Hegyeshalom bedugult - Három és fél kilométeres a sor

Publikálás dátuma
2017.08.25. 14:34
Illusztráció. Fotó: Népszava
A megnövekedett forgalom miatt mintegy három és fél kilométeres a torlódás az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pont közelében - közölte péntek kora délután a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A rendőrség határinfó oldala szerint a várakozási idő egy óra. A rendőr-főkapitányság alternatív útvonalnak javasolja Ausztria felé az M15-ös utat Rajka irányába, vagy a 84-es utat Sopron felé.

Szerző

Elbontják a gyalogos hidat a Nyugati téren

A budapesti Nyugati téri felüljáróhoz kapcsolódó gyalogos híd bontási munkái miatt korlátozzák a forgalmat hétfőtől tíz éjszakán át: éjszakánként a Nagykörútról egyik irányból sem lehet a Váci útra kanyarodni, és a Nyugati téri parkolóba sem lehet behajtani. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a bontási munkákat 23.50 és 4 óra között végzik.

A BKK a Szent István körúti balra kanyarodás helyett a Teréz körút-Podmaniczky utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Nyugati téri felüljáró kerülőútvonalat, míg a Teréz körút felől a Podmaniczky utca-Ferdinánd híd útvonal igénybevételét ajánlja a Lehel tér felé közlekedőknek.

A lezárás miatt a 914-es, és 914A, a 923-as, a 931-es, a 934-es, a 950-es és 950A éjszaki buszok nem térnek be a Nyugati téri állomásra.

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy a 3-as metró felújításával kapcsolatban is érvényben lesznek korlátozások, több kereszteződésben is sávszűkítésre kell számítani.

Szerző

Szijjártó: Megszakítjuk a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával

Publikálás dátuma
2017.08.25. 13:14
Szijjártó Péter FOTÓ: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. "Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés" - tette hozzá. A miniszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így. "Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal" - szögezte le.

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában is megsértő nyilatkozatot tett, amely nagyon ritkán fordul elő, és a dolog súlya miatt újabb diplomáciai lépéseket volt kénytelen tenni.

"Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben" - fogalmazott. A külügyminiszter elmondta: sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el az interjúban, de ezek közül is legsúlyosabbnak azt tartja, amikor Magyarország és a terroristák közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a holland nagykövet. "Magyarország álláspontja világos, meg akarjuk védeni az országot, a magyar embereket, Európát és az európai embereket, nem engedjük be az illegális bevándorlókat" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter bírálta a holland nagykövetnek azt a kijelentését is, amely szerint autós merénylet bárhol megtörténhet.
"Ennél kegyeletsértőbb és érzéketlenebb nyilatkozatot nehéz tenni. Mi soha nem fogjuk elfogadni, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol bárhol előfordulhat autós merénylet, emberek halálát okozva" - jelentette ki.

Szijjártó Péter közölte azt is: a Magyarországra érkező új holland nagykövetet semmilyen minisztériumban és semmilyen állami intézményben nem fogják fogadni mindaddig, amíg a holland kormány nem ad hivatalos magyarázatot a kijelentésekre.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter jelezte: ha bebizonyosodik, hogy az interjúban nem a nagykövet magánvéleménye jelent meg, ha a hollandok nem tesznek megfelelő elnézést kérő nyilatkozatot nyilvánosan, akkor a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet hazarendelése hosszú távú lesz, illetve megteszik a még szükségessé váló diplomáciai vagy politikai lépéseket.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: mostanáig zárt ajtók mögött, nem nyilvános magyarázatot sem kapott Magyarország.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország több mint ezer éves államisággal rendelkező ország, "nem egy bokszzsák", és "bőven vége van" annak az időszaknak, amikor egyes külföldi állami vezetők "kitölthették a dühüket" Magyarországon. Felidézte: 2015-ben az egykori osztrák kancellár "nácizta" Magyarországot, majd szárnyas kapukat építettek a saját határaikra, a horvát miniszterelnök "gyalázta Magyarországot", aztán néhány nap alatt összeomlott az ellátórendszerük az illegális bevándorlók nyomása alatt és "meglehetősen messze kerültek" a schengeni tagságtól, a román külügyminiszter pedig autistának bélyegezte Magyarországot. Egyikük sincs már hivatalban - jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

