Zsidai milliókat keres budavári ingatlanjain - hála a Fidesznek

Publikálás dátuma
2017.08.08. 14:41
Forrás: Google View
Zsidai Zoltán Roy 114 százalékos árréssel adja ki a budavári önkormányzattól bérelt szállodájának apartmanjait, vagyis milliókat keres a kerület fideszes vezetésének jóvoltából - tudta meg a hvg.hu.

A 2016-ban felújított szállónak a luxusapartmanjait ugyanis napi 38-88 ezer forintért adja ki a Zsidai-csoport, miközben az önkormányzatnak összesen havi 126 ezer forint bérleti díjai fizet az összes átalakított lakásért.

Igaz, a szálloda épületét a Zsidai-csoport a budavári jegyző szerint saját költségen újította fel 2016-ban, miután megszerezte az épület összes lakásának bérleti jogát, félig nyilvános pályázaton, félig az előző bérlővel cserélve, majd a négy önkormányzati lakást egy szerződésbe összevonva. Ez persze nem indokolja meg, hogy miért adja olyan olcsón az önkormányzat a lakásokat, hogy akkor is többet keresne rajtuk, ha maga adná ki őket az airbnb-n. A portál ezzel kapcsolatos kérdéseire se az önkormányzat, se a Zsidai-csoport nem válaszolt.

Az I. kerületben nem a Zsidai-csoport az első, aki áron alul használhatja a budavári ingatlanokat. Májusban derült ki például, hogy a Várnegyed egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat 510 forint/négyzetméter áron adja ki az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaság, de van két lakó, aki még ennél is kevesebbet, 446 forintot fizet csupán négyzetméterenként. A legnagyobb – 158 négyzetméteres – lakásban lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havonta alig több mint 80 ezer forintot fizet az ingatlanhasznosítónak. Ugyanekkora négyzetméterár mellett másik két lakó 38 ezer, illetve 39 ezer forintot fizet, előbbi egy 76 négyzetméteres, utóbbi pedig egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért. A sajtóhíreket követően hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. Kerületi Ügyészség a budavári önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében.

Ezután a kerület független (korábban DK-s) képviselője, Veres Dávid közérdekű adatigénylése alapján júliusban derült ki, hogy még a kerület saját átlagos árszabásához képest is töredékéért bérel lakásokat az I. kerületi önkormányzattól a Hernádi Zsolt Mol-vezető, Csányi Sándor OTP-vezér és Orbán Viktor miniszterelnök barátjának számító Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt. A budai Várnegyed frekventált részén található Úri utcában a cég egy 45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13 800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának.

Az I. kerület eddig is értékes ingatlanai amúgy hamarosan még értékesebbek lesznek. Felköltözik ugyanis a Várba három minisztérium, velük több ezer ember. Ez a lakásoknál és a vendéglátásban is fellendíti majd az amúgy is magasan árazó piacot és a keresletet, így a mostani és a jövőbeni ingatlannyertesek még nagyobbat szakíthatnak egy sikeres pályázattal. Az I. kerületi cégeknek adott, meglepően olcsó bérletek listájából kiderült, szinte nincs olyan önkormányzati ingatlan, amit piaci áron adna ki az önkormányzat - emlékeztetett korábbi írásában a Magyar Nemzet.

Szerző

Százmilliókból forgat fikciós sorozatot Pintér tárcája

Publikálás dátuma
2017.08.08. 14:35
Pintér Sándor FOTÓ: Molnár Ádám
Meglehetősen sok pénzből forgat fikciós tévésorozatot a Belügyminisztérium (BM) - tudta meg a Magyar Nemzet. 

Nem lehet tudni, miről fog szólni és mikor készül el, ahogyan azt sem, hogy hány része lesz, de azt igen, hogy mennyit költenek rá. A BM ugyan azt válaszolta a lap kérdésére, hogy ők nem akarnak sorozatot forgatni, de az alájuk tartozó Bűnmegelőzési Tanács igencsak, ha már kiírt egy 720 milliós közbeszerzési pályázatot rá.

A pályázatot a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) bonyolította le, így csak az a három cég indulhatott rajta, amelyekkel az NKH eleve hosszú távú szerződést kötött. 

Szerző

Green Holidays - Kifizették a 900 milliós kár felét

Publikálás dátuma
2017.08.08. 13:42
Illusztráció: Shutterstock
A Green Holidays biztosítója egyelőre kárelőleget fizetett ki, 50,4 százalékot, a bejelentett károk becsült összege 900 millió forint, a biztosítónak 500 millió forintig terjedő felelősségbiztosítása volt - mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője kedden.

Szerinte a jelek arra mutatnak, hogy ezt az összeget a biztosító ki fogja kifizetni, kérdés az, hogy milyen körben, és kiknek.   A Mabisz szóvivője kifejtette, a Green Holidays csődben rendőrségi nyomozás folyik, jogértelmezési problémák vannak. Hozzátette: nehéz kimondani, hogy ez esetben jogi kérdésről van-e szó, vagy bűncselekmény történt, valószínűleg mindkettő fennáll a jelek szerint.

Gilyén Ágnes hangsúlyozta, kormányrendelet határozza meg a fedezetbiztosítás szabályait, a biztosító jogalkalmazó. A kormányrendelet az utazásszervezőkre vonatkozik, a Green Holidays ügyben "beúsztak a képbe" olyan utazásközvetítők, amelyek az első jelek alapján, nem biztos, hogy jogosultak voltak ilyen típusú csomag értékesítésére. A hétvégi viharkárokkal kapcsolatban a Mabisz szóvivője annyit közölt, hogy jellemzően sok volt a villámcsapás okozta kár.

Szerző