Magyarosch toborzó

Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter 2017. július 25-én. Erre az "áldozatkészségre" pedig nevelni kell az állampolgárt, ha belegebedünk is.

"Úgy gondoljuk, hogy a haza számára nem az szabja meg egy polgár értékét, hogy vállal-e fegyveres katonai szolgálatot, vagy sem. (...) A mi elgondolásunk szerint a nevelésnek nincsen helye a hadseregben bármilyen természetű lenne is az (...), bármilyen fajta nevelésnek a helyét nem találjuk, nem látjuk a hadseregen belül." Ezt pedig Orbán Viktor mondta 1990. október 16-án a Parlamentben. Akik akkor szolgáltak, emlékeznek rá, hogy ezt a koncepciót át is verte az országgyűlésen, a szabályzatainkból ki kellett húzni a nevelés szót.

Polgár! Te legyél áldozatkész! A többi a mi gondunk. Ha te áldozatkész vagy, mi garantáljuk, hogy áldozattá is váljál. Nekünk ez nem gond, legyen szó Szigetvárról, Isonzóról, Urivról, vagy a -25 fokban a kerítésről, netán a 50 fokos kánikulában a Hortobágyról. A cél teljesül: van kellő mennyiségű áldozat, de félre kétségbeesés, nekünk, a hatalomnak, van technikánk arra, hogy a megmaradottaknak elmagyarázzuk: a hatalmi baromságok áldozatai nemzeti hősök. Annyira hősök, hogy a leendő áldozatoknak dicső elődei is lehetnek.

Mit tud ajánlani Simicskó miniszter a 20 ezer főre tervezett önkéntes területvédelmi tartalékos hadnak, amely ármádia megteremtése a Zrínyi 2026 program egyik elsőrendű célja? Képzeljük el, vegyünk egy elrettentő példát.

„Tisztelt nemzeti érzelmű Várpalota járásbeli honfiúk és honleányok! Vár benneteket a várpalotai vitéz Maderspach Viktor territoriális és területvédelmi önkényes tartalékos század. Gyere, jöjj vélünk, légy a vendégünk, csatlakozz a legjobbakhoz! Kemény fizikai felmérés: 1600 méter séta, potom két hét megfeszített kiképzés!

Első nap: ünnepélyes megnyitó és eskü a Trianon múzeumban. A Bakony Harckiképző Központ bakonykúti bázisán található Maderspach Viktor kilátónál a névadó emléktáblájának megkoszorúzása. Második nap: Találkozás vitézekkel, lovagokkal, hagyományőrzőkkel a Thury várban. Harmadik nap: a "jobbra át!" gyakorlása Negyedik nap: "balra át!" gyakorlása. Ötödik nap: megtanuljuk a csapott célgömbbel célzást. Hatodik nap: AK 47 szétszerelése. Hetedik nap: AK 47 összerakása. Nyolcadik nap: esővédő felvételének gyakorlása, vízáteresztő képességének vizsgálata. Kilencedik nap: a bv-sek által összetákolt magasfigyelőbe felmászás gyakorlása. Tizedik nap: határmenti kerítésépítés gyakorlása. Tizenegyedik nap: homokzsák töltés gyakorlása. Tizenkettedik nap: indulás Püspökszilágyiba éleslövészet vizsgára. Közben Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokság tábornoki kar sumo bemutatójának megtekintése. Rövid megállás Pákozdon, turul röptetés. A lőtéren három lőszer a mellalakra, kilenc az állóra. Éjszaka a Hadik szállóban. Tizenharmadik nap: Terror Háza Múzeum meglátogatása. Délután találkozás a Bánki (Löwinger) Donát kadétiskola hadapródjaival, akik a találkozás alkalmával felveszik a vitéz Maderspach Viktor Kadét Iskola nevet. Tizennegyedik nap: avatás és gyakorló csapatszolgálat Röszkén. Beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Az avatás előtt a tartalékos jelölteknek le kell adniuk az olvasmánynaplót Maderspach Viktor: Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig című könyvének elolvasását bizonyítandó. Ünnepélyes szerződéskötés, a szerződöttek még aznap megkezdik első, egy hónapos határgyakorlatukat Katymáron, mert nyilvánvaló, hogy Várpalota, Inota és Pét védelmét legjobban Katymáron lehet begyakorolni. Gyere, jöjj vélünk!”