Az ellenzék lemondatná Szijjártót

Ujhelyi: a józan ésszel szakított az Orbán-kormány

Hollandia távozó budapesti nagykövete pontosan és objektíven látja a magyar valóságot. Az Orbán-kormány a kritikával szemben az érvek helyett az egyre magányosabb diktatúrák dacreakcióját választotta - írja Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője,  az S&D-frakció tagja és Piri Kati, magyar származású holland EP-képviselő, az S&D-frakció tagja közös közleményében. "A Fidesz azzal, hogy hivatalosan is megszakította a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával, valójában az európaisággal és a józan ésszel szakított. A magyar kormány ráadásul épp ezzel az ámokfutásával igazolja vissza mindazt, amit Scheltema nagykövet mondott, vagyis például, hogy Orbánék számára „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Mi, európai parlamenti képviselők felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy egyszer és mindenkorra hagyjon fel a diplomáciai elmebajjal! Magyarország helye az Európai Unióban van. Hollandia az Európai Unió egyik meghatározó, alapító tagállama, a magyar nemzet barátja. A holland nagykövet által megfogalmazott kritika kizárólag az Orbán-kormányt és a Fideszt minősítette, nem pedig Magyarországot vagy a magyar nemzetet. Az orbáni politika bizonyíthatóan kivezeti Magyarországot az európai közösségből, amely a kontinens békéjét, stabilitását és fejlődését biztosítja" - reagáltak Szijjártó Péter bejelentésére az S&D-frakció tagjai.

DK: Orbán vagy Európa?

Az egyik nap díszpolgári címet adnak Putyinnak, másnap diplomáciai kapcsolatot mondunk fel az európai közösségen belül. Ezzel folytatódik hazánk elszigetelődése, újabb mérföldkövön vagyunk túl Európából kifelé menet - reagált a Demokratikus Koalíció a holland incidensre. A közleményt az MTI nem adta ki. A párt szerint Magyarországnak jövőre döntenie kell: Orbán vagy Európa? A DK Európát választja, ezért határozottan tiltakozunk a Hollandiával lévő külkapcsolat felmondása miatt. A DK szerint aggasztóan felgyorsult az a folyamat, amelynek a végén Orbán Viktor EU-ellenes politikája miatt Magyarország elveszíti az EU-tagságát. A DK szerint ez nemzeti tragédia lenne, hiszen az első számú nemzeti érdek az EU-tagságunk megvédése. Ez nem fér össze az Orbán-rendszerrel - foglalta össze a DK.

Párbeszéd: Szijjártót kell visszahívni, nem a hollandiai magyar nagykövetet!

A Párbeszéd szerint Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania a holland diplomáciai kapcsolatok példa nélküli felrúgásáért. Az Orbán-kormány a magyar nagykövet visszahívásával ismét csak azt bizonyítja, hogy Magyarországra Putyin alattvalójaként tekint, nem pedig mint az Európai Unió tagjára. Szijjártó távozzon, mielőtt hadat üzen a teljes Uniónak! - írja közleményében Szabó Tímea és Karácsony Gergely. Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órában megjelent interjújában pontosan jellemezte az Orbán-kormány üzelmeit. Szijjártó Péter részéről aránytalan túlkapás a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése még akkor is, ha a Fidesznek fáj az igazság.

A távozó holland nagykövet ugyanis nem a magyar embereket, nem Magyarországot, hanem a Fidesz-kormányt kritizálta. Amikor Gajus Scheltema azt nyilatkozta: "Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert", éppen a magyar emberek érdekét védte. Ha Szijjártó szerint az Orbán-kormány nem korrupt, akkor pedig azért nem tehet diplomáciai lépést.

Deutsch megint nem bírt magával a Facebookon
A trágár Facebook-bejegyzéseiről ismert Deutsch Tamás ismét nem bírta kontrollálni magát, és közösségi oldalán posztolt a holland incidenssel kapcsolatban. A Fidesz EP-képviselője operettállamnak nevezte Hollandiát, mielőtt politikushoz nem (egyáltalán emberhez sem) illő stílusban káromkodott volna nyilvános üzenőfalán. „Szóval a haladókáim szerint továbbra is hagyjuk a francba a komoly viselkedést és azonnal szopjuk le azt, aki sértegeti a magyarokat, különösen ha egy operettállam távozó nagykövetéről van szó” - így summázta Deutsch az ellenzék véleményét.

Szijjártó vasárnap egy nagy holland bizniszhez fog asszisztálni

A külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délben a Kamion-Európa-Bajnokság helyszínén, a Hungaroringen lesz. Ott ugyanis Magyarország egyik legnagyobb fuvarozóvállalata 370 új DAF kamion beszerzését jelenti be, a miniszter pedig beszédet mond.

Bár a kamionok gyártója, a DAF Trucks N.V. amerikai kézben van, a járművek minden valószínűség szerint a cég holland, esetleg belgiumi üzemében készülnek, a társaság pedig a holland GDP-t növeli majd a jókora magyar üzlettel.

Szerző
Frissítve: 2017.08.25. 21:07