Az elszalasztott lehetőség

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:47

Fontos feladatot vállalt Terry George, rendező, azonban súlyos kudarcot vallott.

Kiábrándítóan középszerű történelmi tabló, olykor dagályos és unalmas szerelmi giccs Terry George új filmje. Persze, az ilyen moziknak a száma végtelen, de ebben az esetben külön bosszantó a jelenség, hiszen fontos filmről lett volna szó eredetileg. Mert Az ígéret nem kisebb feladatot vállalt, hogy bemutassa az örmény holokausztot, az első modernkori népirtást és az Ottomán birodalom szétesését. Pedig nagy szükség lett volna egy jó filmre e tárgyban, amelynek történelmi tényeit a mai napig tagadják Törökországban, hiszen az az Atom Egoyan rendezte Ararát inkább művészi szempontból közelítette a témát, a Taviani testvérek jegyezte Pacsirtavár túlságosan teátrális volt, a Fatih Akin rendezte The Cut pedig egészen katasztrofálisan demagógra sikerült – a szó negatív értelmét kimaxolva.

A nagy történelmi eposz lehetősége, amely igazán hiánypótló lett volna, elúszott a szerény költségvetésen, így most Terry George műve sem a dicsőséglistát gazdagítja, hanem sokkal inkább a félrement művekét. Egészen bizarr kínosan gyenge digitális trükköket látni egy olyan produkcióban, amelyben egymásnak adják a kilincset a világsztárok. Nyúlfarknyi szerepekben látjuk például Jean Renót, James Cromwellt, Tom Hollander vagy Rade Serbedziját, akiket nyilván csak a névsor erősítésére szerveztek.

A főszerepet az örmény Oscar Isaac alakítja, aki egy vidéki kisvárosból megy fel Isztambulba orvosnak tanulni. Noha, otthon van egy jegyese, akit csak a tandíj finanszírozása miatt vett volna el, beleszeret Anába, aki egy amerikai újságíró, Chris Myers barátnője. A baljós dolgok rendre megtörténnek a háttérben – a kötelező történelmi lecke – miközben a film lassan elsüllyed egy nyögvenyelős szerelmi háromszög bemutatásában. Miközben az egész kreált világ úgy hiteltelen, ahogy van: jobb sorsa érdemes színészek makognak angolul egy sosem létező akcentusban. Egyedüli kivétel az amerikai újságírót alakító Christian Bale, aki jól hozza a figurát, kár, hogy nem írtak neki semmilyen drámai mélységet. Sajnos elsősorban szappanoperába illő klisék jutottak csak neki...

A film igazi tragédiája, hogy nem működik sem drámaként, sem romantikus szinten, az egész bosszantóan érdektelen. Így egyetlen film sem tud hatásos és emlékezetes lenni. Pedig a téma, a kor és alkotói szándék adott voltak. Különösen a multimilliárdos örmény Kirk Kerkorian számára, aki saját zsebből finanszírozta az egészet.

Az ígéret

Forgalmazza a Vertigo Média

A tizenkét éves bluesgitáros már nem izgul

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:46
Fehér Ádám és a mentor, Török Ádám

A hamarosan tizenkét éves Fehér Ádám bluesgitáros ma este a Várkert Bazárban, a Mini együttes és a P. Mobil közös koncertjén lép fel. Az ifjú tehetségről lapunk másfél éve számolt be, az azóta eltelt egy év a zenei fejlődés és a nagy koncertek ideje volt szerinte: „Olyan dalokat is megtanultam egymagam, segítség nélkül, amelyeket koncertre, albumra is eljátszottam. Együtt játszhattam a P. Mobillal, Török Ádámmal és a Minivel, a Muddy Shoes-zal, Szörényi Leventével, Tommy Katonával, Pribojszki Mátyással, Fekete Jenővel, Tom White-tal” – mesélte a Népszavának. A német blues-zenész, Henrik Freischlader őt választotta az A38 Hajón adott koncertjén meglepetésvendégnek, többször játszott Cliff Moore brit gitárossal, ugyanakkor több fesztiválon vehetett át díjat.

A Várkertbe Török Ádám, a Mini együttes alapító-frontembere hívta, a felkérés három szerzeményre szól. A kisfiú nem tart attól, hogy az egykori Ifipark miatt legendás helyszínen, eddigi legnagyobb koncertjére készül (a programra már hetekkel korábban elfogyott az 1600 meghirdetett jegy). „Kilenc évesen volt életem első koncertje, igazán akkor sem féltem. Idén márciusban, Pécsett végre együtt játszhattam a nagy példaképemmel, Katona Tomival, aki Tommy Katona néven épített nagy bluesgitáros karriert az Egyesült Államokban. Na, akkor kicsit izgultam” – osztotta meg lapunkkal. Török Ádám egyébként rendszeresen hívja fellépni a kisebbik Fehér Ádámot, akit fogadott unokájának tart, míg a fiú mentorként néz rá. A két zenész szeptemberben egy szlovákiai helyszínen újra együtt áll színpadra.

