400 nyelv tűnhet el Indiából

Az Indiában használt nyelvek közül 400, azaz a nyelvek több mint fele eltűnhet a következő 50 évben egy nagyszabású nyelvi felmérés szakértői szerint - írja a Reuters. A kutatók figyelmeztettek, ha egy nyelv eltűnik, akkor az ehhez kapcsolódó kultúra is elveszik. A felmérést végző tudósok a nyelvek regisztrálásával próbálják megőrizni India kulturális örökségét és sokszínűségét. A legnagyobb veszélyben a kis törzsi nyelvek vannak, az innen származó gyerekek ugyanis az iskolában nem a család által használt, hanem a 22 hivatalos indiai nyelv egyikét tanulják. Indiában 1,3 milliárd ember él, körülbelül 780 nyelvet beszélnek.

Szerző
Témák
nyelv India

Újabb Freud a Rózsavölgyiben

Publikálás dátuma
2017.08.08. 07:49

Jordán Tamás után most szeptember elejétől Fodor Tamás kelti életre a német pszichológust a Rózsavölgyiben. A Rózsavölgyi Szalon 2013-ban már mutatott be egy előadást, ami Sigmund Freud életéből merített, az azóta is műsoron lévő Az utolsó óra című előadásban Jordán Tamás játssza a pszichológust, partnere pedig Alföldi Róbert. Az ismeretlen című produkcióban Fodor Tamás partnerei Sütő András, Sztarenki Dóra és Varga Ádám lesznek.

Szerző

Ismét Köztársaság

2016 nyarán mutatta be a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis különleges atmoszférájú közegében Horváth Illés és csapata Szálinger Balázs színdarabját, a 2012-ben az évad legjobb magyar drámájának választott Köztársaságot. A mű most visszatér a tavalyi siker helyszínére, augusztus 18-án és 19-én ismét megelevenedik az ifjú Julius Caesar elrablásának valós tényeken alapuló története.

Szerző