Előfizetés

Saját zsebre dolgoznak a katasztrófavédelemnél?

Publikálás dátuma
2017.08.10. 10:41
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Már több mint egy éve végzik országszerte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei a kéményellenőrzéseket, de sokuknak a mai napig nincs megfelelő felszerelésük munkájuk elvégzéséhez - írja a Magyar Nemzet. A cikkben arról is írnak, hogy az OKF alkalmazottai hivatalos munkájuk mellett magánvállalkozásnak is dolgoznak, holott ezt tiltják a jogszabályok.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a szervezet még csak most vásárol meg olyan műszereket, amelyekre már tavaly júliusban, a kéményseprő szolgáltatás elindításkor szükség lett volnaVámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a füstelvezető ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakember nem rendelkezett olyan műszerrel, például füstgázmérővel, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna.

Ezt erősíti, hogy az OKF a napokban közbeszerzési eljárás keretében mintegy 52 millió forintért vásárolt mérőműszereket a „kéményseprőipari tevékenység ellátásához”

Vámos a lapnak arról is beszélt, hogy az OKF valamilyen okból elkezdte lecserélni a tavaly több mint 692 millió forintért vásárolt, alig futott egyterű autókat új kombi kocsikra, amelyeket megközelítőleg 187 millió forintért szerez be az állami szervezet a kéményseprők számára. 

Az OKF sajtóosztálya nem reagált a szakszervezeti vezető állításaira, így arra sem, hogy a lap információi szerint az állami katasztrófavédelem alkalmazottai a hivatalos munkájuk mellett egy országos „lefedettségű” magánvállalkozásnak is dolgoznak, miközben ezt tiltják a jogszabályok. Vámos Csaba ehhez hozzátette, a mai napig nem érkezett semmilyen értesítés a nyomozó hatóságoktól májusi feljelentése kapcsán, amelyet hivatali visszaélés gyanújával az OKF egyik alkalmazottja ellen nyújtott be, mert az illető a hivatalos munkaidejében, állami alkalmazottként egy magánvállalkozás számára is végzett munkát.

Szerinte a korábbi feljelentések ellenére továbbra is országszerte előfordul, hogy az OKF dolgozói állami felszereléssel és autóval megjelennek egy-egy magánlakásban, ahol az ellenőrzés során kiderül, hogy vállalkozás működik. Majd később ugyanazok a szakemberek egy magáncég megbízottjaként térnek vissza, ugyancsak állami eszközökkel és autóval, hogy tízezrekért elvégezzék a kéményvizsgálatot, holott az OKF-alkalmazottak munkaidőben nem dolgozhatnak magáncégnek az állami szervezet eszközeivel és felszereléseivel. 

Reagált a katasztrófavédelem
Alaptalanok azok a hírek, amelyek szerint a katasztrófavédelem nem rendelkezik a kéménysepréshez szükséges eszközökkel - reagált az OKF közleményében. Mint írják, a katasztrófavédelem azért vásárolt nemrégiben új eszközöket, mert folyamatosan bővül azon települések köre, amelyeken a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági sormunkát. Az új eszközök – füstgázelemző műszerek és szivárgásérték-mérőműszerek – beszerzését a kéményseprői létszám növekedése indokolja. Ugyancsak valótlan az a híresztelés, amely szerint a katasztrófavédelem lecseréli a kéményseprők számára korábban beszerzett autókat. Ezen a téren is csupán bővülésről van szó, a kéményseprőipari tevékenységhez szükséges járműpark fejlesztésének oka, hogy egyre több kéményseprő dolgozik a katasztrófavédelemnél - magyarázták.
Arra, hogy a kéményseprők magáncég megbízottjaként is dolgoznak, úgy reagáltak: a munka törvénykönyvének hatálya alatt dolgoznak, az pedig nem tiltja, hogy a munkavállaló munkaidején kívül saját eszközeivel másodállást vállaljon. Amennyiben valaki munkaidejében végez ilyen tevékenységet, annak munkaügyi következményekkel kell számolnia - tették hozzá.

