Újranyithatják a bányát Recsken

A kormány ősszel dönthet arról, hogy újranyitják-e a recski bányát, amely a világ egyik legnagyobb rézérckészletét és mintegy 50 tonna aranyat rejt - írja a Figyelő.

A hetilap tudomása szerint a bánya esetleges újrahasznosításával kapcsolatos tanulmányt a KPMG készíti és "fontossága és értékessége" miatt tíz évre titkosították. A gazdaságosan kitermelhető rézércvagyon 36 millió tonnára becsülhető, amelynek értéke mintegy 1430 milliárd forint, az aranyat pedig 300 milliárd forintra értékelik. A bánya 2000 óta víz alatt van.

Szerző
Témák
bánya Recsk

Nem ébred a kómából Vanessza

Publikálás dátuma
2017.08.18. 18:49
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Már egy hete nem tartják mesterséges kómában, de még mindig nem ébredt fel az a 19 éves szegedi lány, aki Bulgáriában szenvedett súlyos autóbalesetet júliusban - írta a Blikk. Burkus Vanesszánál a baleset után agyi ödéma alakult ki és két nyaki csigolyája is eltörött.

Vanessza három hétig a burgaszi kórházban feküdt kómában, de családja hiába akarta hazaszállítani, sokáig nem adták ki nekik a szállításhoz szükséges papírokat. A lányt végül augusztus 10-én egy kisgéppel hozták haza, és jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében kezelik.

Az orvosok egyelőre semmivel sem tudják biztatni a családot, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy ki, mennyi idő után ébred fel. Az orvosok a műtéttel is várnak, úgy vélik, az jelen állapotban többet árthat, mint használhat.

Szerző

Tagadni próbálja a BKV a hajtóvadászatot

Publikálás dátuma
2017.08.18. 18:45
Illusztráció: Szalmás Péter
Közleményben tiltakozott a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) lapunk állítása ellen, hogy hajtóvadászat folyna a vállalatnál azután a buszvezető után, aki kezében hőmérőt tartva lefotózta: 45,3 fokos hőségben kell dolgoznia.

Úgy tudjuk, miután lapunk megjelentette a túlhevült sofőrfülkét ábrázoló fotót, a BKV-nál elszánt nyomozásba kezdtek a sofőr után. „Egyes munkáltatók a problémák megoldása helyett Columbo és Derrick közös gyerekét játszva egyfolytában nyomoznak, vajon ki készítette a fotót. Ahelyett, hogy energiájukat inkább a munkára összpontosítanák” - fogalmazott lapunknak Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A BKV közleménye szerint ők valóban nyomoznak, ám csak azt próbálják megtudni, melyik konkrét autóbuszon fordulhatott elő az eset. A busz ugyanis egy olyan típus volt, amit tavaly vásárolt a cég és „a hiba elhárítása érdekében" kötelességüknek érzik utánajárni, hogy "melyik konkrét járművön jelentkezett a probléma”. A BKV szerint a vezetők közül senki sem jelezte, hogy nem működik a légkondicionálás a vezetőfülkében.

A magyarázkodást pénteken cáfolta Szabó István. A Blikknek elmondta, ő már hetekkel ezelőtt SMS-ben elküldte az illetékesnek az érintett jármű, illetve egy másik, szintén meghibásodott klímával közlekedő busz rendszámát. Szabó mellékelte az üzenetéről készült telefonképernyő-fotót is.