Mindemellett természetesen elképzelhető lenne a toborzás "B" verziója is. A következőképpen. "Tisztelt diplomások! Mint tudják, a NATO lépést váltott, vele a Magyar Honvédség is váltani készül. 2024-re a védelmi kiadások GDP aránya el fogja érni 2 százalékot, a terv összesen 5000-5500 milliárdos forrásbővüléssel számol a 2015-ös állapotokhoz képest. Ez történelmi lehetőség, hogy a rendszerváltás óta elmaradt átfegyverzést végrehajthassuk. Egy 12-13 ezer fős, teljesen amerikai fegyverzetű és szervezetű hadosztály létrehozása mellett döntöttünk a szárazföldi csapatoknál. A hadosztály tiszti, altiszti állományát a már aktív katonákból és katonai szolgálatot még nem teljesített diplomásokból toborozzuk. A katonák képzése 6 hónapos tanfolyamokon, a civilek képzése két ütemben történik (3 hónap katonai alapképzés, 9 hónap altiszt, tiszt képzés) a US ARMY kiképzési központjaiban. A jelentkezéshez elengedhetetlen itthon az Elite Challenge tanfolyam elvégzése. A felállítandó új hadosztálynak mintegy 6000-6500 szerződéses legénységi állományra is szüksége lesz. A meglévő állományból és a katonai szolgálatot még nem végzett állományból toborzunk. A képzés a haditechnikai eszközök beérkezése előtt németországi amerikai kiképzési bázisokon történik, 3 hónapos ciklusokban. 30 nap egyéni felkészítés, 15 nap raj felkészítés, 15 nap szakasz gyakorlás, 15 nap század összekovácsolás, 15 nap a zászlóalj rendszerbe állítására a közben az amerikai kiképző központokból beérkező tisztekkel, altisztekkel. Két gépesített zászlóalj, egy harckocsi zászlóalj és egy tüzér osztály felkészítése történik meg.

Ezt követően hazai bázison folytatódik a zászlóalj szintű szervezetek felkészítése mintegy 50-50 fős amerikai mentor csoport vezetésével, a már rendszerbe állítottak besegítésével úgy, hogy 2020 január elsejére rendszerbe álljanak az első ezred szintű szervezetek. 2024-re rendszerbe áll a gépesített hadosztály, további beszerzésekkel és tartalékos felkészítésekkel 2026-ig megteremtjük a hadosztály hadtestté alakításának feltételeit. A jelentkezők a világ legmodernebb technikájának kiszolgálói lesznek. A kilépők sem vesztesei a folyamatnak, komoly rekonverziós rendszer biztosítja a zökkenőmentes visszailleszkedésüket a civil szférába."

Kétségeink sem lehetnek afelől, melyik változat mellett döntenek.

Szerző
Kovács Gyula nyugállományú katona

A jóbarát

Büszke lehet minden magyar politikus és üzletember, aki valamilyen módon együttműködik Heinrich Pecinával. A Vienna Capital Partners nevű befektetési alap és tanácsadó cég elnökét ugyanis bűnösnek találta egy osztrák bíróság. Három társával együtt hűtlen kezelést követtek el, és még csaltak is. A vállalkozót ezért 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és majdnem 300 ezer eurós büntetést is fizethet. Azért úszta meg ennyivel, mert őt bűnsegédnek minősítették, és a bíróság figyelembe vette, hogy bevallotta tettét. Pecina cserébe elfogadta az ítéletet.

