Orosz harci gépek a Koreai-félszigetnél

Oroszország stratégiai bombázót küldött a Koreai-félsziget térségébe, ezzel a ritka akcióval jelezve, hogy nem ért egyet az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlattal – jelentette a brit Financial Times. Moszkva véleménye szerint a hadgyakorlat tovább súlyosbítja az észak-koreai rakétafenyegetések miatt eleve válságos helyzetet.

Moszkva kísérleteket tesz arra, hogy megakadályozza a krízis elmérgesedését, ugyanakkor harci gépei demonstratív missziójával Kim Dzsong Un felé akarta jelezni: Oroszország semleges a konfliktusban.

Egy nukleáris fegyver szállítására is alkalmas TU–95 MS, SU–35-ös vadászgépek és egy orosz felderítő gép kíséretében repülte körbe a Koreai-félszigetet – jelentette be az orosz védelmi minisztérium, a repülők nemzetközi légtérben maradtak, a Csendes-óceán, a Japán-tenger, a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger fölötti légteret érintették. Japán és Dél-Korea egyaránt riasztotta harci gépeit az orosz erődemonstrációt észlelve.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő megerősítette az akciót, jelezve, hogy az orosz kormányzat ellenzi a közös amerikai-dél-koreai gyakorlatot, mivel az nem segíti a feszültség enyhítését. A szóvivő mindenkit a legnagyobb óvatosságra szólított fel – írta a Financial Times.

Szerző

Trump-kampány - Újabb leleplező e-mail bukkant fel

Donald Trump újabb fehér házi beosztottja keveredett gyanúba egy frissen nyilvánosságra került e-mail üzenet miatt. A tavalyi elnökválasztás idején történt orosz beavatkozás ügyében vizsgálódó kongresszusi bizottság rábukkant egy levélre, amelyben Rick Dearborn, Trump jelenlegi helyettes kabinetfőnöke küldte, aki a Trump-kampány embereit tájékoztatta tavaly arról, hogy egy bizonyos személy – akinek kilétét nem fedték fel – találkozót akar összehozni a milliárdos kampányának vezetői és Putyin között. Az egyetlen konkrétum, hogy Nyugat-Virginiában rendelkezik politikai kapcsolatokkal az illető, aki a Trump-stáb és az orosz elnök közötti találkozó útját egyengette volna. Az újabb leleplező e-mailről a CNN adott hírt.

Az eset 2016 júniusában történt, akkor amikor a Kreml-hez kötődő orosz ügyvédnő megbeszélést folytatott az akkor még jelölt Trump legidősebb fiával, Donald juniorral, vejével Jared Kushnerrel és a kampányfőnökkel, Paul Manaforttal. A levél azt bizonyítja, hogy Moszkva több szálon is próbálkozott, hogy kapcsolatba lépjen a republikánus elnökjelölt embereivel. Sem Dearborn, sem a fehér házi szóvivő, Sarah Huckabee Sanders nem kommentálta a hírt.

Szerző

Tizenhat amerikai diplomatát ért agykárosodás Kubában

Publikálás dátuma
2017.08.25. 10:05
Az USA nagykövetsége Havannában FOTÓ: YAMIL LAGE / AFP

Legalább 16 amerikai szenvedett károsodást a havannai amerikai nagykövetségen, erősítette meg Heather Nauert külügyi szóvivő a CBS News-nak. Ez az első alkalom, hogy hivatalosan közölték, hány embert ért akusztikus támadás a kubai fővárosban. A CBS előző nap megdöbbentő bejelentést tett. Hozzájutottak a diplomaták orvosi vizsgálatainak adataihoz, amelyekből kiderült, hogy nem csupán halláskárosodást, hanem enyhe agykárosodást, központi idegrendszeri sérülést szenvedtek a diplomaták a feltételezett akusztikus támadások következtében. A külügyi szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy az orvosi kezelésre szoruló személyek mindegyike diplomata volt-e, vagy ez a szám a családtagokat is tartalmazza-e.

A havannai amerikai képviseletet a lehető legalaposabban átvizsgálták, de nem találtak semmiféle eszközt, amellyel a károsodást okozó hanghatást kiválthatták. A State Department szerint az akusztikus támadás nem folytatódott, az incidenst mindenesetre „példa nélkülinek” minősítették. A kubai kormány tagadta, hogy bármi közük lenne a diplomaták sérüléseihez, Washington ugyanakkor hangsúlyozza, a fogadó ország felelőssége a külföldi diplomaták védelme. A BBC jelentése szerint nem tartják kizártnak, hogy harmadik ország állt a támadás mögött.

Az incidensek 2016 végén kezdődtek. Többen panaszkodtak, hogy romlott a hallásuk, volt, aki émelygést, mások egyensúlyi problémákat észleltek. Mivel a tünetek különbözőek voltak, egy ideig nem kapcsolták össze azokat. Az esetek nem a képviseleten, hanem a diplomatalakásokban történtek, a diplomaták elhelyezését a kubai kormány biztosítja.

Szerző