Ez a leggyakoribb daganatos betegség - Robbanásszerű a növekedés

Publikálás dátuma
2017.08.24. 22:57
Illusztráció/AFP
Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent - írja a Webbeteg.hu.

A férfiak között a betegség előfordulása az utóbbi években stagnál, illetve enyhén csökken, a nőknél azonban töretlen a növekedés üteme. Magyarországon évente körülbelül 8000 beteg hal meg tüdőrák miatt, azaz ez a betegség ma még a kevéssé gyógyítható daganatok közé tartozik. A tüdőrák nem egységes fogalom, többféle daganattípus tartozik ebbe a csoportba, a különbség a szerkezeti felépítésükben van. A daganat elhelyezkedhet a nagyobb légutak területén, illetve a kisebb légutak közelében, azaz a tüdő széli részeihez közel.

További részleteket itt olvashat

Szerző
Témák
tüdőrák

Ön tudja, miért lesz folyton beteg a huzattól?

Publikálás dátuma
2017.08.23. 14:41
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Bármerre is járunk, nyáron könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hosszabb-rövidebb ideig huzatban ülünk, várakozunk. A huzatról mindenki tudja, hogy könnyen megbetegíthet: valaki már pár perc után fájlalja a fülét, kivörösödik a szeme, náthás tünetei jelentkeznek. Ha ebben magunkra ismerünk, akkor jó ha tudjuk, hogy ez lehet ugyan alkati kérdés is, de a gyakori betegségeket okozhatja például fel nem ismert ételallergia, intolerancia is.

De mitől fájdul meg a fül?

A fülkürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Ez biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Ahhoz, hogy feladatát el tudja látni, megfelelően szellőznie kell – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ha ez valamilyen okból nem tud megvalósulni, a rossz dobűri szellőzés negatív nyomást hoz létre, következményes dobűri nyálkahártya duzzanattal. Ez okozza a fülfájást.

Lehet valaki érzékenyebb a huzatra?
Igen, ha rosszabb a fülkürt működése. Ez lehet átmeneti, például ha egy éppen zajló fertőzés miatt az orrnyálkahártya duzzadtabb. Alkati kérdés, ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ez aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom. A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai hajlam is, de nyálkahártya duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, intolerancia , idült orrmelléküreg gyulladás és reflux is.

Meddig kezeljük otthon a panaszokat?
Ha huzatos helyen tartózkodtunk és utána fülfájás jelentkezik, akkor első körben a fülkürt szellőzését kell helyreállítanunk, ehhez néhány napig nyálkahártya lohasztó orrcseppek (ezeket használjuk nátha esetén is) érdemes használni, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül melegítése is jótékony hatású lehet, illetve a fülkürt szellőzését segíthetjük A Valsalva-manőverrel: az orrot befogva, csukott szájjal óvatosan levegőt préselünk a dobüreg felé.

Miért fontos a kivizsgálás?
Néhány nap után nem érdemes kísérleteznünk az otthoni kezelésekkel, mert az állandósult fülkürt szellőzési zavar szövődményeként középfülgyulladás is kialakulhat. Ha a fülfájás visszatérő panaszunk, akkor mindenképp érdemes nemcsak a tüneteket kezelni, hanem utánajárni, hogy mi okozza. Ha felmerül a háttérben ételallergia, vagy intolerancia, akkor vizsgálatokkal beazonosítható az az étel, amit ha a továbbiakban nem fogyasztunk, akkor a betegségekre hajlamosító nyálkahártya duzzanat is megszűnhet. A kiváltó októl függően a gyógyuláshoz gyógyszerek szedésére, vagy műtétre is szükség lehet, de segítségükkel meg tudjuk előzni a visszatérő tüneteket.

Egy dologtól azonban mindenképp óvakodjunk: a nyálkahártya lohasztó készítmények nem használhatóak hosszú ideig, csak a tájékoztatóban megadott – általában egy hétig. Ezek tehát nem alkalmasak arra, hogy tartósan használjuk a nyálkahártya duzzanat kezelésére, sőt, idővel tönkre is tehetik azt, tartós orrdugulást is okozhatnak! A szövődménymentes tartós megoldást nyújtó kezelés megválasztását bízzuk szakemberre!

Szerző

Remény a mogyoróallergiásoknak

Publikálás dátuma
2017.08.19. 07:15
Illusztráció: Shutterstock
Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.

Szakemberek 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot, valamint egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek - írta a BBC News. A szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját. A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra - mondta Mimi Tang, az Murdoch Children's Research Institute kutatója.

A tanulmány eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül. Ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.

A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

Meghaladott tiltások
A mogyórófogyasztással kapcsolatban eddig több olyan tiltást fogalmaztak meg egészségügyi szervek, amelyeket az újabb kutatások már nem igazolnak. Lehet terhesség alatt mogyorót fogyasztani, hacsak az anya nem allergiás, vagy professzionális egészségügyi szakember nem tanácsolja. Nincs bizonyíték arra, hogy a születendő baba emiatt allergiás lenne. Mogyorót tartalmazó ételeket akár már négy hónapos babáknak is lehet adni, a korai kezdéssel az allergia kialakulásának kockázatát akár 80 százalékkal csökkenteni lehet. Bizonyos dolgokra azonban figyelemmel kell lenni. Olyan gyermekek, akiknek más allergiájuk, vagy komoly ekcémájuk van, csak orvosi felügyelet mellett kaphatnak mogyorós ételeket négy-hat hónapos koruktól. Enyhe ekcéma esetén hat hónapos kortól lehet mogyorót adni kicsinyeknek. Amire azonban mindenképpen ügyelni kell: egész magot ne adjunk öt év alatti kisgyermeknek, mert könnyen fulladáshoz vezethet.Szerző