Indul a SZIN

Ma indul a Szegedi Ifjúsági Napok, az ország egyik legrégebbi fesztiválja, amely jövőre ünnepli 50. születésnapját. A fesztiválon fellép többek között a Naughty Boy, az Enter Shikari, Inna, a Halott Pénz és a Tankcsapda. Minden délután lesz Dumaszínház, illetve több tucat civil szervezet, egyesület, alapítvány és intézmény is felvonul játékaikkal és különféle ismeretterjesztő programjaikkal.

Szerző

Mont Blanc: csak megfelelő felszereléssel

Publikálás dátuma
2017.08.23. 07:40

A sorozatos balesetek miatt csak megfelelő felszereléssel engedélyezné a Mount Blanc megmászását Saint-Gervais település polgármestere. Sokan innen indulnak Európa legmagasabb hegyének meghódítására; a hónap elején például egy magyar nőt és kilenc éves ikreit kellett helikopterrel kimenteni - írja a The Guardian.

Szerző

Nyugdíjemelés Ausztriában szociális alapon

Váratlanul könnyen határozták el az osztrák koalíciós kormány tagjai a minisztertanács tegnapi bécsi ülésén, hogy az inflációt meghaladó nyugdíjemelést hajtanak végre 2018-ban, ráadásul szociálisan érzékenyen. Azok a kisnyugdíjasok, akiknek a nyugdíja legfeljebb 1500 euró, 2,2 százalékos emelést fognak kapni, efölött arányosan kevesebbet, Ötezer eurós nyugdíj fölött pedig semmilyen emelés nem lesz. (Hatalmas nyugdíjat elsősorban az államapparátus volt vezetői kapnak, körükben, főleg az osztrák jegybank egykori alkalmazottainál, akár 20 ezer euró körüli nyugdíj is előfordul.) A jövő évi áremelkedés mértékét a szakemberek 1,6 százalék körül becsülik.

A gyors megegyezés azért volt meglepő, mert az Alois Stöger szociálisügyi miniszter által kidolgozott javaslat még csak formálódott, arról nem is szólva, hogy a két párt - a szociáldemokraták és a kereszténydemokrata néppárt – között annyira elromlott a viszony, hogy emiatt idő előtti választásokat kell tartani október 15-én. A politikusok elégedettségüket hangoztatják, jóllehet arról még nem döntöttek, hogy a 860 millió euró extra költséget miből fogják finanszírozni. Szeptember 20-án szavaz a javaslatról a parlament. Az ellenzék választási mézesmadzagot emleget, de azzal egyetért, hogy nem lineáris emelésre kerül sor.