Megengedő Amerika

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:39
Fotó: AFP/Claudius Thiriet
Egyre népszerűbb a marihuána az amerikai felnőttek körében: a lakosságnak majdnem a fele füvezett már.

Több felmérés szerint is növekszik a marihuána felhasználás az USÁ-ban. A Gallup kutatások 48 éves története során az eddigi legmagasabb arányt mérték: a felnőttek 45 százaléka legalább egyszer füvezett életében. Az okok között szerepel az egyre megengedőbb magatartás, amelynek része a több államban bekövetkezett legalizálás. A marihuánát 29 államban lehet orvosi célra használni, további nyolcban pedig korlátozottan, rekreációs okokból alkalmazható. Azokban az államokban, ahol az orvosi felhasználás legális, az általános fogyasztás is elfogadottabb a felnőttek körében. Ez vezethetett ahhoz, hogy míg 2013-ban a felnőttek hét százaléka volt rendszeres fűhasználó, 2017-re ez az arány 12 százalékra nőtt.

- A növekedés a férfiak és nők körében egyaránt kimutatható, előbbieknél valamivel nagyobb mértékben. A terjedés a 18-29 év közötti fiatalok körében gyorsabb volt, de egyértelmű a középkorúak és idősebbek között is - mondja Deborah Hasin, a Columbia University'professzora. A tinédzserek körében évek óta azonos a fogyasztás mennyisége.

Egy felmérés szerint a használat fő okai:

  • relaxálás
  • fájdalomcsökkentés
  • szórakozás
  • társas lét megkönnyítése

Az elfogadás a 60-as, 70-es években sokkal nehezebb volt, az akkori szerhasználóknak több régi berögződést is le kellett küzdeniük: akkoriban az elrettentés taktikája élt, azzal ijesztgették a marihuána szívókat, hogy azzal a heroinhoz vezető útra léptek. - Ma a tinédzserek és a felnőttek is olyan természetes szernek tekintik a növényt, amely alapvetően biztonságos. A használat után az azonnali vezetés azonban kockázatos lehet. A marihuánát kevésbé gondolják függőséget okozó szernek, mint az illegális drogokat - fejti ki Hasin.

Az USA szövetségi törvénye szerint a marihuána használata, birtoklása, eladása, termelése illegális. A szövetségi kormány ugyanakkor lehetővé tette, hogy az egyes államok orvosi vagy rekreációs célokra legalizálhatják a kannabiszt. 1996-ban Kalifornia volt az első, amely orvosi célra engedélyezte az árusítását.

Új pszichoaktív anyag bukkant fel
Új pszichoaktív anyag miatt indított nyomozást a rendőrség, miután a mentőszolgálat jelezte, több, zavartan viselkedő embert vittek kórházba. A rendőrség az üggyel összefüggésben házkutatásokat tartott, és egy embert kábítószer-kereskedelem, kettőt kábítószer-birtoklás gyanúja miatt előállított, gyanúsítottként hallgatott ki. A rendőrség kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt egy nőt őrizetbe vett, és kezdeményezi előzetes letartóztatásának indítványozását.

Szerző

Kockázatos hadgyakorlat

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:38
Fotó: AFP/Jung Yeon-Je

Olaj a tűzre – így jellemezte Phenjan az Egyesült Államok és Dél-Korea között tegnap kezdődött szokásos éves hadgyakorlatot. A mintegy tíz napig tartó – idén 17 500 amerikai, és 50 ezer koreai katona részvételével zajló – esemény előtt és alatt minden évben kiéleződik a feszültség Észak-és Dél-Korea között. Washington és Szöul általában azzal érvel, hogy az északi agresszió miatt szükség van a védelmi jellegű hadgyakorlatra, a phenjani vezetés azonban nem fogadja el ezt a magyarázatot, és azt állítja, az Egyesült Államok és Dél-Korea egy megszállást készít elő.

Kína és Oroszország néhány hete felajánlotta, közbenjár Észak-Koreánál, hogy szüneteltesse be a raktékakísérleteket, amennyiben nem tartják meg a hadgyakorlatot, ám Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a múlt héten azt mondta: ez nem opció.

Kérdés, hogy valóban meg tudták-e volna erről győzni a kommunista rezsimet, amely az utóbbi hetekben igencsak felbolygatta a nemzetközi közösséget, miután azzal fenyegetőzött, hogy négy, Hwasong-12 típusú rakátát lő ki az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtoka, Guam irányába.

A kijelentést olyan retorikai adok-kapok követte, ami jó ideje nem tapasztalt feszültséget idézett elő a régióban. Phenjan végül múlt héten meghátrált, és bejelentette, hogy egyelőre nem lövi ki a rakétákat. Egyes szakértők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy ilyen érzékeny időszakban a hadgyakorlatot még a szoksásosnál is komolyabb provokációnak tekintheti a Kim Dzsong Un vezette rezsim, s Szöulban is sokan az utcán tiltakoztak a szárazföldi, tengeri és légi szimulációból álló gyakorlatok ellen.

Az észak-koreai állami lap az akció kezdete előtti nap azt írta, „felelőtlen magatartás, amely nukleáris háborúhoz vezető, ellenőrizhetetlen helyzetet teremt”. Válaszul Mun Dzse In hétfőn figyelmeztetett – emlékeztetett a Yonhap hírügynökség –, hogy Phenjannak nem szabadna a hadgyakorlat ürügyén tovább súlyosbítani a helyzetet. „Észak-Koreának meg kell értenie, hogy az ismételt provokációk miatt kénytelen Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, védelmi jellegű hadgyakorlatot tartani” – idézte az elnök szavait az AFP hírügynökség.

Szerző

Macron neje hivatalos státust kapott

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:38
FOTÓ: PATRICK KOVARIK / AFP

Emmanuel Macron francia elnök felesége, Brigitte Macron a first lady címet ugyan nem kapta meg, de „az államfő feleségeként" lesz hivatalos státusa – derült ki az elnöki hivatal hétfői tájékoztatásából. A közlemény szerint Brigitte Macron a civil szférában fog aktív szerepet vállalni, s kiemelt figyelmet fog szentelni a mozgáskorlátozottak jogainak, az oktatási ügyeknek, a gyerekeknek, a női jogoknak, az egészségügynek és a nemi egyenjogúságnak. Korábban több mint 300 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben a first lady cím ellen tiltakoztak.

Szerző