"A népet nem lehet elhallgattatni" - Tüntetett az ellenzék a szabadságért

Publikálás dátuma
2017.08.20. 17:44
FOTÓK: Biró Mariann
Függetlenség Napja címmel szervezett demonstrációt délután 4 órára az ellenzék a budapesti Szabad Sajtó útjára. A tüntetésen a elsősorban a sajtószabadságért, a kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai, de a civil szervezetek megbélyegzése és a kormány oktatáspolitikája ellen is tiltakoztak.

"A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért” – írták a szervezők az esemény felhívásában.

Az Együtt és a Párbeszéd által szervezett pár száz fős demonstráción elsőként Porcsin Zsolt - aki a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt - beszélt, természetesen a sajtó elnyomásáról. Az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztőjeként átfogó képet adott a hazai sajtóviszonyokról, amelyek alapján érthetetlen, miért is akar újabb médiaháborút Orbán Viktor kormányfő. 

Felszólalt Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akinek beszédét meglehetős mértékletességgel is semmitmondónak nevezhetnénk. 

Lukácsi Katalin beszéde elején arra emlékeztetett, azért lépett ki KDNP-ből, mert nem értett egyet a kormányzati kommunikációval. A sajtószabadságról azt mondta: a Fidesz felvásárolta a vidéki lapokat, így addig jutottak, hogy egyes politikusok nem válaszolnak az újságírók nekik nem tetsző kérdéseire. Ám ezzel minket aláznak meg. Nekik az újságírók zavaró kérdése csak zaj, amit le akar halkítani, de a népet nem lehet elhallgattatni - jelentette ki Lukácsi. "Támogatnunk kell azokat a sajtóorgánumokat, amelyek minket képviselnek. Nincs szükségünk önjelölt messiásokra. Merjünk beszélni a politikáról, gyűlöletmentesen vitatkozni, nem a politikusok személyét, hanem tetteit ítéljük meg. Higgyünk Magyarországban!" - ezzel zárta beszédét a volt KDNP-s politikus.

Karácsony Gergely beszédében arra emlékeztetett, hogy az ellenzéket nem tekinti igazi kihívónak, úgy tekint rá, mintha nem is létezne. A PM miniszterelnök-jelöltje szerint igenis lehet tenni azért, hogy 2018-ban ne Orbán Viktornak hívják a kormányfőt. Hogy egy olyan államban élhessünk, ami a polgárok hétköznapi gondjairól szól, ami beteljesíti az 1989-es ígéretet: Európa, de mindahányan! - ezzel zárta mondandóját a pártelnök.

Vágó Gábor aktivista úgy folytatta Karácsony gondolatmenetét, hogy olyan államra van szükség, ami a népet szolgálja, és nem Orbán Viktort. A Fidesz ugyanis elszívja a levegőt a szabad sajtó elől, de mi magunk is lehetünk a szabad sajtó. Létre kell hozni a helyi független szabad médiát. Ha ilyen már van, támogatni őket anyagilag, emberileg, információval. A mindennapi állampolgári cselekedetek nélkül egyre inkább pártállam fog kialakulni, a magyar társadalom azonban tanult tehetetlenségben szenved. Ez gerjesztődik tovább, de akkor, ha elérhető célokat tűzünk ki, akkor megtanulhatjuk a tett kultúráját - fogalmazott a Korrupció Ellenes Szövetség (KELLESZ) alapítója.

A tiltakozást élőben közvetítette a 24.hu:

Korábban az MSZP jelezte, hogy ők is részt vesznek a tüntetésen, mert úgy érzik, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon. Az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.

A demonstráción felbukkant Hajós András énekes, humorista is:

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Keddig még úgy volt, hogy a tüntetést élő Facebook-videóban meghirdető Juhász Péter Együtt-elnök is felszólal, de úgy tudjuk, családi okok miatt ezt lemondta. Az esemény közösségi oldalán 562-en jelezték a részvételüket és 1800-an érdeklődtek iránta.

