Tiltakoznak a szülők a szegregáló iskolaigazgató ellen

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:46
A Biatorbágyi Általános Iskola épülete Forrás: Google View
A Biatorbágyi Általános Iskolában a szülői közösség nem ért egyet az újra kinevezett igazgató személyével, és az iskola szegregációgyanús gyakorlatával, az önkormányzat azonban meg sem hallgatta az ellenjelöltet - számolt be az esetről az Index a most esedékes iskolaigazgatói megbízások megújítása kapcsán.

Minden évben nyáron pályáztatják meg azoknak az iskoláknak az igazgatói helyeit, ahol lejárt a vezető 5 éves mandátuma. Most közel 500 helyen neveznek ki új igazgatót. A legtöbb iskolában egy pályázó van. A törvény ilyen esetekben lehetővé teszi, hogy pályázat nélkül hosszabbítsák meg valakinek a megbízatását, ha ezzel a fenntartó és a nevelőtestület is egyetért. Négyszáz iskolában már ki is nevezték az új igazgatót.

Sok intézményben azonban nem ilyen egyszerű a helyzet: vagy a tantestület vagy a szülők, vagy az önkormányzat vagy éppen egyik sem elégedett a döntéssel, amit a tankerület javaslatára az oktatásért felelős államtitkár hoz meg.

A Biatorbágyi Általános Iskola esetében a szülők tiltakoznak a most újra kinevezett iskolaigazgató ellen, aki néhány évvel ezelőtt sajátos tagozatos rendszert vezetett be az intézményben. A 3-4. osztályban szintfelmérőt iratnak a gyerekekkel. A tesztek eredménye és a jegyek alapján 5. osztálytól a 30 legjobban teljesítő, jó családi hátterű gyereket egy humán- vagy reál tagozatos osztályba gyűjtik. A többiek, közöttük sok hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű és tanulási nehézségekkel küzdő gyermek a másik két osztályba kerül.

Az iskolában volt olyan szülő, aki az oktatási jogok miniszteri biztosához fordult amiatt, mert gyermeke a "futottak még" osztályba került tanulási nehézségei miatt, és mivel a nagy létszámú iskolában kevés a fejlesztőpedagógus, alig jutott idő és figyelem a gyerekére. A szülők a gyerekek beskatulyázása, a szegregációhoz vezető folyamatok és az iskola leépülése miatt tiltakoznak, amit a tankerületnek is jeleztek, de választ nem kaptak.

Az Index úgy tudja, az eljárás szabálytalansága miatt a Pest Megyei Kormányhivatal is vizsgálatot indított. A kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta: ők csak az önkormányzati bizottsági, képviselő-testületi döntések, és a döntéshozatali eljárás jogszerűségét vizsgálhatja. Ennek megfelelően most is zajlik az igazgatói pályázatok véleményezésével kapcsolatos bizottsági és testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek tanulmányozása. Arról azonban, hogy az igazgató pályázat elbírálása jogszerű volt-e, a Klebelsberg Központ és az Érdi Tankerületi Központ hivatott dönteni. A portál többször is kereste a központot, de sem szóban, sem írásban nem kaptak semmilyen választ.

Szerző

Protonterápiás központ épül Recsken

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:36
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása valósulhat meg néhány éven belül Recsk határában, ha megépül a tervezett protonterápiás centrum a Búzásvölgyi tó közelében – tudta meg Nagy Sándor polgármestertől a heol.hu. A beruházásban érdekelt cég képviselői a napokban jártak a településen, ahol tájékoztatták a község vezetőit a tervekről, illetve az ezzel kapcsolatos előkészítő tanulmány részleteit ismertették.

Magáról a terápiáról érdemes tudni, hogy a daganatos betegségek kezelése ­során alkalmazott forradalmi eljárás.

A protonsugárzás rendkívüli pontosságú, és jellemzője, hogy a lehető­ legnagyobb dózist a daganatos területen adja le, minimális sugárzásnak kitéve­ a környező ép szöveteket. Az eddig használt besugárzási technikákkal összevetve nem károsítja a daganat mögötti és sokkal kevésbé a daganat előtti ép szöveteket.

A protonterápia különösen hatékony a gyermekkori rosszindulatú daganatok kezelésében, a létfontosságú szervek közelében, valamint olyan esetekben, amelyeknél a kezelési lehetőségek korlátozottak, a hagyományos sugárterápia pedig a mellékhatások jelentős kockázatával jár.

A recski központ építésének ötlete évekkel ezelőtt merült fel, amikor egy befektető megvásárolta azt a több mint húszhektáros, festői szépségű területet, amelyen a terápiás centrum és az ehhez tartozó szálloda, konferenciaközpont megépülhetne.

Európában egyelőre három ilyen korszerű intézmény található: Németországban Münchenben és Essenben, valamint Csehországban a prágai központban.

Recsk kiválasztásánál szempont volt, hogy a község a fővárosból és a repülőtértől jól elérhető. Az M3-as autópályán Budapesttől az ukrán határ irányában körülbelül másfél órányi az autóút.

A tervek szerint ez lesz Magyarországon az első tisztán klinikai protonterápia központ, amely a budapesti és debreceni egyetemi klinikák, valamint európai és tengerentúli vezető centrumok közötti szoros tudományos, műszaki és klinikai együttműködést is lehetővé teszi - írja a megyei portál.

Szerző

Rosszul állnak a demokraták

Publikálás dátuma
2017.08.09. 11:09
FOTÓ: Shutterstock
Az amerikai választási esélyeket általában pontosan megjósoló FiveThirtyEight portál szerint a demokraták aligha tudnak fordítani 2018-ban a képviselőházban. 

Ha minden képviselői helyet megnyernének azokon a helyeken, ahol Hillary Clinton tavaly nyert, vagy ahol Donald Trump 3 százaléknál kisebb különbséggel győzött, akkor sem tudnák megszerezni a képviselőházi többséget és a szenátusban öt helyet veszítenének.

Ennek az egyik oka, hogy a demokrata szavazók többsége a nagyvárosokban összpontosul, a másik pedig, hogy a republikánusok a maguk javára rajzolták át a szavazókörzeteket.

A szenátusban megnehezíti a demokraták helyzetét, hogy jövőre a 48 demokrata szenátusi hely közül 25-ben lesz szavazás, ahol védeniük kell posztjukat, a republikánusok 52 szenátusi mandátuma közül azonban csak 8 helyen voksolnak jövőre. Míg a képviselőház valamennyi helyét kétévente megújítják, a szenátusi helyek csupán harmadáról döntenek kétévente. Hillary Clinton arra készül, hogy aktívan kampányoljon azokon a helyeken, ahol tavaly támogatták.

Szerző