Előfizetés

Leállították a vonatokat az osztrákok Hegyeshalomnál

Nyugat-Dunántúlon a csütörtök esti vihar után normalizálódott a vasúti közlekedés, Zalaegerszegről azonban késve indulnak a szerelvények, az Eger-Füzesabony vonalon pótlóbuszok járnak, Hegyeshalomnál az osztrákok leállították a vonatokat - tájékoztatott a Mávinform péntek reggel.

Maklár és Eger között péntek hajnalban egy közúti jármű magas rakománya leszakította a felsővezetéket. A Füzesabony-Eger vonalon emiatt, várhatóan péntek délig, vonatpótló buszok szállítják az utasokat - írták. A zalaegerszegi állomáson a városi áramellátás szünetelése miatt nem működik a vasúti biztosítóberendezés, emiatt onnan 20-30 perces késéssel indulnak a reggeli vonatok. 

Prága felől a csütörtök esti vonatok még nem érkeztek meg sem a párkányi, sem a szobi határállomásra. Emiatt a Keleti pályaudvarról nem tud elindulni - szerelvény hiánya miatt - a Hungária EC Hamburgba és a Varsovia EuroCity Varsóba. 

Hegyeshalomról az osztrák vasút időjárási okok miatt nem fogad vonatot és nem is indít Magyarország felé. A csütörtök esti müncheni Kálmán Imre EN vonat is ott vesztegel még. A csütörtök esti nyugat-dunántúli viharos időjárás több vasútvonalon gondot okozott. Kidőlt fák, megsérült felsővezetékek akadályozták a közlekedést Zalaegerszeg- Zalaszentiván, Zalaegerszeg-Bak, Nagykanizsa-Zalakomár, Ukk-Őriszentpéter, Gyömöre-Győrszemere, Győrszabadhegy-Pannonhalma, továbbá Ács-Győr-Kimle-Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom között. A hajnali üzemkezdetre mindenütt eltávolították a sínekre dőlt fákat, helyreállították a megsérült vezetékrendszereket, így ott menetrend szerint közlekednek a vonatok - közölték. 

Az aktuális helyzetről a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu) a Vonatinfón, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon lehet tájékozódni. Telekom-hálózatból hívható a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es szám is - hívta fel a figyelmet a Mávinform.

Tombolt a vihar a Dunántúlon - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.08.11. 10:06
Tűzoltók dolgoznak a viharos szélben megrongálódott családi ház tetőszerkezetén Nagykanizsán, a Dobó István utcában MTI Fotók:
Az ország nyugati részét csütörtök késő este elérő vihar miatt nyolcvankilenc épületben keletkezett kár, az esetek nagy többségében a szél megbontotta a háztetőt vagy fa dőlt az épületre. Péntek reggelig ötszázötven tűzoltói beavatkozásra volt szükség - tájékoztatott az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A FŐ KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Mukics Dániel elmondta: Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyét érte a vihar, a leginkább érintett települések pedig Zalaegerszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Lenti és Hévíz. Több helyen akadozott a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt, és közutakon is vannak akadályok.

Tűzoltók dolgoznak a viharos szélben megrongálódott családi ház tetőszerkezetén Nagykanizsán, a Dobó István utcában MTI Fotók: Varga György

Tűzoltók dolgoznak a viharos szélben megrongálódott családi ház tetőszerkezetén Nagykanizsán, a Dobó István utcában MTI Fotók: Varga György

Villanyvezetékre dőlő fák miatt még szünetel az áramszolgáltatás Veszprém megyében háromezer, Vasban tizenötezer, Zalában hétezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig harmincezer fogyasztónál. Összesen 54 ezer fogyasztási helyen nincs még áram, de csütörtök este tíz után 115 ezer volt ez a szám. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán.

Nagykanizsán az ultrakönnyű-repülős Európa-bajnokság egyik résztvevőjének a viharos szélben megrongálódott a motoros sárkányrepülője a nagykanizsai repülőtéren. Az MTI fotósa képet is készített az eltört szárnyú repülőről: 

 

Sorosozás kifulladásig

A Soros-plakátok eltűntek ugyan (lejárt a szavatossági idejük, onnan kezdve romlandók), de a sorosozás nem állt le, ellenkezőleg: még nagyobb lendületet vett. A Fidesz szerint Soros megbízottjai az állami szervekben is jelen vannak, és kifejtik romboló tevékenységüket az illiberális demokrácia elpusztítására. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén nem jelentek meg a fideszes képviselők, mondván, hogy azt Soros György hívatta össze (!). Az Európai Uniót Soros tartja a kezében. Kern osztrák kancellár a Soros-terv végrehajtásán munkálkodik - állítja Szijjártó Péter, a kancellár néhány bíráló megjegyzésére. Ez a Soros elleni beteges aktivitású offenzíva Netanjahu izraeli kormányfő látogatása nyomán öltött ekkora méreteket. Hogy Izrael állam vezetőinek milyen érdekei fűződtek ahhoz, hogy a magyar kormány szabad kezet kapott Soros György "kilövésére", sejteni lehet. Az viszont tény, hogy ezzel a "jóváhagyással" a hazai - nem is lappangó - antiszemita jelenségek csak fokozódtak, és a magyar zsidóság félelmei nem csökkentek, sőt. Még kérdésként is alig merem föltenni, hogy Izrael vezetői államuk érdekeinek oltárán képesek lennének föláldozni a magyar zsidóság kiegyensúlyozott és félelemmentes közösségi és egyéni életéhez való jogát?