Előfizetés

Kitart Doll mellett az FTC vezetése

H. Sz.
Publikálás dátuma
2017.08.17. 07:53

Mától szombatig minden napra jut mérkőzés a labdarúgó OTP Bank Liga 6. fordulójából. Rendhagyó módon ma este az a Ferencváros fogadja az Üllői úton a Haladást, amelynek szurkolói a legutóbbi, Paks ellen 1-1-re végződő bajnoki találkozón már Thomas Doll vezetőedző távozását követelték.

Az FTC szakvezetőjeként 2014 márciusa óta dolgozó német szakember menesztése nem először merült fel, a szombati találkozón németül üzenő (auf Wiedersehen – a szerk.) drukkerek óhaja azonban egyelőre nem teljesül.

„Attól, hogy döntetlent játszottunk Debrecenben meg itthon a Paks ellen, Doll még nem lett rosszabb szakember, mint amikor az év edzőjének választotta a futball szakma. Nem lett rosszabb, mint amikor rekordelőnnyel bajnokságot nyert, mint amikor a klub történelmének második leghosszabb veretlenségi sorozatot produkálta vele a csapat” – érvelt a német maradása mellett az FTC Labdarúgó Zrt. Vezérigazgatója, aki az nb1.hu-nak nyilatkozva elmondta: most valóban üzent a lelátó népe, ám két hete még a tréner nevét skandálta a közönség, „és legyen Thomas Doll vagy bárki más az edző ez mindig is így volt és így lesz az éppen aktuális eredmények függvényében. Az edzőség ilyen, a vezetőnek pedig nem szabad a pillanatnyi lelátói hangulat alapján döntenie semmiben” – közölte Orosz.

A 6. forduló programja
Csütörtök
FTC–Haladás 18.00
Groupama Aréna
Péntek
Debrecen–Vasas 19.30
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Szombat
Mezőkövesd–Honvéd 18.00
Mezőkövesd, Városi Stadion
Puskás Akadémia–Balmazújváros 18.00
Felcsút, Pancho Aréna
Újpest–DVTK 20.30
Szusza Ferenc Stadion (tv.: M4 Sport)
A Paks–Videoton mérkőzést szeptember 6-án rendezik.

Jön a központi videóbíró Németországban

Publikálás dátuma
2017.08.17. 07:52
FOTÓ: AFP
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban nem a stadionokban, hanem Kölnben követik figyelemmel a vitatott eseteket és nyújtanak segítséget, ha kell.

A hibák számának jelentős csökkenését várja a Német Labdarúgó Liga (DFL) a videóbíró bevezetésétől a pénteken rajtoló elsőosztályú bajnoki küzdelmek során. Ansgar Schwenken, a DFL igazgatója a szervezet honlapján megjelent interjúban elmondta: egy évig tesztelték a rendszert, a Bundesliga 23 játékvezetője az előző szezonban megismerte és megtanulta annak működését, amit a bajnoki szünetekben 141 felkészülési találkozón is kipróbáltak.

„Minden bajnoki meccset Kölnből felügyel a videóbíró, a találkozóknak egy videóbírójuk lesz, akinek a munkáját két technikus segíti, az ő feladatuk lesz rögzíteni a televíziós közvetítésből a vitatott eseteket és azokat több kameraállásból megmutatni a videóbírónak" – mondta Schwenken. – Lesz ezenkívül egy supervisor is, akihez fordulhat a videóbíró, ha nem tud dönteni. Aki nem vezet éppen mérkőzést, az videós stáb tagjaként működik közre az adott fordulóban - közölte a sportvezető.

A DFL pontosan előírja, milyen esetekben lehet technikai segítséget igénybe venni.

„A mérkőzés játékvezetője kérhet videót, ha bizonytalan egy szabálytalanság súlyosságának, tizenhatoson belüli párharcnak a megítélésében, vagy ha egy gólnál nem biztos benne, hogy lesállás előzte-e meg a találatot" – magyarázta a liga igazgatója. – Ilyenkor a bíró eldöntheti, hogy a pálya szélén megnézi a kérdéses esetet vagy a kölni központban tartózkodó kollégájára bízza-e a döntést. A központból szólnak a játékvezető fülére, ha a háta mögött súlyos sportszerűtlenség történt, amit az asszisztens sem látott, ha elenged egy nyilvánvaló lest, és abból gól születik, illetve egyértelmű tizenegyest érő szabálytalanságnál. Szintén jelzünk a játékvezetőnek, ha például egy lökdösődés után nem az igazi vétkest büntette sárga vagy piros lappal. Egyeztettünk a klubokkal, edzőkkel, csapatkapitányokkal, mindenki nagyon kíváncsian várja az új rendszert - mondta el Schwenken.

A DFL kimutatása szerint az előző szezonban a 306 bajnoki találkozón 104 olyan tévedés volt, amely döntően befolyásolta a végeredményt.

„Ez azt jelenti, hogy átlagban nagyjából minden harmadik találkozón követtek el komoly hibát a játékvezetők, szerintünk ez nem rossz arány, a Bundesliga bírói a világ legjobbjai közé tartoznak" – jelentette ki Ansgar Schwenken. - Az újítástól azt várjuk, hogy gyorsabb lesz a játék, elmaradnak a fölösleges viták, és mivel egy éve dolgozunk a rendszeren, úgy gondoljuk, komolyabb fennakadás nem lesz, a gyenge pontokat sikerült kiszűrni és megerősíteni - tette hozzá.

Az oroszországi Konföderációs Kupán sok gondot okozott a videóbíró használata, esetenként úgy tűnt, a játékvezetők sincsenek tisztában az egésznek a működésével.

