Bajban Snétberger tehetséggondozója

Végrehajtás veszélyezteti a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban zajló munkát, erről a művészeti vezető Snétberger Ferenc beszélt a Heti Válaszban. „Bármelyik pillanatban idejöhetnek a végrehajtók, akik mindent – hangszereket, zongorát, gitárokat, erősítőt, amelyeket egyébként mind a gyerek használnak, mert gyakran sajátjuk nincs is – le fognak foglalni, vagy már le is foglaltak, és később elárvereznek. Számomra ez felfoghatatlan.”

Szerző

Saját jó hírét keltette az MVM

Háromszáz millió forintot költött az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) 2016-ban imázskampányára. A monopolhelyzetben lévő, tehát versenytársakkal nem rendelkező állami cég több százmillió forintért hirdette új arculatát a Fidesz-közeli médiában - írta az Index. A költekezés nem volt hiába való, mert a kampány eredményeként a vállalat közlése szerint, a tavalyi évhez képest többen tudták beazonosítani a céget már az MVM mozaikszó alapján is -válaszolta a cég a portál kérdésére. Ezen kívül a 2016-os felméréshez képest idén közel kétszer annyi válaszadó jelezte, hogy ismer, és meg tud nevezni olyan társadalmi ügyet, amit az MVM támogat. Ez a cég szerint jól mutatja, hogy az imázskampány melletti kommunikációs tevékenység célravezető volt, tudatosította a lakosságban a vállalat tevékenységét, feladatait, felelősségi köreit, tagvállalatait, célkitűzéseit és eredményeit. A válaszadóknak az új logó is tetszett. Nagy kérdés, hogy a Fidesz szatellit "civilszervezetének" tartott CÖF-nek titokban adott 500 millió forint híre javított-e az MVM imázsán.

Szerző

Lázár már nem bontana

Publikálás dátuma
2017.08.10. 07:22
A kormány nem szándékszik uniós forrást bevonni a panelfelújításba. FOTÓ: Tóth Gergő
A Miniszterelnökség valóban beindította a „panelbontással” kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről.

A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter „megértette” a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta lapunknak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke. Érdekképviseletük már két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Most valamennyi meghívott szervezetet – jelképes összeg fejében – a témába illő tanulmányok készítésére kérték fel. Kaplonyi György szerint világossá vált az is, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen és Budapesten is. Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – legalábbis az MTOSZSZ tapasztalatai szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi György mindezek nyomán örömmel üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését. Mára ugyanis bőven megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása. Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete.

Mindehhez számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. Tekintettel az érintett lakások több százezres számára, ez értelemszerűen százmilliárdos összeg. Ráadásul a tárgyaláson emlékei szerint a kancellária azt hangsúlyozta, hogy erre nem szánnak uniós támogatási forrásokat. (Ez amúgy egybevág Lázár János legutóbbi nyilatkozataival.) A többi típusú épület kapcsán a Miniszterelnökség háttérintézményei dolgoznak ki tanulmányokat - tette hozzá.

Kaplonyi György derűlátó: mint fogalmazott, az Orbán-kabinet az elmúlt évek során egyszer se kérdezte meg az építésügy feszítő kérdéseiről a szakmai érdekképviseleteket. Most pedig ez nem hogy megtörtént, hanem a jelek szerint még hallgatnak is rájuk.

Mindezt megkeresésünkre megerősítette Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke is. Panelek vissza- vagy elbontására vonatkozó igények hozzájuk se futottak be. Így ő is is a kérdés alapos vizsgálatát szorgalmazza. Ismeretei szerint bevonják a munkálatokba az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t is. (Az ÉMI vezetőjét a Miniszterelnökség nemrég lecserélte.)

Kérdésünkre, hogy valóban letettek-e a panelek nagyarányú visszabontásáról, a Miniszterelnökségtől azt írták: a panel-kérdés széles társadalmi réteget érint, hiszen a közel hatszázezer panellakásban több mint egymillió-kettőszázezer ember él. Ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja a megfelelő megoldás megtalálását. A szakmai szervezetekkel létrehozott munkacsoportok célja is az, hogy a panellakásokban élők a jövőben sokkal élhetőbb, egészségesebb, családbarát környezetben élhessenek és tevékenykedhessenek. A Miniszterelnökség több előzetes egyeztetést folytatott a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel. Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is. Egyetértés született a tekintetben, hogy átfogó, minden részletkérdést lefedő, hosszú távú programcsomag megalkotása szükséges. A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak. Mindezekről az adatok bekérésének és elemzésének lezárultáig nem tudnak információval szolgálni – írták.

Ez leginkább úgy fordítható, hogy igen.

Szerző

Kapcsolódó

Utópikus panelálmok