"Bayer kötete Petőfiéhez hasonlítható" - állítja Kerényi

Publikálás dátuma
2017.08.10. 10:05
Forrás: Facebook/Kerényi Imre
Kerényi Imre, az Alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott rá tudott tenni még egy lapáttal a tegnapi amúgy is botrányos bejelentésére, miszerint Bayer Zsoltot meg fogja jelentetni a Nemzeti Könyvtárban. A volt színházigazgató az atv.hu-nak magyarázta, miért döntött úgy, hogy a trágár, rasszista, gyűlöletkeltő írásairól ismert szélsőjobboldali publicista kötetét Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes vagy épp Kosztolányi Dezső művei közé emeli, de bár ne tette volna.
FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József

Bayer Zsolt leírása, például a kőszegi katonai reálgimnázium melletti mohos kősziklához fűződő legenda narratívája Petőfi Sándor Útirajzok kötetének legnemesebb irodalmi hagyományaihoz hasonlítható – jelentette ki Kerényi Imre. Az Orbán Viktor által a Nemzeti Könyvtár létrehozásával megbízott egykori rendező ezzel indokolta, miért döntött a borítékolt felháborodás ellenére úgy, hogy a politikai botrányokat okozó publicista kötete is bekerüljön a Nemzeti Könyvtárba. Szerinte Bayer személye miatt lehet felháborodás, a publicisztikái miatt, "de hát ő is sokféléből van összerakva, mint mi mindannyian, ő szépíró, politikai újságíró és filmes. Én a szépírót szeretem, az 1100 év Európa közepén esszék élvezetesek, tanulságosak, a magyar irodalom, leíró irodalom legnemesebb hagyományait követik" – méltatta Kerényi Bayer írásait.

A miniszterelnöki megbízott Bayer rasszista, trágár publicisztikáival kapcsolatban azt mondta a portálnak, hogy szerinte ezek kiemelt, kiragadott mondatok, de ezeket ő sem szereti. Mindazonáltal úgy véli, az 1100 év Európa közepén című Bayer-kötet méltán szerepel majd a legnagyobb magyar szépírók, Móricz Zsigmond, Madách Imre vagy például Szerb Antal kötetei mellett a Nemzeti Könyvtárban.

Kerényi tegnap a Demokratának adott interjújában jelentette be, hogy Bayer kötete bekerül a Nemzeti Könyvtárba, olyan szerzők művei mellé, mint Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza vagy Kosztolányi Dezső.

Hőség - Piros riasztást adtak ki hat megyére

Publikálás dátuma
2017.08.10. 10:00
Illusztráció: Shutterstock
A hőség miatt hat déli megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológiai szolgálat csütörtökre. Északnyugaton délutántól heves zivatarok is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön tetőzhet a hőség, szinte mindenütt 27, a Dél-Alföldön 29 fok feletti középértékek várhatók. A tartós hőség miatt az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében van érvényben a harmadfokú (piros) figyelmeztetés. Az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

A legmagasabb hőmérséklet 34-38 fok között valószínű. Késő estére 25-30 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kiemelték továbbá, hogy a késő délutáni óráktól a Nyugat-Dunántúlon néhol lehet zivatar átmeneti viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kíséretében. Kisebb eséllyel akár heves zivatar is kialakulhat 80 kilométer/órát meghaladó szélrohamokkal. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére a heves zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép heti előrejelzése szerint pénteken napközben is marad a hőség, 34-39 fok között tetőzik a hőmérséklet, de egy térségünket elérő hidegfront hatására a kora esti óráktól a Dunántúlon záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyek között egy-egy heves zivatar is előfordulhat. Feltámad az északnyugati szél, visszaesik a hőmérséklet, a Dunától keletre viszont még kitart a kánikula. 

Szombaton többfelé kell számítani lokális záporokra, zivatarok főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki, helyenként heves zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon erős, viharos lesz az északnyugati szél, de felfrissül a levegő. 21-33 fokot mérhetünk, keleti maximumokkal.

Vasárnap a keleti országrészben számíthatunk záporokra, helyenként zivatarokra. A Dunántúlon és északkeleten lesz erős az északias szél. Délután 20-27 fok valószínű.