Szerző
Frissítve: 2017.08.20. 22:28

Áder átadta a Szent István Rend díjakat - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.08.20. 15:05
Vásáry Tamás
Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek adta át a Szent István Rend díjat vasárnap, a Sándor-palotában.

Az államfő a díjátadón elmondott beszédében hangsúlyozta, államalapító Szent István ünnepén azok vehetik át ezt az elismerést, akik megerősítik: emberként és magyarként is mindenkinek küldetése, hogy a maga egyedi teljesítményével, ötleteivel, elszántságával gazdagabbá tegye ezt a világot.

A Magyar Szent István Rend a tehetségeknek, példát mutató tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló közös hála legrangosabb kifejezője - fejtette ki Áder János, hozzátéve, a nagyot álmodó, izzó tehetségek nélkül, az örökös fejlődni vágyás, a kreatív megújulás, a kitartó, precíz és céltudatos munka, a minőség kérlelhetetlen érvényesítése és a mindig magasabbra igyekvő szándék nélkül a világ sokkal szürkébb, reménytelenebb hely lenne.

A köztársasági elnök kiemelte, Erdő Péter mindig a nemzet "pótolhatatlan méltóságát" szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére. 

Áder János szerint a bíboros lelkipásztori, egyházszervezői és kutatói hivatástudata egyaránt arra figyelmeztet, "helyesen tesszük, ha tekintetünket időről időre az örökkévalóra, a változatlanra irányítjuk, és életünk tengelyébe olyan értékeket állítunk, amelyek megtartanak minket hivatásunkban". Az államfő példaként említette erre a múlt ismeretét és az elődök tiszteletét, a jog következetes alkalmazásét, és a szeretet törvényének szem előtt tartását.

Erdő Péter

Erdő Péter

"A kereszt nélkül az, amit ma Európának ismerünk, nem is létezhetne" - idézte a köztársasági elnök Erdő Péter korábbi kijelentését, aláhúzva, hívőknek és nem hívőknek közös a felelőssége, hogy Európát, és benne Szent István Magyarországát a maga egyediségében megőrizze, továbbá a kölcsönös megbecsülés, a felebaráti szeretetet, a tisztesség, az igazságosság, az emberi méltóság értékeit érvényre juttassa.

Az államfő elmondta, Vásáry Tamás is távolba mutató, magas célokat állított maga elé, csodagyerekségének ígéretét váltotta be. "Ifjú titánból lett rajongással körülvett, érett művész és bölcs mester" - fogalmazott Áder János, aki szerint Vásáry Tamás szuggesztív, magával ragadó előadásmódja egy olyan hangszeren hozott számára sikert, amely körül még a világ élvonalában is nagy a tolongás.

Vásáry Tamás

Vásáry Tamás

A köztársasági elnök köszönetet mondott Vásáry Tamásnak, amiért az egykori kényszerű búcsú után végül hazatért, továbbá a nagyhírű lemezkiadók és fényes koncerttermek ünnepelt csillagaként is megmaradt magyarnak.

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére adományozza Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését. Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozatok alapján Erdő Péter a Magyar Szent István Rend kitüntetést példaértékű egyházi szolgálata, a családok védelmében tanúsított következetes kiállása, nemzetközi szinten is kiemelkedő teológiai egyházjogi tudományos munkája elismeréseként vehette át, míg Vásáry Tamás kimagasló zongorajátékáért és karmesteri munkájáért érdemelte ki, amellyel egyedülálló módon gazdagította és népszerűsítette a magyar zeneművészetet.

Szerző
Frissítve: 2017.08.20. 17:42

Öt kilométeres a dugó az M1-esen

A megnövekedett forgalom miatt a szombatihoz hasonlóan vasárnap ismét mintegy öt kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Torlódnak a járművek az 1-es úti, miklóshalmi (Nickelsdorf) határátkelőnél is, ott a várakozási idő körülbelül fél óra.  A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy Ausztria felé lehetőség szerint válasszák az M15-ös utat Rajka vagy a 84-es utat Sopron irányába. Az Útinform azt javasolja, hogy személyautóval Mosonszolnok és Jánossomorja felé érdemes kerülni. 

Szerző