Évi 500 millió dollár "fizetést" érdemelnének a nagyvárosi fák

Publikálás dátuma
2017.08.24. 15:25
Közpark Mexikóvárosban. FOTÓ: YURI CORTEZ / AFP
A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű "szolgáltatást nyújtanak" azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet - számította ki egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Ecological Modelling című online folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek tíz megapoliszt - Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztanbul, London, Los Angeles, Mexikóváros, Moszkva, Mimbi és Tokió - tanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy a fa alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlag értéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként, ami azt jelenti, hogy egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak.
A fák által nyújtott szolgáltatások értéke könnyen növelhető azáltal, hogy még több fát ültetünk el - idézte Theodore Endrenyt, a New York államban lévő Syracusa Környezettudományi és Erdészeti Főiskola tanárát, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók megbecsülték a városokban lévő fás terület nagyságát, és azt hogyan járulnak hozzá a 10 metropolisz ökosziszémája szolgáltatásaihoz, mint a légszennyezés csökkentéséhez, nagy mennyiségű esővíz elvezetéséhez, az épületek fűtésével és hűtésével kapcsolatos energiaárak csökkentéséhez, a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásához.
"A fák közvetlen és közvetett előnyökkel szolgálnak az épülete hűtésére, a hőhullámok idején az emberek szenvedéseinek csökkentésére. A közvetlen előnyök az árnyékbiztosítás, ami hűvösebben tartja a városi környezetet, a közvetett az nagymennyiségű csapadék elpárologtatása, ami szintén hűvösebb levegőt eredményez - magyarázta Endreny.

A legtöbb ember nincs is tisztában a városi fák szolgáltatásaival, köztük azzal, hogy kivonják az emberi szervezetre veszélyes szálló port a levegőből azáltal, hogy megkötik azokat leveleiken, energiát takarítanak meg az ember számára azzal, hogy hűtik a levegőt, és felfogják a hideg téli szeleket, a nyári forróságot okozó napsugárzást, elnyelik és tárolják a szén-dioxidot.
Ha ezeket az eredményeket a társadalmi-gazdasági rendszer nagyobb skálájára helyezzük el, nyilvánvalóvá válik, milyen mértékben támogatja a természet egy ember vagy közösség jólétét azáltal, hogy ingyen nyújt szolgáltatást számára" - mondta Sergio Ulgiati, a nápolyi Parthenope Egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Szerző

Narancs az új zöld

A 90-es évek közepén 1000 teherautónyi narancshéjat és préselt narancsot szórtak ki Costa Ricában egy legelőre. Tizenhat évvel ezután a föld feletti biomassza 176 százalékos növekedést mutatott. Nem csak az erdők regenerációjához mutattak új utat, de jelentős mennyiségű széndioxidot is sikerült így megkötni.

Szerző

Névre vár az ausztrál koala

Publikálás dátuma
2017.08.24. 07:18
Fotó: AFP/Australia Zoo

Az ausztrál idegenforgalmi hivatal a közönség segítségét kérte a januárban, a queenslandi állatkertben született kislány koala névadáshoz. Nem albínó, fehérsége egy anyjától örökölt recesszív génnek tulajdonítható. Bár az állatkert Facebook-oldalán már korábban közzétettek fotót a kis koaláról, a nagyközönségnek csak kedden mutatták be.

Fehér bundája miatt a vadonban valószínűleg kevés esélye lenne a túlélésre, mert természetes ellenségei könnyen észrevennék. A koalák bundájának színe amúgy sem egységes, a világosszürkétől a barnáig terjed a földrajzi elhelyezkedéstől függően, sőt a bunda vastagsága is különbözik az északi és a déli régiókban.

Szerző