Testkamerával védi kalauzait a MÁV

Publikálás dátuma
2017.08.22. 20:20
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Köztudott, hogy sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző vasúti kalauzokat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. 

Idén augusztusig összesen 53-an szenvedtek el közülük valamilyen támadást. Pedig alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphat az, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el. Ezt felismerve augusztus 16-tól a MÁV-START 25 önkéntes jegyvizsgálója legalább tíz-tíz alkalommal használ testkamerát Budapest elővárosi vasútvonalain. A testkamerák használatára figyelmeztetik az utasokat: a kalauzok kitűzőjén ez szerepel: hang- és képrögzítés történik.

A Deutsche Bahn a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő, 3700 fős vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látta el testkamerával, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az Österreichische Bundesbahnen tavaly állított próbaüzembe 50 testkamerát, Bécs és néhány vidéki nagyváros pályaudvarain. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma. A hírek szerint a testkamerát viselők jelenlegi létszámát a jövő év végig 740-re kívánják növelni.

Szerző

Juhász: a Fidesz kampánycsalásához asszisztál az ÁSZ

Publikálás dátuma
2017.08.22. 19:11
Juhász Péter korábbi sajtótájékoztatója FOTÓ: Népszava
Felháborítónak tartja Juhász Péter, hogy, noha újabb bizonyítékok kerültek elő a Fidesz 2010-es és 2014-es csaló kampányelszámolásával kapcsolatban, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ennek ellenére nem indít vizsgálatot.

Az Együtt elnöke erre még júliusban kérte Domokos László ÁSZ-elnököt. Az egykori fideszes képviselő azt válaszolta Juhásznak, hogy ők kizárólag bizonyítékok alapján, a pártok által közölt információk szerint járhatnak el, ezért nem vizsgálják a Fidesz elszámolásával kapcsolatosan felmerült gyanút. Az Együtt szerint azonban az ÁSZ-nak mindenképpen vizsgálnia kellene az esetet, Domokos pedig tétlenségével a Fidesz kampánycsalásához asszisztál.

Kiderült ugyanis, hogy miközben a Fidesz csaknem 1 milliárd forint értékben plakátolt a Simicska Lajos-féle Mahir Cityposter Zrt. oszlopain, illetve óriásplakáthelyein, és mindössze 35 millió forintról nyújtott be elszámolást az ÁSZ-nak, nyilvánosságra került egy 98 millió forintról szóló számla, miszerint ez volt a valós összeg, amit a kampányt szervező Hír TV fizetett a plakátokért.

Az ÁSZ-nak az ellenzéki párt szerint pedig a vizsgálat után büntetőfeljelentést kellene tennie. „Ha a számla valós, akkor azért, ha pedig nem, akkor azt kellene vizsgálnia a szervezetnek” - közölte Juhász, hozzátéve: az a párt, amelyik 2010-ben, illetve 2014-ben csalt a kampányfinanszírozás elszámolásával, az 2018-ban is csalni fog. Az Együtt még tavaly év végén indított kampányt szavazóköri delegáltak toborzására, „hogy minden egyes választókerületben legyenek az ellenzék által delegált emberek, akik felügyelni tudják a választások tisztaságát”. Eddig több mint ezren jelentkeztek a felhívásra.

Szerző

Meghalt egy magyar diák Olaszországban

Publikálás dátuma
2017.08.22. 18:38

Szijjártó Péter kedd délutáni - terrorfenyegetettség témában tartott - sajtótájékoztatóján közölte, meghalt egy magyar egyetemista Olaszországban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 24.hu megkeresésére közölte: a magyar állampolgár egy – a Liguria-i régióban fekvő – nemzetközi tábor résztvevőjeként tartózkodott Olaszországban, ahol az utat egy szakadéktól elválasztó sövényen átesett és a zuhanást nem élte túl.

"Az esetről az olasz rendőrség reggel értesítette Rómában lévő nagykövetségünket. A konzul kollégák azonnal megkezdték a rokonok felkutatását. A sajnálatos hírt a konzul közölte az elhunyt édesapjával, egyúttal tájékoztatta, hogy természetesen minden konzuli segítséget megadunk" - tette hozzá a KKM.

Szerző