Előfizetés

Kajak-kenu vb - Újabb hat magyar hajó a döntőben

A péntek délelőtti előfutamok után újabb hat magyar egység készülhet a hétvégi döntőkre a csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon. Délután két, szombaton pedig további öt magyar hajóért lehet majd szorítani a középfutamban.

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel összeállítású 1000 méteres kajaknégyes döntőt érő reggeli sikere után további 11 magyar egység szállt vízre a második versenynap délelőtti előfutamai során.

Az egy kilométeres távon a K-1-ben érdekelt Bodonyi Dórának és a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettősnek is volt lehetősége bejutni a döntőbe, de ezzel csak előbbi versenyző tudott élni, igaz, neki elég volt az első három között zárnia, míg a kenupárosnak győznie kellett volna az egyenes ági továbbjutáshoz. Az egy hónapja, Plovdivban ebben a számban Európa-bajnok Bodonyi második helyével bekerült a fináléba, míg az oroszok mögött ugyancsak másodikként célba érkező Korisánszkyék szombaton délután a középfutamban folytatják szereplésüket.

Kétszáz méteren az egyformán friss Eb-ezüstérmes kenus Devecseriné Takács Kincső és kajakos Horváth Bence is magabiztos győzelemmel tette le a névjegyét, de a mezőny nagysága miatt ez csak bemelegítésnek volt jó, mivel ezekben a számokban nem lehetett megspórolni a középfutamot. Hozzájuk hasonlóan az Európa-bajnok kajakos Lucz Dóra is szombaton délután harcolhatja ki a legjobb kilenc közé kerülést, ő előfutamában második lett a címvédő és olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött, de itt sem lehetett egyből bekerülni a fináléba. A sprinterek páros számaiban viszont igen, s a Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajakos, valamint a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenus duó ki is használta ezt: előbbi egység nyert, míg utóbbi egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a döntőbe.

A négy 500 méteres szám közül az egyesekben a kenus Fekete Ádám és az Eb-bronzérmes kajakos Kopasz Bálint volt érdekelt. Az UTE 23 éves sportolója, Fekete remekül helytállt, harmadik lett a csehek kedvence, a címvédő Martin Fuksa és az üzbég Vagyim Menkov mögött, de ezzel együtt délután, a középfutamban is vízre kell szállnia. A 20 éves algyői Kopasz Bálintra is vár még egy pálya pénteken, ő egy győzelemmel nyitott ezen a távon, de a sok nevező miatt ez is kevés volt ahhoz, hogy kihagyhassa a második fordulót, amelyben mindenkinek versenyeznie kell.

Az olimpiai kajaknégyesekben Magyarország friss Európa-bajnokként érkezett Racicébe, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán férfi és a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta női kvartett is nyert júliusban, Plovdivban, azzal a különbséggel, hogy utóbbi hajóban akkor a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur helyett Lucz Dóra ült. A férfiak most egy második hellyel mutatkoztak be, s szombaton délután vár még rájuk egy középfutam, míg a nők - a csütörtökön még gyengélkedő, de már nagyjából felgyógyult Medveczykvel és a vezérevezős pozícióban Takáccsal - győztek első pályájukon, s ezzel már finalisták.

Döntős a férfi 1000 méteres kenunégyes is - Vasbányai Henrik, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid -, miután ebben a számban éppen kilenc hajó nevezett.

A pénteki versenynap délutáni programjában mindössze két magyar, Fekete és Kopasz lesz érdekelt.

A további program:
később:
500 és 1000 m-es középfutamok 16.30
szombat:
A döntők 10.30 (férfi K-2 és C-1 200 m, férfi C-2 és K-2 500 m, férfi K-1, C-1 és K-2 1000 m, női K-1, K-2 és C-2 500 m, női K-2 1000 m)
200, 500 és 1000 m-es középfutamok 15.25
vasárnap:
A döntők 10.00 (férfi K-1 és C-2 200 m, férfi K-1, C-1 és K-4 500 m, férfi C-2, K-4 és C-4 1000 m, női K-1, C-1 és K-2 200 m, női K-4 500 m és női K-1 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30

Belga Nagydíj - Räikkönen volt a leggyorsabb

Publikálás dátuma
2017.08.25. 14:35
FOTÓ: JOHN THYS/AFP
Kimi Räikkönen volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj pénteki első szabadedzésén.

A Ferrari 2007-as világbajnoka mögött Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája autózta a második legjobb időt, míg a harmadik a jelenlegi pontversenyben éllovas, négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel lett.

Eredmények (a formula1.com alapján):
1. szabadedzés:

1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:45.502 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:45.555
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:45.647
4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:46.302
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:46.352
6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:46.424

A további program:

2. szabadedzés 14.00 óra
szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00
vasárnap:
futam 14.00

Kapcsolódó
Újra indul a száguldó cirkusz

Kajak-kenu vb - Döntőben a Kammerer vezette négyes

A Kammerer Zoltán vezette 1000 méteres férfi kajaknégyes remek futamgyőzelemmel mutatkozott be pénteken a csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon, és sikerének köszönhetően kihagyhatja a délutáni középfutamot, s már készülhet a vasárnapi döntőre.

Az előfutamukban rajthoz állt hat hajó közül három juthatott egyenes ágon tovább, de igazi harc csak a második és harmadik helyért zajlott, a Kammerer, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel összeállítású magyar egység ugyanis rajt-cél győzelmet aratott, ráadásul hatalmas előnnyel ért célba.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán 39 évével a racicei magyar csapat korelnöke, s több szempontból is jubilál, mivel éppen 20 éve indult első felnőtt világbajnokságán, s ez pályafutása 15. vb-je. Emellett 18 Eb-n és öt olimpián is vízre szállt.

"Húsz éve debütáltam, s szinte napra pontosan húsz éve nyertem első világbajnoki aranyérmemet. A kanadai Dartmouth-ban Storcz Botonddal, Vereckei Ákossal és Hegedűs Róberttel K-4 500 méteren lettünk elsők. Azóta kicsit kicserélődött a mezőny" - mondta az MTI-nek a kajakos. Hozzátette: elégedett az előfutamban lapátolt idejükkel (2:56.489 perc), de ennél tudnak jobbat is, s ha a döntőben sikerül ezt kihozniuk magukból, akkor a fináléban jó esélyük van egy éremre.

Arra a kérdésre, hogy mi a titka, s gondolta volna-e húsz évvel ezelőtt, hogy 2017-ben még mindig a világ élvonalához tartozik majd, Kammerer Zoltán azt válaszolta, hogy nagyon szereti azt, amit csinál, nagyon szeret kajakozni.

"Ha valaki ezt mondja húsz éve, biztosan nem hiszem el. Szoktunk is viccelődni a csapat fiatalabb tagjaival, hiszen például Mozgi Milán még csak édesanyja pocakjában volt, amikor én már vb-t nyertem. Egyszerűen nem találok olyan okot, amiért ne csinálnám. Persze húsz éve még hosszabb távra terveztem, aztán tíz éve elkezdtem évről évre gondolkodni, ma pedig már napi kihívásokat keresek. De nem érzem magam rosszabbul, mint tíz éve, akkor miért ne csinálnám?" - fogalmazott a klasszis sportoló, aki vb-ken eddig három aranyat, öt ezüstöt és hat bronzot szerzett.

A vb pénteki versenynapjának délelőttjén még 11 magyar egység lesz érdekelt az előfutamokban.