Fehér Ádám számára a Várkert Bazárban tartandó koncert a hatvannyolcadik lesz azóta, hogy 2015 júliusában debütált. Novemberben a Gitár Párbaj koncerten többek között Karácsony János gitárosnak lesz partnere.

Info: Volt egyszer egy Ifipark

Mini együttes, P. Mobil - Csoda történt

augusztus 12. 18.30. Várkert Bazár

Majmok, punkok és a szokásos

Publikálás dátuma
2017.08.12. 07:45
A Jewish Monkeys szerint: „Így hangzana a modern popzene, ha nem történt volna meg a holokauszt.”
Best of programmal ünnepli 25. születésnapját a Sziget Fesztivál a Világzenei színpadon, azaz összehozzák azokat a zenekarokat, akikre eddig a legnagyobbakat bulizott a közönség. Azért lesz néhány újdonság is.

A nem túl erős line-uppal előálló Sziget a világzenei színpad programjának összeállításánál a könnyebb végét fogta meg a dolgoknak. Ugyan be lehet tudni a 25. évforduló ünneplésének az eddigi legnépszerűbb zenekarok felléptetését, de ez fakadhat ötlettelenségből is. A szerb Goran Bregovic lakodalmas örökzöldjeivel szinte minden évben fellép a Szigeten, hazajár az orosz, rockos skat játszó Leningrád is, de volt már itt a világhírű The Klezmatics klezmerzenekar, a sivatagi blues játszó mali Tamikrest, a zimbabwei Mokoomba, ahogy elmaradhatatlan fellépők a magyar PASO, a Romengó és a Besh o droM is. Aki a már ismert zenekarokon túl valami mást is szeretne hallani, annak szól ajánlónk.

A ska, a klezmer, az elektro etnozenék és a balkáni ritmus szokás szerint idén is uralják a palettát, a zene sok esetben pedig nemcsak energikus, hanem szatirikus is. A szombaton fellépő, klezmer punkot játszó Jewish Monkeys, azaz a zsidó majmok kinevetnek mindenkit: hagyományaikat, a világot és magukat. “Így hangzana a modern popzene, ha nem történt volna meg a holokauszt” - fogalmazott a Tel Aviv-i zenekar egyik énekese egy interjúban.

A török Gaye Su Akyol szövegeinek politikai jelentése is van

A világzenei színpad legerősebb és legérdekesebb felhozatala vasárnap lesz. A török Gaye Su Akyol úgy ragaszkodik a gyökereihez, hogy közben progresszív előadó. A török népzene és az alternatív rock keveredik pszichedelikus zenéjében. Törökül énekel, és saját elmondása szerint mindig van rejtett jelentése a szövegeinek, méghozzá politikai. A hatalmon lévő török rezsim ellen szólnak. Utána közvetlenül jön valami egészen más. Méghozzá indie mambo, az arizónai Tucsonban alakult, kísérletező Orkesta Mendozától. Pszichedelikus az ő zenéjük is, csak latin stílusban rockkal és trombitákkal. Aki még az este szeretne visszatérni a fieszta-hangulathoz, az hallgasson bele a chilei Chico Trujillo pán-latin zenéjébe, ami a cumbiából, a skaból, a reggae-ből és a rockból merít. Az esti DJ előtt pedig még a nagyon pörgős, Spanyolországból érkező, valójában multinacionális Electro Rumbaiao lép fel, akik a brazil, a spanyol és a balkáni zene, a rap, az elektro elegyét adják zenéjükben és hozzák össze akusztikus hangszerekkel.

Hétfőn a nagyágyúk előtt két francia, multikulturális zenekar lép színpadra. A punkos La Gâpette stílusa „muzouche”: a XIX. század végén népszerűvé vált francia tánczene, a harmonikás bal-musette és a manouche jazz (más néven szinti swing vagy gipsy jazz) hagyománya befolyásolta őket. A Zoufris Maracas szintén sokféle zenéből építkezik: rumba, sanzon, cumbia, morna és francia cigányzene. Itt nem kell nagy ugrálásra számítani, ellazulni viszont nagyon jól lehet erre a zenére.

Amit igazán ajánlunk
Jewish Monkeys, Szombat, 17.15
Orkesta Mendoza, Vasárnap, 18.30
La Gapette, Hétfő, 17.15
John Langan Band, Kedd, 23.15

Kedden a mongol Hanggai zenekar számaiba mindenképpen érdemes belehallgatni. Ők karrierjük kezdetén még ragaszkodtak a mongol hagyományokhoz, azaz a torokénekléshez és az archaikus hangszerek használatához. Később egyre jobban érződött számaikon a nyugati rockzenekarok hatása, így jött létre a hagyományos mongol zene és a metál fúziója. A balkáni-ska-etno vonalból eléggé kilóg a portugál Marta Ren & The Groovelvets hangzása, ami nem baj, a funky és soul dalokkal jól le lehet lazulni az esti zúzás előtt. Kedd este kihagyhatatlan a glasgow-i John Langan Band, ami biztosan igazi megőrülés lesz. Ők ugyanis nem mást játszanak, mint balkáni flamencós kelta punkot.