propagandanyagai hatással vannak a célközönségre” – nyilatkozta Javier Lesaca, a George Washington Egyetem egyik terrorizmussal foglalkozó kutatója. „Ez az első videó, amelynek kifejezetten spanyol a célközönsége, és anélkül hogy leegyszerűsíteném a dolgokat, a terroristák többnyire végrehajtják az utasításokat. Kétségtelen, hogy ezzel nőtt a Spanyolországot érintő fenyegetés.”

Késelés Brüsszelben - Azonosították a bozótvágós támadót (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.08.25. 23:40

Lelőttek egy férfit, aki késsel rátámadt két katonára Brüsszel belvárosában, az Emile Jacqmain bulváron - írja a BBC.

A harmincéves támadót azonosították, nem volt rajta a terrorizmus miatt figyelt személyek listáján. Kórházba szállították, válságos állapotban van.

Az egyik katona a fején, a másik a kezén sérült meg a késelésben - írja a BBC.

A helyszínt elkordonozták, erős rendőri jelenléttel biztosítják a helyszínelést.