Előfizetés

Na, erre biztos nem számított - Itt a hosszú élet titka

V. P.
Publikálás dátuma
2017.08.11. 07:18
Illusztráció/Shutterstock

A várható életkor világátlaga 71 év. Japánban azonban 83 év, Okinava szigetén több mint 400 ember él 100 év fölött. Spanyolország 82,8 évvel az ötös élbolyban van. A japánoknál az étrend, a spanyoloknál az ételek és a szieszta lehet az oka a hosszabb életnek. A férfiak leghosszabb ideig Svájcban élnek, a jólétnek, a jó egészségügyi ellátásnak és a tejtermékeknek köszönhetően. A várható életkoruk 81 év. Az „egészségügyi csodaellátás” hozta be az élbolyba Szingapurt 83,1 évvel, de ebben az egészséges testi-lelki életmódnak is része van. A dél-koreaiak érték el először a világon a 90 éves várható életkort. Ebben az alacsony vérnyomásnak lehet szerepe, amelyet az alacsony koleszterintartalmú fermentált ételeknek köszönhetnek az ázsiai ország lakói, akik mentálisan is igyekeznek rendben tartani magukat.

Százmilliós viharkárok

Publikálás dátuma
2017.08.11. 07:15
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Nyolcezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz a vasárnapi vihar okozta károk miatt. Emelkedik a villámcsapások másodlagos hatása miatti károk száma.

A múlt vasárnapi hidegfront hatalmas viharral érte el az országot, a szerda délig bejelentett károk száma elérte a nyolcezret, a becsült kárérték pedig megközelítette a 600 millió forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A nyolcezres darabszám csupán a lakossági ingatlanokat érinti, a jelzések szerint jelentős károk keletkeztek egyes középületekben is, illetve fakidőlések, valamint jégverés következtében sok helyen gépjárművek is sérültek. A MABISZ várakozásai szerint a kár-darabszám még jelentősen emelkedhet, mivel sokan még jelenleg is a kármentést végzik, ideiglenes fedést helyeznek a sérült tetőkre, illetve vízmentesítik az elöntött alagsori helyiségeket, és csak azt követően fordulnak a biztosítóhoz.

A legsúlyosabb károk Békés megyében történtek, a bejelentések száma meghaladta az 1600-at. A településeket illetően Orosháza, Püspökladány, illetve a főváros volt leginkább érintett. Sok helyen a tető sérülését követően súlyos beázások történtek az ingatlanokban. A dió nagyságú jég a gépjárművekben, az ingatlanok tetőszerkezetében, azok homlokzataiban és a redőnyökben okozott kárt.

Helyenként rendkívül erős villámtevékenységet is mértek a műszerek. Direkt csapások-károk is történtek: több helyen keletkezett tűz. Sok esetben jelentettek a villámcsapások másodlagos hatása miatt bekövetkezett káreseményt, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök, illetve háztartási készülékek sérültek meg vagy mentek tönkre. A hazai biztosító társaságok 2010 és 2016 között 330 ezer esetben, összesen több mint 25 milliárd forintot fizettek ki villámcsapások okozta károkra.

A kárstatisztikákból kiderül, hogy emelkedik a villámcsapások másodlagos hatása miatti károk száma. Ennek oka az is, hogy a korszerű, integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések jobban ki vannak téve a villámok hatásának, így a hálózatokon keresztül beérkező túlfeszültség gyakrabban okozza a meghibásodásukat, mint a korábban használt, hasonló berendezések esetében.

A jelenség fontosságát és gyakoriságát felismerve, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a MABISZ közös ajánlást dolgozott ki a túlfeszültség okozta károk megelőzésére, ami a honlapjukon elérhető.

Németh Szilárd magába fektetne

DrMáriás politikusokról készült sajátos festménysorozatának legújabb darabja a „Németh Szilárd hercegnőként pukedlizik a cirkuszban” című Chagallra hajazó kép. A Fidesz-alelnök, rezsibiztosnak úgy tűnik, megtetszett a mű, és  a Facebookon jelentette be, hogy szívesen megvenné. Igaz, hozzátette, az eredeti Chagall azért minden szempontból jobb.