„Ezen nem kell csodálkozni, a nemzetközi szövetség (FIFA) pár napos tanfolyamot tartott a bíróknak, ennél sokkal összetettebb és bonyolultabb az egész, amit nem lehet ilyen rövid idő alatt megtanulni" – reagált a felvetésre Schwenken. "Szeretnénk megmutatni az egész világnak, mit lehet kihozni a videóbíróból. Az sem véletlen, hogy nem a stadionokban, egy szobában dolgozik a videóbíró. Minden arénában mások a körülmények, mi viszont azt akartuk, hogy a meccseken legyenek azonosak a feltételek. Ezt pedig egy központtal lehet megoldani, Kölnben egy időben hat meccset lehet nyomon követni.”

Disztl Péter bízik az utódokban

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.08.17. 07:51

A Videotonnal egykoron európai kupadöntőig menetelő kapuvédő, Disztl Péter is szurkol volt csapatának, a ma este, Európa–liga-mérkőzésen, Belgrádban pályára lépő magyar ezüstérmesnek.

Disztl Péter kellemes nosztalgiával gondol vissza a székesfehérváriak 1984/1985-ös nemzetközi kupamenetelésére, amelynek során az együttes mai ellenfelével, a Partizan Belgráddal is játszottak.

- Amikor megtudta, hogy a Partizan Belgráddal találkozik a Videoton, felteszem, azonnal felsejlettek a kellemes emlékek.

- Hogyne, azonnal a régi dolgok jutottak eszembe.

- Habár később büntetőt védett a Manchester United ellen és a Real Madriddal szembeni fináléban is, a Partizan 5-0-s legyőzésére biztosan pályafutása egyik emlékezetes fellépéseként tekint vissza.

- Hihetetlen mérkőzés volt… A székesfehérvári 5-0-nál amit kapura rúgtunk, abból gól lett, s annak ellenére arattunk fölényes győzelmet, hogy az akkori Partizan rengeteg támadást vezetett, nagyon erős együttes volt. A sorozat elején egyébként ki sem mertük mondani, hogy 3-4 fordulót szeretnénk menni, nemhogy azt, döntőt játszunk! Minden mérkőzésnek megvolt a maga hőse, az 5-0-nak értelemszerűen Szabó József (aki egymaga négy gólt rúgott - a szerk.). Az igazi hős viszont mindvégig a csapat volt. A pályán kívül és belül is egységet alkottunk, ennek is köszönhettük, hogy végül a fináléig meneteltünk.

- Miként emlékszik vissza a belgrádi visszavágó hangulatára?

- A Partizan játékosai nagyon magabiztosak voltak, eleve úgy álltak neki a meccsnek, hogy továbbjutnak, hiszen az előző fordulóban, Londonban 6-2-re kaptak ki (a Queens Park Rangerstől – a szerk.), a visszavágón mégis négy gólt szereztek. Ellenünk is valamiféle csodában bíztak, ám nekünk óriási előnyünk volt, hogy nem kaptunk itthon gólt. Félelmetes aréna várt minket több tízezer emberrel, a pályára vezető út pedig nem a szokványos kijáró volt, a föld alól jöttünk ki. Hatalmas füttykoncert fogadott minket, a stadionon kívül és belül is pokoli volt a hangulat, azt beszélték, a jugoszlávok felgyújtottak mindent, ami piros-kék volt.

- Az atmoszférának is betudható, hogy a visszavágón 2-0-ra kikaptak?

- Egy ilyen párharcnál egyetlen dolog számít: hogy továbbjusson a csapat. Az mindegy, hogy két döntetlennel, kettős sikerrel vagy egy vereséggel… Ennyi év után azt mondom, Belgrádban éppen annyit nyújtottunk, amivel továbbjutottunk.

- Azért a mai utódok számára talán nem hátrány, hogy csütörtökön zárt kapuk mögött, nézők nélkül kezdik a csoportkörről döntő párharcot Belgrádban.

- Ez így van, bár szerintem egy futballmeccsnek a legfontosabb része a játékon és a gólokon kívül a közönség. Mi legalábbis annak idején minél több néző előtt játszottunk, annál jobban fel voltunk spanolva.

- Mire számít a Videotontól Szerbiában?

- Az mindig nagymértékben befolyásolja a továbbjutást, hogy idegenben tudsz-e gólt rúgni, én viszont azt mondom, hogy nem szabad külön az első mérkőzéssel foglalkozni, hiszen csakis egyetlen cél lehet: két találkozó alapján kell kivívni a továbbjutást. Erre pillanatnyilag 50-50 százalék az esélye mindkét csapatnak. Bízni kell a játékosokban és abban, hogy a két mérkőzés alapján a Videoton kivívja a csoportkörös szereplés jogát.

- Mit szól a magyar kupacsapatok szerepléséhez összességében?

- Megnéztem őket, de nem gondolom, hogy az én tisztem volna értékelni a szereplésüket.

- Volt Videoton és Honvéd játékosként biztosan van véleménye egykori csapatairól…

- Ez a két csapat játszotta a legnagyobb szerepet a hazai pályafutásomban, így az ő szereplésüket természetesen kiemelt figyelemmel követem. A Honvéd kiesett, mást viszont nem lehet erre mondani, mintsem hogy jövőre újra meg kell próbálni. Most a Videotonnak kell szurkolni, hogy bejusson a csoportkörbe.

Európa–liga-selejtező, rájátszás, 1. mérkőzés
Partizan Belgrád–Videoton 21.00
Belgrád, Partizan Stadion (tv.: M4 Sport)