A 67 éves üzletember a jelenlegi hatalomnak méltó társaság. Régóta tevékenykedik Magyarországon, nevéhez az elmúlt másfél évtizedben több nyílt és rejtett üzlet fűződik. Részese volt például a BorsodChem és a TVK eladásának is. A csúcsra azonban mindenképpen tavaly ősszel ért, amikor cége, a Mediaworks bezárta a Népszabadságot. Persze kizárólag gazdasági okokból. Az ne zavarjon meg senkit, hogy annak idején állítólag tárgyalt Orbán Viktorral is, továbbá pártunknak és kormányunknak nagyon jól jött a kritikus és a fideszes vezetők ügyeit tálaló lap megszüntetése. Talán az sem véletlen, hogy Pecinát "minden hájjal megkent" üzletembernek tartják, de jellemzéséül írják le azt is, hogy "igazi mosolydiplomata".

Minderre nyilván nagy szüksége van ahhoz, hogy mindig talpra essen. Egy bírósági ítélet nem zavarhatja meg évtizedek óta szépen alakuló karrierjét. Jellemző, hogy miután tavaly a magyar megyei lappiacot átjátszotta Mészáros Lőrincnek, nemrég újabb vidéki újságokat vett. Az északkelet-magyarországi lapok felvásárlása után – amihez a Mészáros érdekeltségébe tartozó bankoktól kapott hitelt – állítólag az internet világát szemelte ki. Az elítélt Pecina most ott nyomulhat. Természetesen a kormánypárti médiagépezet részeként és érdekében.

A lehetőségek pedig korlátlanok. Már legalábbis addig, amíg Orbánék vannak hatalmon. Ők egyébként jól megismerhetők barátjukról, Heinrich Pecináról (is).

Szerző

Egy perc

Bejárta a világ televízióit, a híradókat az a kép, amikor a budapesti masters világbajnokságon a spanyolok egyik veterán úszója ottmaradt a rajtkövön, miközben a többiek elstartoltak. A spanyol nem bent ragadt, nem elfelejtette, hogy indulni kellene; így demonstrált és így tiltakozott. Azt kérte ugyanis a FINA masters szervezőitől, hogy a barcelonai terrortámadás áldozatainak tiszteletére egyperces gyászszünettel emlékezzenek meg, ám a rigorózus rendezők elutasították a kérést, a szigorú menetrendre hivatkozva.

Fernando Álvarez, mert róla van szó, utóbb azt nyilatkozta: neki ez százszor fontosabb volt, mint akár aranyérmet nyerni a világbajnokságon.

A spanyol csak akkor ugrott a vízbe, amikor a többi mellúszó már a cél felé tartott, s bár nem szívesen használok erre az esetre ilyen kifejezést, de azzal az egy perccel sokkal többet nyert, már ami a figyelmet illeti. És megérdemelnek egy elismerő szót a vetélytársak is; kimászva a vízből vigyázzállásban, majd tapssal fogadták az egy perccel később célba érkező Álvarezt. Ily módon nagyon is ihletetté vált a pillanat; ennél jobban nem lehet felmutatni, hogy vannak fontosabb érzések, érzelmek, mint a győzelem.

Szép gesztus volt, fontos pillanat ahhoz a drámához, amit a barcelonai szörnyű merénylet jelentett. De ugyanakkor itt maradt bennünk a keserűség; vajon mi az a rendkívül feszített tempó, amely egy ilyen versenyen megengedhetetlenné teszi az emberséget? Hol van az a nélkülözhetetlen egy perc, ami miatt a szervezők letiltották a kezdeményezést? Ki, hogyan, és milyen megfontolásból dönthetett úgy, hogy a masters világbajnokság egyik mellúszó számának muszáj elstartolnia, különben romba dől az egész világbajnokság ?

Álvarez, a maga sajátos módján kiharcolta a tiszteletet. Maga és az áldozatok iránt is. A rendezők elvették tőle az egy percet, ő viszont rámutatott arra, hogy a sport (sem) lehet soha embertelen.

Szerző
Németh Péter